Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων


Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λίγες μέρες πριν την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα, στις 25 Απριλίου του 1974, στην Πορτογαλία πέφτει με ειρηνικό τρόπο μια άλλη Χούντα. Στις 28 Μαΐου του 1926, πραξικοπηματίες στρατιωτικοί εγκατέστησαν στην Πορτογαλία δικτατορία με επικεφαλής τον Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ. Το νέο καθεστώς ονομάστηκε "Estado Novo" (Νέο Κράτος).



Ο Σαλαζάρ πέθανε το 1970, και την χώρα ανέλαβε ο Marcelo Caerano. Ο πόλεμος που διεξήγαγε η Πορτογαλία από το 1961 έως το 1974 για να διατηρήσει τον έλεγχο των αποικιών της στην Αφρική, είχε αποβεί ιδιαίτερα δαπανηρός, ωθώντας φιλοδημοκρατικά και φιλοκομμουνιστικά μέλη του Πορτογαλικού στρατού να στραφούν εναντίον του καθεστώτος, συγκροτώντας το Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Movimento das Forcas Armadas), το οποίο οργάνωσε πραξικόπημα. Τη νύχτα της 23ης Απριλίου, στις 12.25 π.μ., το Radio Renaissance έπαιξε το απαγορευμένο τραγούδι "Grandola", το σύνθημα για την επανάσταση. Σε όλη την Πορτογαλία, οι ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν δράση. Μέχρι τις 3 π.μ. είχαν καταλάβει ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αεροδρόμια και το κέντρο της Λισαβόνα.


Κατά κύριο λόγο, η επανάσταση ήταν ειρηνική. Μόνο ένας μαθητής σκοτώθηκε από τους φασίστες στην προσπάθεια τους να σωθούν όταν εγκλωβίστηκαν. Στις 25 Απριλίου, όλοι οι στρατιώτες είχαν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στις κάννες των όπλων τους, σύμβολο της μη επιθετικότητας τους. Η παραπάνω αφίσα, με το κοριτσάκι που τοποθετεί ένα γαρύφαλλο στην κάννη του όπλου που το κρατούν τρία χέρια (στρατιωτικοί, αγρότες και εργάτες), είναι από αυτό το ιστορικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου