Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

15 Απριλίου 1912: Τα παγόβουνα που βύθισαν τον Τιτανικό


Τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912 το υπερωκεάνιο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο. Δύο ώρες αργότερα (στις 2:20 της 15ης Απριλίου) το πλοίο βυθίστηκε.

Η ιστορία του πλοίου έγινε μέρος της ιστορίας και της ποπ κουλτούρας, αλλά η ιστορία του παγόβουνου που προκάλεσε την καταστροφή είναι λιγότερο γνωστή και μόνο ασαφείς περιγραφές και μερικές φωτογραφίες υπάρχουν του υποτιθέμενου παγόβουνου -ή, των παγόβουνων.



Με βάση τη μαρτυρία των διασωθέντων μελών του πληρώματος, το παγόβουνο που χτύπησε ο Τιτανικός, ήταν μια "σκούρα μπλε μάζα" με ύψος κάπου μεταξύ 30-60 πόδια πάνω από την ίσαλο γραμμή. Ο ναυτικός Joseph Scarrott, ο οποίος παρακολουθούσε το παγόβουνο όταν το προσπέρασε ο Τιτανικός κάποια στιγμή, είπε ότι έμοιαζε με "τον Βράχο του Γιβραλτάρ".

Έχουν τραβηχτεί πολλές φωτογραφίες από άτομα που βρέθηκαν στην περιοχή μετά την τραγωδία και οι οποίοι υποστήριξαν ότι είχαν απαθανατίσει το θανατηφόρο παγόβουνο. Μερικά πλοία ήταν εκεί για να βοηθήσουν στην ανεύρεση πτωμάτων, ενώ άλλα έτυχε να περνάνε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: υπήρχαν πολλά παγόβουνα τη νύχτα που βυθίστηκε ο Τιτανικός. Σύμφωνα με τον καπετάνιο του Carpathia, το πλοίο που βρέθηκε πρώτο επιτόπου, υπήρχαν πάνω από 20 μεγάλα παγόβουνα, μερικά με ύψος πάνω από 100 πόδια.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες των παγόβουνων που τραβήχτηκαν εκεί που βυθίστηκε ο Τιτανικός.

Τα σκίτσα του Frederick Fleet


Σαν ιστορικά έγγραφα, τα δύο σκίτσα δεν έχουν καμία αξία. Αλλά ως μια καταγραφή του τι πραγματικά συνέβη, έχουν μια κάποια αξία. Το σκίτσο "First Sight" είναι προφανώς λάθος, καθώς δείχνει το παγόβουνο στον ορίζοντα. Δείχνει ότι υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της παρατήρησης και της προειδοποίησης, κάτι που συνεπάγεται αμέλεια από το τμήμα επιφυλακής. Ίσως αυτό που ήθελε να πει ο σκιτσογράφος ήταν ότι μόνο ένα μέρος του παγόβουνου ήταν πάνω από τον ορίζοντα (η κόκκινη γραμμή); Αλλά ακόμα κι έτσι να έγινε, τίθεται ένα προφανές ερώτημα: γιατί η επιφυλακή άργησε τόσο; Ή, αν η επιφυλακή ανταποκρίθηκε εγκαίρως (όπως ισχυρίζεται η Λουίζ Πάτεν) γιατί το πλήρωμα της γέφυρας δεν αντέδρασε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά;

Το πρώτο σκίτσο προκαλεί πολλά ερωτήματα. Το δεύτερο, που δεν αναφέρεται συχνά, επιβεβαιώνει ότι και τα δύο σκίτσα είναι απλώς προϊόν φαντασίας. Δείχνει ένα παγόβουνο που είναι πάρα πολύ ψηλό, δεν έχει καμία ομοιότητα με το σκίτσο του Scarrott και αναπαράγεται το σημείο της πρόσκρουσης μόνο κατά προσέγγιση.


Η φωτογραφία από το πλοίο Prinz Adalbert


Πρόκειται για ένα από τα πολλά παγόβουνα που πιστεύεται ότι βύθισε τον Τιτανικό. Το εν λόγω παγόβουνο φωτογραφήθηκε το πρωί της 15ης Απριλίου, από το πλοίο Prinz Adalbert. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις λίγα μίλια πιο νότια από εκεί που βυθίστηκε ο Τιτανικός. Ο φωτογράφος δεν ήξερε ακόμη τίποτα για τον Τιτανικό. Αυτό που τράβηξε την προσοχή του ήταν το κόκκινο χρώμα κατά μήκος της βάσης του παγόβουνου, ένδειξη ότι είχε συγκρουστεί με κάποιο πλοίο.

Έγχρωμη έκδοση

Δύσκολα μπορεί να ήταν το παγόβουνο που έστειλε τον Τιτανικό στα βάθη του ωκεανού. Είναι γνωστό ότι ο Τιτανικός άρπαξε μεγάλα κομμάτια από το παγόβουνο και δεν άφησε απλώς μερικά σημάδια του χρώματος της καρίνας του. Η πραγματική προέλευση του κόκκινου χρώματος δεν μπορεί να ειπωθεί. Ίσως ήταν από άλλο πλοίο, ίσως ήταν κάποιο έγχρωμο στρώμα πάγου, άλλωστε δεν είναι λίγα τα παγόβουνα με στρώματα σε διάφορα χρώματα (κυρίως καφέ). Επίσης, στο παγόβουνο της φωτογραφίας δεν φαίνεται τίποτα που να υποδηλώνει την επίδραση βίαιων δυνάμεων.


Η φωτογραφία της 20ης Απριλίου από το γερμανικό ατμόπλοιο Bremen


Χρειάστηκαν 88 χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού ώστε να δημοσιευτεί αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Stephan Rehorek που βρισκόταν πάνω στο γερμανικό ατμόπλοιο Bremen. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το πραγματικό παγόβουνου που βύθισε το θρυλικό πλοίο. Το Bremen έπλευσε στην περιοχή της καταστροφής, στις 20 Απριλίου, ανακαλύπτοντας αυτό το παγόβουνο, καθώς επίσης και συντρίμμια και πτώματα. Σε αντίθεση με άλλα ύποπτα παγόβουνα, σ' αυτό όχι μόνο φαίνεται κάποια καταστροφή προς την πλευρά που πιστεύεται ότι έγινε η σύγκρουση, αλλά ταιριάζει και με την περιγραφή του "Βράχου του Γιβραλτάρ" του Scarrott.


Η φωτογραφία από το πλοίο Minia


Ακόμη ένα παγόβουνο φωτογραφήθηκε από το πλοίο Minia, από τον καπετάνιο του πλοίου, ένα από τα πρώτα πλοία να έφτασαν στην περιοχή σε αναζήτηση για συντρίμμια και πτώματα. Το πλήρωμα βρήκε συντρίμμια και πτώματα να επιπλέουν στην περιοχή που απεικονίζεται το παγόβουνο και ο καπετάνιος διαβεβαίωσε ότι ήταν το μοναδικό παγόβουνο κοντά στη σκηνή της σύγκρουσης -με αυτό συμφωνούν και τα αρχεία του πλοίου. Ο ίδιος παρατήρησε την κόκκινη γρατζουνιά κατά μήκος της βάσης -ένα σαφές σημάδι ότι αυτός ήταν ο ένοχος για το τέλος του Τιτανικού.


Η φωτογραφία από το Carpathia


Τη νύχτα της καταστροφής, το πλήρωμα του Τιτανικού γνώριζε καλά τους κινδύνους που υπήρχαν από τον πάγο, ιδίως μια περιοχή προς τα βόρεια. Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από το Carpathia, δείχνει την έκταση της περιοχής με τα παγόβουνα (καθώς και ένα γιγάντιο παγόβουνο). Κάποιος σχολίασε ότι ήταν "ένας τοίχος από πάγο, τουλάχιστον 16 πόδια ψηλός, και όσο έφτανε το μάτι".

Περιγραφή του παγόβουνου, για την New York Tribune, από τον δημοσιογράφο Colin Campbell, επιβάτη του Carpathia, του πρώτου πλοίου που έφτασε στην περιοχή της καταστροφής και έσωσε επιβάτες


Η φωτογραφία από το πλοίο Birma


Τόσο το Carpathia (4 π.μ.) όσο και το ρωσικό πλοίο Birma (7 π.μ.) ήταν τα πρώτα πλοία που έφτασαν στην περιοχή. Και τα δύο υπέδειξαν αυτό το συγκεκριμένο παγόβουνο ως το πιθανότερο που βύθισε τον Τιτανικό. Σύμφωνα με το Birma, το ύψος του ήταν περίπου 140 πόδια, το μήκος του 200 πόδια και το βάθος του εκτιμάται στα 980 πόδια.


Η φωτογραφία από το S.S. Etonian (στην αρχή)
Στις 12 Απριλίου του 1912, ο καπετάνιος W. F. Wood του ατμόπλοιου S.S. Etonian φωτογράφησε ένα τεράστιο παγόβουνο με διακριτικό ελλειπτικό σχήμα. Ο Wood βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την φωτογραφία, την εμφάνισε και κατέγραψε το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που την τράβηξε.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 14 Απριλίου, ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτό το παγόβουνο είχε το ίδιο ελλειπτικό σχήμα, σύμφωνα με τα σκίτσα που δόθηκαν. Ο Wood είχε συλλάβει ένα αξιοσημείωτο κομμάτι πάγου.

από: vintag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου