Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 3ο: Η παράξενη ιστορία του "ανθρώπου που δεν μπορούσαν να κρεμάσουν"

Πορτρέτο του John "Babbacombe" Lee αφού γλύτωσε από την αγχόνη 
 
Η ζωή και ο σχεδόν θάνατος του John "Babbacombe" Lee είναι θέματα εικασιών.
 
 
Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, δεν έχουν πλέον τη θανατική ποινή.
 
Τον 19ο αιώνα όμως, οι εκτελέσεις ήταν κάτι το συνηθισμένο. Προφανώς, οι περισσότεροι από τους καταδικασμένους δεν επέζησαν. Και σίγουρα δεν επέζησαν από τρεις προσπάθειες, όπως ο John "Babbacombe" Lee.
 
Ο Lee καταδικάστηκε για τη βάναυση δολοφονία της Emma Anne Whitehead Keyse στις 15 Νοεμβρίου του 1884 στο μικρό χωριό Babbacombe. Ο ίδιος, από τη στιγμή που κατηγορήθηκε, υποστήριξε την αθωότητά του, αν και περιστασιακά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξήγητου κοψίματος στο χέρι του- ήταν αρκετά για να του επιφέρουν την καταδίκη. Εκείνη την εβδομάδα του 1885, έπρεπε να εκτελεστεί δια απαγχονισμού.

Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά είναι άξια εμπιστοσύνης. Έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από το περιστατικό και η μετέπειτα αφήγηση του ίδιο του Lee σχετικά με το τι συνέβη επισκιάζει την πραγματικότητα. Όμως, όπως λέει η ιστορία, ο Lee καταδικάστηκε να κρεμαστεί στην φυλακή του Έξετερ και παρόλο που ο εκτελεστής δοκίμασε τη λειτουργία της καταπακτής στο ικρίωμα, μέσω της οποίας έπρεπε να πέσει, προσπάθησαν να τον κρεμάσουν τρεις φορές και κάθε φορά η καταπακτή κολλούσε.

Μετά από αυτό, σταμάτησαν τις προσπάθειες. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών, σερ William Harcourt, ο οποίος μετέτρεψε την ποινή του Lee σε ισόβια κάθειρξη, "τα συναισθήματα οποιουδήποτε θα συγκλονιζόντουσαν αν ένας άντρας είχε να πληρώσει δύο φορές τις πληγές ενός επικείμενου θανάτου".
 
 
Όμως, ο παραλίγο θάνατος ήταν μόνο η αρχή για τον Lee, ο οποίος έζησε επί 22 χρόνια στην φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του το 1907, υπάρχουν διάφορες ιστορίες για το πού πήγε και τι έκανε. Κάποιοι πίστευαν ότι μετακόμισε στο εξωτερικό, ενώ άλλοι λένε ότι μετακόμισε στο Λονδίνο. Η φύση της ιστορίας του -ήταν ο μόνος που επέζησε από τρεις απόπειρες απαγχονισμού εκτός από τον Τζόζεφ Σάμουελ από την Αυστραλία- προφανώς τράβηξε την προσοχή. Μετά την απελευθέρωσή του, φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την φήμη του, βγάζοντας τα προς το ζην μέσω διαλέξεων για τη ζωή του, ενώ, το 1912, αποτέλεσε θέμα μιας αυστραλιανής ταινίας του βωβού κινηματογράφου με τίτλο The Life Story of John Lee, ή the Man They Could Not Hang (ήταν η πρώτη από τις τρεις ταινίες -μέχρι σήμερα- με αυτήν την ιστορία και θεωρείται χαμένη).
 
Το 2009, δύο λάτρεις της ιστορίας του Lee δήλωσαν ότι μια νέα έρευνα τοποθετούσε τον τάφο του στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, πέθανε το 1945 και έκανε μια δεύτερη οικογένεια στην Αμερική, αφού εγκατέλειψε την σύζυγό του και τις δύο κόρες του στη Βρετανία μετά την αποφυλάκισή του, οι οποίες, όπως δείχνουν τα αρχεία, πήγαν σε ένα πτωχοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου