Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοκρατία της Μινέρβα: Μια αποτυχημένη ουτοπία σε μια ομάδα υφάλων του Ειρηνικού ωκεανού

Ένα γιοτ αγκυροβολημένο στη Νότια Μινέρβα. Ο ύφαλος φαίνεται στο παρασκήνιο - πηγή

Αν και πολλές ουτοπικές κοινωνίες φαίνονται καταδικασμένες από την αρχή, η Δημοκρατία της Μινέρβα είχε μια μοναδική πρόκληση: η δημιουργία ενός ελεύθερου μικροέθνους στους υπό αμφισβήτηση υφάλους στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια περιοχή δηλαδή που ανήκε ήδη κάπου.Δείτε ακόμη:
Ο κόσμος των DIY βασιλείων

Η Δημοκρατία της Μινέρβα, 250 μίλια από την Τόνγκα, επινοήθηκε από τον Αμερικανό μεγιστάνα ακινήτων Michael Oliver. Σύμφωνα με τον Oliver, η οργάνωσή του Ocean Life Research Foundation είχε μαζέψει 100 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει μια ουτοπική κοινωνία στους υφάλους του Ειρηνικού. Το σχέδιο του Oliver ήταν να δημιουργήσει ένα μικροέθνος χωρίς φόρους, κοινωνική πρόνοια και οικονομική παρέμβαση, που θα ζούσε κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία.

Η σημαία της Δημοκρατίας - πηγή

Το 1971, ξεκίνησε η κατασκευή της Μινέρβα, καθώς φορτηγίδες έφερναν άμμο στους υφάλους για να τις ανυψώσουν. Μετά, με αρχηγό τον Oliver, διεξήχθη μια διάσκεψη των γειτονικών κρατών στην οποία ανακηρύχτηκαν οι προθέσεις του. Ανακάλυψε όμως ότι η Τόνγκα είχε αξιώσεις στην εν λόγω περιοχή. Σε εκείνο το σημείο, ο Oliver, αγνοώντας τις αξιώσεις της Τόνγκα για τη Μινέρβα, εξέδωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της και δημιούργησε νόμισμα για το νέο έθνος του. Τα πάντα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Το νόμισμα των 35 Μινέρβα Δολαρίων (πηγή). Κάτω η πίσω όψη (πηγή)


Δυστυχώς όμως, ο βασιλιάς της Τόνγκα δεν αποδέχθηκε τη νομιμότητα του νέου έθνους και εξέδωσε ένα έγγραφο με το οποίο αιτούνταν επισήμως τους υφάλους. Μέσα σε λίγους μήνες, εκπρόσωποι από την Τόνγκα κατέστησαν σαφές ότι έλεγχαν τους υφάλους και ότι ο Oliver έπρεπε να φύγουν.

Από εκείνη τη στιγμή, μερικές ακόμη ομάδες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν κάποιο μικροέθνος στους υφάλους Μινέρβα, αλλά και αυτές αποκρούστηκαν από την κυβέρνηση της Τόνγκα.


Για την ιστορία, οι ύφαλοι Μινέρβα είναι μια ομάδα υφάλων στον Ειρηνικό Ωκεανό, νότια των Φίτζι και της Τόνγκα. Οι ύφαλοι ονομάστηκαν από το όνομα του φαλαινοθηρικού σκάφους Μινέρβα, που ναυάγησε στον ύφαλο Νότια Μινέρβα. Οι δυο κοραλλιογενείς ύφαλοι απέχουν μεταξύ τους 32 χιλιόμετρα. Αποτελούν τα υπολείμματα δύο βυθισμένων ατόλλων και είναι ορατοί μόνο κατά την άμπωτη, όταν και φτάνουν τα 90 εκατοστά ύψος πάνω από το επίπεδο θαλάσσης. Η Νότια Μινέρβα (Τελέκι-Τοκελάου, στην γλώσσα της Τόνγκα) έχει σχήμα σαν ξαπλωμένο 8 και αποτελείται από 2 κύκλους, τον Ανατολικό και τον Δυτικό ύφαλο, με διάμετρο 5 χλμ ο καθένας και ένα πέρασμα προς την λιμνοθάλασσα. Η Βόρεια Μινέρβα (Τελέκι-Τόνγκα, στην γλώσσα της Τόνγκα) είναι επίσης κυκλική με διάμετρο 5,5 χλμ και ένα στενό πέρασμα προς την λιμοθάλασσα. Ένας Σιδερένιος πυργίσκος και ένας φάρος εκτός λειτουργίας είχαν κατασκευαστεί από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου