Σάββατο 27 Απριλίου 2013

8 σπάνια βιβλία που αξίζουν μια περιουσία!


Η τεχνολογική εξέλιξη, το διαδίκτυο και τα e-book μπορεί να έχουν περιορίσει σήμερα κάπως τις πωλήσεις βιβλίων, αλλά δεν μειώθηκε καθόλου το ενδιαφέρον για την αγορά σπάνιων βιβλίων.

Για παράδειγμα, σε μια δημοπρασία που θα διεξαχθεί σε λίγο καιρό, θα πουληθεί ένα βιβλίο 400 σελίδων με του Ψαλμούς το οποίο χρονολογείται από το 1640 και αναμένεται να πιάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε μερικά ακόμα σπάνια βιβλία που πουλήθηκαν σε απίστευτες τιμές.1. Birds of America, James Audubon
Ένα από τα μπεστ σέλερ, σπάνια βιβλία είναι η πρώτη έκδοση του "Birds of America" από τον καλλιτέχνη και ορνιθολόγο James Audubon. Το βιβλίο, που χρονολογείται από το 1827 και έχει 435 χειροποίητες εικονογραφήσεις, πουλήθηκε σε μια δημοπρασία σε έναν ανώνυμο αγοραστή για πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Το βιβλίο έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο, γιατί ο Audubon ήθελε τα πουλιά να απεικονίζονται σε κανονικό μέγεθος. Επίσης, τύπωσε τους τσίγκους ασπρόμαυρους και κάμποσοι καλλιτέχνες έπρεπε να τους χρωματίσουν, μια διαδικασία που ανέβασε την τιμή του βιβλίου ακόμα και όταν κυκλοφόρησε.

2. "First Folio", Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, and Tragedies", εκδόθηκε το 1623 και είναι μια συλλογή των έργων του Σαίξπηρ. Ο τίτλος "First Folio" δόθηκε από τους σύγχρονους μελετητές. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, πουλήθηκε το 2006 έναντι 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια δημοπρασία του οίκου Sotheby. Το βιβλίο δεν θεωρείται σπάνιο μιας και υπάρχει σχεδόν το 1/3 των 750 αρχικών αντιτύπων.

3. Ταμερλάνος και Άλλα Ποιήματα, Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Το πιο σπάνιο βιβλίο της Αμερικής είναι ένα αντίγραφο του πρώτου βιβλίου του Πόε. Η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής "Ταμερλάνος και Άλλα Ποιήματα", που ο Πόε ισχυριζόταν ότι έγραψε λίγο πριν γίνει 14 χρονών, πουλήθηκε σε μια δημοπρασία του οίκου Christie το 2009 έναντι 662.500 δολαρίων. Μόνο 50 αντίτυπα είχαν τυπωθεί και οι μελετητές πιστεύουν ότι πλέον υπάρχουν μόνο 12.

4. De Revolutionibus Orbium Colestium, Κοπέρνικος
Το πρώτο αντίτυπο του πρώτου βιβλίου του Κοπέρνικου "Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών", στο οποίο αναφέρει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, πουλήθηκε το 2009, σε μια δημοπρασία του οίκου Christie έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

5. Codex Leicester, Λεονάρντο ντα Βίντσι
Οι σημειώσεις και τα σχέδια του ντα Βίντσι είναι στη συλλογή του Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft ξόδεψε πάνω από 30,8 εκατομμύρια δολάρια για ένα αυθεντικό αντίγραφο του διάσημου χειρόγραφου που τυπώθηκε το 1508. Έπειτα ο Γκέιτς το ψηφιοποίησε και πλέον μπορεί κανείς να το βρει στο διαδίκτυο.

6. Η οικογενειακή συλλογή των Guo
Το κάθε βιβλίο ξεχωριστά δεν "έπιασε" πολλά χρήματα, αλλά σαν συλλογή, πουλήθηκε ακριβά. Ο Guo Yunlou πούλησε την οικογενειακή συλλογή που αποτελούνταν από 1292 βιβλία, μερικά από το 1820, έναντι 34,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Έξι γενιές συγκέντρωναν τα βιβλία, ανάμεσα τους και μια εγκυκλοπαίδεια λουλουδιών 80 τόμων.

7. Action Comics No. 1
Μπορεί να μην έχει την αίγλη των προηγούμενων συγγραμμάτων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το πρώτο κόμικ με τον Σούπερμαν που εκδόθηκε το 1938 να πουληθεί έναντι 2,16 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011, την υψηλότερη τιμή για όλα τα κόμικ. Κάποτε ανήκε στον ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος είχε δηλώσει πως είχε κλαπεί το 2000. Εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2011 όταν κάποιος αγόρασε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στη νότια Καλιφόρνια και ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν και το χαμένο κόμικ.

8. Golf: Luxury Edition
Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσφατη έκδοση, αλλά η εταιρία που εξέδωσε ένιωσε πως η σπανιότητα και η "πολυτέλεια" αξίζουν μια πιο ακριβή τιμή. Η Wonderland Publications εξέδωσε ένα βιβλίο για το γκολφ το 2011 και προσέφερε μια πολύ ακριβή "luxury edition" που όποιος ήθελε μπορούσε να το αγοράσει έναντι 48.000 δολαρίων. Και οι 140 σελίδες του βιβλίου ήταν κομμένες με το χέρι και ήταν δεμένες σε δέρμα 400 χρόνων. Μόνο 10 αντίτυπα τυπώθηκαν.

Εύφημος Μνεία: The Task, Tomas Alexander Hartmann
Αυτό το 13 σελίδων βιβλίο δεν είναι παλιό, αλλά πολύ σπάνιο και ακριβό. Ο Γερμανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Tomas Alexander Hartmann επέτρεψε μόνο ένα αντίγραφο του βιβλίου του και το εξέδωσε το 2008 με τιμή 153 εκατομμύρια ευρώ. Μια ανακοίνωση στον Τύπο ανέφερε ότι ο Hartmann έθεσε τόσο υψηλή τιμή επειδή χρειάστηκε 30 χρόνια σκέψης για να βρει τις λέξεις που θα έβαζε στο 13 σελίδων βιβλίο του και πίστευε ότι η τιμή ήταν καλή γιατί, "βλέπει τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών". Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει βρεθεί αγοραστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου