Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο πρώτος που δοκίμασε μια μηχανή βασανιστηρίων ήταν ... ο δημιουργός της!


Θα έχετε δει στις ταινίες, τους κακόμοιρους που είναι προς διαπόμπευση να είναι δεμένοι σε μια ξύλινη κατασκευή από δυο κομμάτια ξύλου με δυο τρύπες, απ' όπου περνούσαν τα πόδια -ή και κάποιες φορές και το κεφάλι και τα χέρια τους. Αυτό ονομάζεται "stocks". Η συσκευή ακινητοποιούσε τους φυλακισμένους και τους άφηνε εκτεθειμένους στα στοιχεία της φύσης και την περιφρόνηση των περαστικών, που τους χλεύαζαν ή τους έριχναν σκουπίδια.

Για λίγο διάστημα, η κυβέρνηση της αποικιακής Βοστώνης μοίραζε φειδωλά τιμωρίες, στις οποίες χρησιμοποιούνταν σιδερένια δεσμά στα πόδια -ονομάζονταν bilboes- που τα εισήγαγε από την Αγγλία. Οι τοπικοί αξιωματούχοι έψαχναν για κάτι πιο φτηνό από τα σιδερένια δεσμά και έτσι παρήγγειλαν από έναν ντόπιο ξυλουργό να τους φτιάξει ξύλινα.


Κάποιος Edward Palmer ανέλαβε τη δουλειά και σύντομα έδωσε τον λογαριασμό, συνολικά 1 λίρα, 13 σελίνια και 7 πένες. Οι αξιωματούχοι πιστεύοντας πως το ποσό ήταν υπέρογκο, αποφάσισαν να τον κατηγορήσουν για εκβιασμό. Του έδωσαν πέντε λίρες και τον καταδίκασαν για μια ώρα στο "stocks". Ήταν ο πρώτος που είχε τη "χαρά" να γευτεί την κατασκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου