Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα εγχειρίδιο του 19ου αιώνα που υποστήριζε ότι το μπλε μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες


Το 1871, ο απόστρατος στρατηγός Augustus J. Pleasanton εμφανίστηκε στην κοινωνία της Φιλαδέλφεια και ανέφερε στους αγρότες της Πενσιλβανία ότι είχε καταφέρει να κάνε, με τη χρήση μπλε γυαλιών, ώστε να αναπτύξει μόνο υγιεί και εντυπωσιακά φυτά και ζώα. Οι ιδέες του, τυπώθηκαν σε ένα βιβλίο το 1877, ξεκίνησε μια εμμονή για τα υποτιθέμενα επιστημονικά οφέλη του μπλε χρώματος που έγινε γνωστή ως "η τρέλα του μπλε γυαλιού".Δείτε ακόμη:
Κανείς δεν μπορούσε να δει το μπλε μέχρι τη σύγχρονη εποχή

Ο τίτλος του βιβλίου δείχνει πόσο πολύ πίστευε ο Pleasanton ότι το μπλε χρώμα θα μπορούσε να επηρεάσει, συμβουλεύοντας τους αναγνώστες για την "επίδραση των μπλε ακτίνων του ηλιακού φωτός και του μπλε χρώματος του ουρανού, στην ανάπτυξη ζώνω και φυτών, στην πρόληψη νόσων και την αποκατάσταση της υγείας σε οξείες και χρόνιες διαταραχές στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα". Ο Pleasanton καλλιέργησε σταφύλια και εξέτρεψε γουρούνια κάτω από το φως ενός μπλε γυαλιού, με βάση την ιδέα ότι τα φυτά ανθίζουν την άνοιξη, λόγω του μπλε του ουρανό. Κατέληξε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το μπλε γυαλί των θερμοκηπίων.


Μπλε γυαλί άρχισε να εμφανίζεται παντού, όχι μόνο για γεωργικές χρήσεις, αλλά και σε σπίτια, νοσοκομεία, σε καταναλωτικά προϊόντα και πολλά άλλα. Μία εταιρεία στη Μασαχουσέτη, το 1877, παρήγαγε 3.000 τετ. πόδια μπλε γυαλί κάθε μέρα. Εκείνη ήταν η χρονιά όμως που η μανία για το χρωματιστό γυαλί άρχισε να φθείρει. Παρά την ανάγκη για αδιαφανή δοχεία για την προστασία των χημικών ουσιών από το φως του ήλιου, η χρήση του μπλε γυαλιού σε φιαλίδια και μπουκάλια της ιατρικής ήταν "επίμονη" και "παράλογη", όπως έγραψε κάποιος το 1877.

Την ίδια χρονιά, ένα ιατρικό περιοδικό της Βοστόνης δημοσίευσε ιατρικές σημειώσεις κατά των επιστημονικών αξιών των θεωριών του Pleasanton, αναφέροντας ένα άρθρο του 1712 που περιέγραφε μια παρόμοια τρέλα για το πράσινο χρώμα και τα υφάσματα των 18ο αιώνα.

Το μπλε φως όντως έχει κάποιες επιστημονικές ιδιότητες που μας επηρεάζουν, αλλά όχι να κάνει τα γουρούνια μεγαλύτερα και υγιέστερα. Το μικρό μήκος κύματος του μπλε φωτός επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό μας και αφυπνίζει το σώμα μας -αυτός είναι και ο λόγος που αν κάποιος χρησιμοποιεί υπολογιστή το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα.

Η επιρροή του Pleasanton συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όχι όμως όπως θα περίμενε. Το 2010, η μπάντα OK Go έγραψε ένα ολόκληρο άλμπουμ με τίτλο Of the Blue Colour of the Sky που βασίζεται σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Pleasanton.

Ολόκληρο το βιβλίο του Pleasanton εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου