Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Από πού προήλθε το σύμβολο "&";


Στις ΗΠΑ το λένε "ampersand" και γιορτάζεται κάθε 8 Σεπτεμβρίου.



Το σύμβολο που γνωρίζουμε ως "&", εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κάποια γκράφιτι σε έναν τοίχο στην Πομπηία γύρω στον πρώτο αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή δεν ονομαζόταν "ampersand"και ήταν απλώς ένα σύμπλεγμα, δηλαδή ένας σύνδεσμος των γραμμάτων "E" και "T" που αποτελούν τη λατινική λέξη et, που σημαίνει "και".
 
Αρχικά, το "&" δημιουργήθηκε ως μέρος του εκτεταμένου συστήματος στενογραφίας του γραμματέα του ρήτορα Κικέρωνα, του Μάρκου Τύλλιου Τίρων, ένα από τα έργα του οποίου είναι το notae Tironianae. Παρόλο που παρέμεινε και στον Μεσαίωνα, τελικά ολόκληρα το notae Tironianae έμεινε εκτός χρήσης, αφήνοντας το "&" να εξελιχθεί και να εξαπλωθεί μαζί με τη γλώσσα.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, το "&" ήταν το 27ο και τελευταίο γράμμα στο αγγλικό αλφάβητο, μετά το Ζ. Δεν είχε όνομα, διαβαζόταν ακόμα ως "και", κάτι που έκανε την απαγγελία του τέλους του αλφαβήτου λίγο συγκεχυμένη, "X, Y, Z και 'και'" (X, Y, Z, and and). Τα παιδιά άρχισαν να εισάγουν τη φράση "and per se and" για να το διακρίνουν, και με την πάροδο του χρόνου, όλα αυτά συνδυάστηκαν και πλέον ακούγονται σαν "ampersand". Το παρανοημένο όνομα για αυτό το σύμβολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λεξικό το 1837. Πάνω από 180 χρόνια αργότερα, αυτό το μικρό κομμάτι στίξης έχει μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένο στον εορτασμό της ιστορίας του και της συνεχούς χρήσης του στις ΗΠΑ.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου