Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η είδηση της βύθισης του Τιτανικού σε μια φωτογραφία την επόμενη ημέρα


Μια ξεχασμένη φωτογραφία έδωσε ανθρώπινο πρόσωπο στην τραγωδία του μοντέρνου Ίκαρου



Η δυσάρεστη ιστορία του Mackay-Bennett, του πλοίου που μετέφερε θύματα του Τιτανικού
15 Απριλίου 1912: Τα παγόβουνα που βύθισαν τον Τιτανικό
10 άνθρωποι που δεν επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό
Η τελευταία γνωστή φωτογραφία του Τιτανικού εν πλω
SS Nomadic: Το πλοίο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει επιβάτες και αγαθά στον Τιτανικό
Η γυναίκα που επιβίωσε από δυο ναυάγια και ένα ατύχημα
Η παράξενη ιστορία δυο ορφανών του Τιτανικού
Φωτογραφίες και ένα σημείωμα περιγράφουν μια βλοσυρή ανακάλυψη στην τελευταία λέμβο του Τιτανικού

Η πρώτη εφημερίδα που ανακοίνωσε τα νέα της βύθισης του Τιτανικού ήταν η (Montreal) Gazette, που ανέφερε ένα σήμα βοήθειας από το πλοίο και διαβεβαίωνε τους αναγνώστες της για την ασφάλεια του πλοίου. Η Gazette που συνεργαζόταν με την New York Times, προώθησε το νέο. Εκείνη την εποχή η The New York Times δεν ήταν ακόμα επιβλητική εφημερίδα αλλά απλά μια από τον σωρό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Carr Van Anda δημοσίευσε το νέο της Gazette στην πρωινή έκδοση της 15ης Απριλίου του 1912. Όμως, υποπτεύθηκε ότι η έλλειψη επικοινωνίας από το πλοίο σήμαινε πως το χειρότερο είχε συμβεί και το απογευματινό φύλλο είχε τίτλο τη βύθιση του πλοίου. Ήταν μια δημοσιογραφική επιτυχία που βοήθησε τη φήμη της εφημερίδας, μιας και οι άλλες εφημερίδες ανατύπωσαν την διφορούμενη ιστορία της White Star Line που ανέφερε ότι το πλοίο είχε προβλήματα μετά την πρόσκρουση με παγόβουνο.

Την επόμενη μέρα στο Λονδίνο, τραβήχτηκε μια από τις πιο εικονικές φωτογραφίες της καταστροφής. Ο 15χρονος Ned Parfett πουλούσε την Evening News έξω από τα γραφεία της White Star Line στο Oceanic House. Πριν καλά-καλά περάσει μια δεκαετία και λίγες εβδομάδες πριν την Ανακωχή -ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε στη λήξη του- ο Parfett σκοτώθηκε σε έναν γερμανικό βομβαρδισμό (29 Οκτωβρίου του 1918).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου