Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

"Κάθε λεπτό, γεννιέται και ένα κορόιδο"

 
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτήν τη ρήση την είπε ο διάσημος σόουμαν και θρύλος του τσίρκου P.T. Barnum, πάντα είναι στενά συνδεδεμένη με αυτόν.
 
 
 
Υπάρχουν πολλές ιστορίες πίσω από την ρήση, συμπεριλαμβανομένων πολλών πηγών που αναφέρουν ότι προέκυψε από την φάρσα του Γίγαντα του Κάρντιφ (το 1869, ένας τραπεζίτης από τις Συρακούσες, ο David Hannum, παρουσίασε έναν ψεύτικο απολιθωμένο άνθρωπο).
 
Ανάμεσα λοιπόν σε αυτές τις ιστορίες υπάρχει και μια με μια γάτα στο χρώμα του... κερασιού.
 
Ο Μπάρνουμ πάντα αναζητούσε περίεργες και εντυπωσιακές ατραξιόν για το μουσείο του. Όπως λέει μια -από τις πολλές- εκδοχή της ιστορίας, ο ιδιοκτήτης της γάτας με το κερασί χρώμα χρησιμοποίησε τη φράση για να περιγράψει τον Μπάρνουμ.
 
Σύμφωνα με αυτήν την ιστορία, μια μέρα ο Μπάρνουμ έλαβε μια επιστολή από έναν αγρότη από το Κονέκτικατ στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε μια γάτα που το χρώμα της ήταν αυτό του κερασιού. Ο αγρότης ρωτούσε τον Μπάρνουμ αν ενδιαφερόταν να αγοράσει τη γάτα, λέγοντάς του ότι θα ξεπερνούσε οτιδήποτε άλλο στο μουσείο του. 

Ο Μπάρνουμ επικοινώνησε με τον αγρότη και του είπε ότι, με χαρά, θα αγόραζε τη γάτα για το μουσείο του, αν όντως το χρώμα της ήταν σαν του κερασιού. Ο αγρότης συμφώνησε να του στείλει τη γάτα έναντι 300 δολαρίων -άλλες πηγές λένε ότι ο Μπάρνουμ πλήρωσε 25, 50 ή 200 δολάρια.

Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε στο μουσείο ένα κιβώτιο. Όταν το άνοιξε ο Μπάρνουμ, βρήκε μέσα μια συνηθισμένη μαύρη γάτα. Σε απάντηση στην θυμωμένη επιστολή του σόουμαν, ο αγρότης απάντησε: "Αγαπητέ κύριε Μπάρνουμ, δεν έχετε δει ποτέ μαύρο κεράσι; Έχουμε πολλά από αυτά στο Κονέκτικατ. Κάθε λεπτό, γεννιέται και ένα κορόιδο".

Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι ο Μπάρνουμ ίσως δανειζόταν γάτες ντόπιων όποτε έκανε περιοδεία με το τσίρκο του.
 
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της ιστορίας, ο άνθρωπος που την αναφέρει -ένας καθηγητής του Yale- γνώριζε μια μαύρη γάτα που ανήκε σε κάποια κα Sanford στο New Haven του Κονέκτικατ. Μια μέρα πριν το τσίρκο του Μπάρνουμ φτάσει στην πόλη, η γάτα εξαφανίστηκε. Τρεις μέρες μετά που έφυγε το τσίρκο, η γάτα επέστρεψε στο σπίτι της με μια κάρτα που έγραφε "Με τα κομπλιμέντα του κου Μπάρνουμ".
 
Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι μόλις ο Μπάρνουμ είδε ότι είχε ξεγελαστεί, φώναξε "Κάθε λεπτό, γεννιέται και ένα κορόιδο".
 
Όποια ιστορία και αν είναι η αληθινή, υπάρχει πιθανότητα η γάτα να έχει σχέση με την ρήση.
 

Στο βιβλίο "From Alley Pond to Rockefeller Center" αναφέρεται ότι ο Μπάρνουμ κατέληξε σωστά στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν το μόνο κορόιδο στη Νέα Υόρκη, αλλά υπήρχαν πολλοί σαν αυτόν. Έτσι, κάλυψε αμέσως κάθε κενό φράχτη, τοίχο και παράθυρο που μπορούσε να βρει με μεγάλες αφίσες που ανακοίνωναν την καταπληκτική ανακάλυψη που είχε κάνει: μια γάτα σε χρώμα κεράσι από το Κοννέκτικατ.

Οι πελάτες την πάτησαν με την φάρσα. Ήξεραν ότι ο Μπάρνουμ τους είχε ξεγελάσει, αλλά το κράτησαν μυστικό και ενθάρρυναν τους φίλους τους να πάνε να δουν τη γάτα. Πλέον, το πρόβλημα ήταν το πως θα φεύγουν όλα αυτά τα πλήθη από το μουσείο για να κάνουν χώρο σε νέους πελάτες που είχαν πληρώσει να δουν την παράξενη γάτα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μπάρνουμ ανέθεσε σε έναν από τους ξυλουργούς του να μετατρέψει μια αχρησιμοποίητη πόρτα σε πόρτα εξόδου για τους πελάτες και έβαλε μια πινακίδα με ένα χέρι που έλεγε, "Από εδώ προς την Έξοδο" (This Way to the Egress).

Κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά για κάποια "Έξοδο", οπότε νόμιζαν ότι ήταν κάποιο ακόμα παράξενο έκθεμα. Καθώς όμως άνοιγαν την πόρτα και έβγαιναν στον δρόμο, συνειδητοποιούσαν ότι είχαν εξαπατηθεί και πάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου