Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το μνημείο δυο "μαρτύρων της επιστήμης"


Στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι βρίσκονται πιασμένοι χέρι-χέρι δυο χειριστές αερόστατου που προσπάθησαν να ανέβουν πιο ψηλά απ' όλους τους άλλους πριν. Το μνημείο των Joseph Croce-Spinelli και Théodore Sivel αναπαριστά τους δυο άντρες κάτω από ένα πέπλο, τα δάχτυλα τους ενωμένα και μια περιγραφή στο πλάι που αναφέρει ότι πέθαναν σε ένα αερόστατο ονόματι Zenith (Ζενίθ) στις 15 Απριλίου του 1875, στα 28.000 πόδια.




Μέχρι τα 1870, τα αερόστατα έφταναν όλο και πιο ψηλά για να κατανοηθεί η ατμόσφαιρα και ο καιρός πάνω από τα κεφάλια μας. Οι επιστήμονες ανέβαιναν όλο και σε πιο μεγάλα ύψη σε όλο και πιο παράτολμες πτήσις. Εξοπλισμένοι με διάφορες σακούλες αναπνοής ο Croce-Spinelli, ο Sivel, και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Gaston Tissandier, ανέβηκαν στον ουρανό στις 15 Απριλίου, έτοιμοι να σπάσουν το ρεκόρ των 36.000 ποδιών που είχε επιτευχθεί το 1862 από τον James Glaisher.


Το Zenith είχε ήδη κάνει ένα ρεκόρ όταν στις 23 και 24 Μαρτίου οι τρεις επιστήμονες, ο αδερφός του Tissandier, Albert και ο Claude Jobert είχαν κάνει το μεγαλύτερο ταξίδι με αερόστατο. Όταν οι τρεις επιστήμονες, τον Απρίλιο, έφτασαν στο ύψος που ήταν γνωστό ως "ζώνη του θανάτου", στα 26.000 πόδια, άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους, δεν μπορούσαν να πιάσουν τους σωλήνες οξυγόνου πάνω από τα κεφάλια τους και ήθελαν να ανέβουν όλο και πιο ψηλά. Κάποια στιγμή ο Croce-Spinelli, επανήλθε και αποφάσισε να πετάξει βάρος για να ανέβουν πιο ψηλά, στα 28.000 πόδια. Όταν συνήλθε ο Tissandier, βρήκε τους συντρόφους του νεκρούς και το Zenith να πέφτει γρήγορα στη γη.


Το Zenith έπεσε στο Ciron της Γαλλίας, και οι Sivel και Croce-Spinelli βρέθηκαν μελανιασμένοι και με το στόμα γεμάτο αίμα. Στις 2 Μαΐου του 1875 ένα άρθρο των New York Times τους ανακήρυξε "μάρτυρες τις επιστήμονες". Στήθηκε ένα μνημείο στο Ciron, εκεί που έπεσε το Zenith και το άγαλμα στο νεκροταφείο Père Lachaise σκαλίστηκε από τον Alphonse Dumilatre.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου