Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η συναρπαστική ζωή της Γκέισας με τα Εννιά Δάχτυλα


Η Teruha ήταν μια από τις πιο διάσημες, σκανδαλώδης και αινιγματικές γκέισες. Ήταν γνωστή σαν η Γκέισα με τα Εννιά Δάχτυλα.Στην περίοδο Meiji την χρυσή εποχή των γκεϊσών (Σεπτέμβριος 1868 μέχρι τον Ιούλιο του 1912), οι γκέισες ήταν τα μοντέλα, οι διάσημες και οι ηθοποιοί της εποχής. Τις επιθυμούσαν οι άντρες και τις ζήλευαν οι γυναίκες για τον τρόπο ζωής τους και τη μόδα. Ενώ οι πλούσιοι μπορούσαν να τις έχουν -πάντα με αμοιβή- οι λιγότερο προνομιούχοι τις έβλεπαν μόνο σε επιστολικά δελτάρια. Σε πολλά από αυτά εμφανιζόταν η διάσημη Teruha.

Γεννήθηκε το 1896 στη Οσάκα. Τι κανονικό της όνομα ήταν Tatsuko Takaoka. Η Teruha μπήκε στον κόσμο των γκεϊσών στην ηλικία των 12. Ήταν νόθα κόρη και ο πατέρας της την πούλησε. Σαν μάικο (μαθητευόμενη γκέισα), η Teruha ήταν γνωστή ως Chiyoha. Το 1911, πήγε στο Τόκιο και δούλεψε στο πιο διάσημο οίκο γκεϊσών της ανατολικής Ιαπωνίας, το Seika. Μέσα σε μόλις δυο μήνες, έγινε γκέισα και ονομάστηκε Teruha, δηλαδή "λαμπερό φύλλο".

Σε ηλικία 14 ετών σαν μάικο με το όνομα Chiyoha

Η ζωή της Teruha σαν μάικο ήταν τραυματική. Στην ηλικία των 13 την πρόσφεραν σε δημοπρασία σε εύπορους και όποιος έδινε τα περισσότερα θα την διακόρευε, με ένα τελετουργικό γνωστό ως mizuage. Την αγόρασε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Οσάκα. Unsurprisingly, it was a distressing event that left a lasting impression on Teruha, who later said, "Ασυναίσθητα, στιγματίστηκα με μια ακαθαρσία που δεν μπόρεσα ποτέ να ξεπλύνω", δήλωσε αργότερα η ίδια.

Η έφηβη Teruha ερωτεύτηκε κάποιον ηθοποιό ονόματι Ichikawa. Ο Ichikawa εκμεταλλεύτηκε το πάθος της και μια σχέση ξεκίνησε. Η Teruha ήταν 13 ετών και ήταν ταυτόχρονα αρραβωνιασμένη με άλλους δυο νεαρούς. Ένας από αυτούς ήταν ο επιτυχημένος και όμορφος επιχειρηματίας Sobe Otomine. Ο Otomine ήταν η αιτία του η Teruha απέκτησε το παρατσούκλι της.


Η σχέση της με τον Ichikawa έληξε και πληγωμένη έπεσε στην αγκαλιά του Otomine. Ο Otomine άφησε τη σύζυγο του για να είναι με τη νεαρή μάικο. Σε ένα ταξίδι όμως, ο Otomine ανακάλυψε μια φωτογραφία του Ichikawa που είχε κρατήσει η Teruha και την χώρισε.

Ψάχνοντας τρόπο να τον πείσει πως τον αγαπούσε σκέφτηκε την οδυνηρή λύση του yubitsume, να κόψει δηλαδή ένα κομμάτι από το μικρό της δάχτυλο. Έδεσε μια χορδή ενός samisen (μουσικό όργανο) στο μικρό της δάχτυλο. Όπως περιγράφει η ίδια, "κράτησα το ξυράφι με τα υπόλοιπα τέσσερα δάχτυλα και γύρισα την κοφτερή πλευρά στο μικρό δάχτυλο. Κάλυψα μετά το χέρι με ένα μαντήλι και το χτύπησα δυνατά στο τραπέζι -ξανά και ξανά και ξανά" μέχρι που έπεσε η άκρη. Έπειτα το έδωσε στον Otomine, του οποίου η αντίδραση δεν είναι γνωστή.


Οι υπόλοιπες μάικο δεν εκτίμησαν την ενέργεια της. Την αποκαλούσαν "η μάικο χωρίς το μικρό δάχτυλο" και τα κουτσομπολιά οδήγησαν την 14χρονη Teruha από την Οσάκα στο Τόκιο -όπου αργότερα οι ζηλόφθονες την αποκαλούσαν "η γκέισα με τα εννιά δάχτυλα". Στο Τόκιο τα ξαναβρήκε με τον Otomine για λίγο. Μέχρι τα 22 της, οπότε και παντρεύτηκε για πρώτη φορά, έμπλεξε με πολλούς πλούσιους και ισχυρούς.

Μετά το γάμος της, η Teruha και ο χρηματιστής σύζυγος της πήγαν στις ΗΠΑ. Σε ένα από τα ταξίδια τους στη χώρα, η Teruha γνώρισε τον μελλοντικό εραστή της -όπως έλεγαν οι φήμες- Sessue Hayakawa, τον πρώτο Ιαπωνο-Αμερικάνο ηθοποιό του Χόλιγουντ. Στη Νέα Υόρκη, η Teruha φλέρταρε με μια γυναίκα, γνωστή σαν Hildegard, οπότε και η σχέση τους διαλύθηκε όταν η Teruha και ο σύζυγος της επέστρεψαν στην Ιαπωνία.

Το μικρό της δάχτυλο είναι δεμένο

Ο γάμος της ήταν προβληματικός και η Teruha γύρισε στις ΗΠΑ και μετά πήγε στο Λονδίνο, όπου βρήκε τον ηθοποιό Sessue Hayakawa. Στο Παρίσι που πήγε μετά, γέννησε τη μοναχοκόρη της (τίποτα δεν είναι γνωστό και γι' αυτήν).

Μετά τη γέννα, η Teruha γύρισε στην Ιαπωνία και έγινε πάλι γκέισα. Παντρεύτηκε το δεύτερο σύζυγο της, έναν καθηγητή ιατρικής. Η ήσυχη ζωή όμως δεν ήταν γι' αυτήν και γρήγορα γύρισε στον έκλυτο βίο. Μη μπορώντας πλέον να δουλέψει σαν γκέισα, άνοιξε ένα μπαρ και δούλεψε σαν ηθοποιός, μοντέλο συγγραφέας και ποιήτρια.

Με μια γυναίκα που πιστεύεται πως είναι η Hildegard

Τελικά, στα 39 της, ξύρισε το κεφάλι της και έγινε βουδίστρια καλόγρια στη γυναικεία μονή Gio-Ji Temple στο Κιότο. Πήρε το όνομα Chi syo (έξυπνη ηλιαχτίδα) και τελικά έγινε αρχιέρεια και πολύ διάσημη. Το 1995, η Teruha πέθανε στο ναό στην ηλικία των 99 χρονών.

φωτογραφίες: Okinawa Soba

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου