Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο "γίγαντας του Κάρντιφ": μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία των ΗΠΑ


Ο George Hull ήταν ένας καπνοπώλης από τη Νέα Υόρκη και άθεος. Κάποια στιγμή, το 1868, διαφώνησε σε μια συγκέντρωση Μεθοδιστών για ένα εδάφιο της Γέννεσης, όπου αναφέρεται πως κάποτε ζούσαν στη Γη γίγαντες. Ανίκανος να πείσει τους Μεθοδιστές για το αντίθετο, αποφάσισε να κάνει κάτι.




Πήγε σπίτι του, πήρε ένα τεράστιο κομμάτι γύψου, προσέλαβε έναν ειδικό για να το λαξεύσει σε σχήμα ανθρώπου, το έκανε να μοιάζει παλιό και το έθαψε στο αγρόκτημα του ξαδέρφου του στο Κάρντιφ της Νέας Υόρκης.

Μετά από ένα χρόνο, προσέλαβε δυο άντρες να σκάψουν για να ανοίξουν ένα πηγάδι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, οι οποίοι -όλως τυχαίος- έπεσαν πάνω στον γίγαντα!


Ο Hull -ο οποίος μέχρι τότε είχε ξοδέψει 2.000 δολάρια για τη φάρσα του- έστησε μια σκηνή πάνω από την ανασκαφή και χρέωνε τον κόσμο να δει τον γίγαντα. Μάλιστα, επειδή πολλοί έτρεξαν να δουν το παράξενο θέαμα, μετά από δυο μέρες, αύξησε την τιμή.

Αμέσως οι αρχαιολόγοι ανακήρυξαν τον Γίγαντα του Κάρντιφ απάτη, αλλά ο κόσμος δεν έδωσε σημασία. Ο Hull πούλησε το έκθεμα του για -τότε- 23.000 δολάρια και αυτό μεταφέρθηκε στην πόλη Syracuse των ΗΠΑ. Ο P.T. Barnum -ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς σόουμαν και επιχειρηματίας του τσίρκου- προσπάθησε να το αγοράσει, αλλά ο νέος ιδιοκτήτης David Hannum αρνήθηκε να του το πουλήσει λέγοντας, "Κάθε λεπτό γεννιέται και ένα κορόιδο".

Ο γίγαντας εκτίθεται ακόμα και σήμερα στο Farmer's Museum στο χωριό Cooperstown της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου