Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η περίεργη ιστορία των πιο παράξενων κεραμικών του Μεξικό

Ένα σκυλί, που το καβαλάνε diablitos, απελευθερώνει την καυτή του ανάσα που περιέχει δυο χαρακτήρες, μάλλον τον Αδάμ και την Εύα.

Η μικροσκοπική πόλη του Ocumicho στην Μεξικανική πολιτεία Michoacán είναι η γενέτειρα παράξενων κεραμικών με την ονομασία "diablitos", δηλαδή διάβολοι, με περίεργες ακόμα και γελοίες σκηνές. Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1960.
 
 

Ένας διάβολος οδηγεί ένα δελφίνι.

Οι γυναίκες του Ocumicho έφτιαχναν καλούπια με διάφορα σχήματα, τα οποία στη συνέχεια καλλωπίζονταν με άλλα κομμάτια πηλού και τελικά βάφονταν με λαμπερά χρώματα. Μέχρι το 1950, οι γυναίκες του Ocumicho έφτιαχναν κυρίως σφυρίχτρες σε σχήματα πουλιών ή ειδώλια, τα οποία και πωλούσαν στην τοπική αγορά.

Δυο γοργόνες που τραγουδούν μαζί με δυο diablitos.

Τότε έκανε την εμφάνιση του ο Marcelino Vicente. Ο Vicente ήταν το τελευταίο από 11 ή 12 αγόρια μιας οικογένειας. Πολλοί συγχωριανοί του υποστήριζαν πως η μητέρα του ήθελε ένα κορίτσι, οπότε τον έντυνε με κοριτσίστικα ρούχα. Μεγαλώνοντας, ο Vicente ενδιαφέρθηκε για τις "γυναικείες" δουλειές, όπως η αγγειοπλαστική, κάτι για το οποίο τον χλεύαζαν οι άντρες του χωριού. Ήταν κάτι σαν αποστάτης. Αν και κανείς δεν δήλωσε ανοιχτά ποτέ ότι ο Vicente ήταν γκέι, πολλοί μιλούσαν υποτιμητικά για την απροθυμία του να μην κάνει τις παραδοσιακές ανδρικές εργασίες.


Παρά τις προκαταλήψεις τους, οι γυναίκες του χωριού αναγνώρισαν το χάρισμα του Vicente να μπορεί να επεξεργάζεται τον πηλό, και ο ίδιος έφτασε να δημιουργεί, από τις μικρές σφυρίχτρες, μεγάλα γλυπτά με διαβολικούς χαρακτήρες. Αν και ο διάβολος θεωρείται κακοτυχία για τους ντόπιους, ο Vicente τα κατάφερε και πέτυχε οι δημιουργίες του να γίνουν διάσημες όταν τις παρουσίασε στις tianguis, τις υπαίθριες αγορές του Μεξικό. Μάλιστα ο Vicente πήγε και στην Πόλη του Μεξικό για να εκθέσει τις δημιουργίες του.

Ένας diablito κρατάει μια μάσκα.

Το τέλος του Vicente ήταν τραγικό. Οι συγχωριανοί του πίστευαν πως Vicente είχε κάποιον Ολλανδό εραστή, με τον οποίο πήγαν στην Νέα Υόρκη για μια έκθεση του Vicente. Όταν επέστρεψε στο χωριό του, κάποιοι άντρες τον περιθωριοποίησαν επειδή τον χαρακτήρισαν "joto", δηλαδή ομοφυλόφιλο. Ένα βράδυ το 1968, λίγες μέρες πριν την γιορτή των Μεξικανών Dia de los Muertos, ο Vicente βρισκόταν σε ένα μπαρ απολαμβάνοντας την μπύρα του. Τότε του επιτέθηκαν κάμποσοι άντρες και τον ξυλοκόπησαν. Πέθανε καθ' οδόν για το νοσοκομείο σε ηλικία μόλις 35 χρονών.

Μια γυναίκα στην αγορά του Ocumicho τελειώνει την εκδοχή του Μυστικού Δείπνου.

Δείγμα της σημερινής αγοράς του Ocumicho.

Τρεις μασκοφόροι diablitos κρατούν τη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου