Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρώτο υποβρύχιο πορτραίτο τραβήχτηκε το 1899


Αποκαλείται η πρώτη υποβρύχια φωτογραφία και η πρώτη υποβρύχια αυτοπροσωπογραφία. Αλλά μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτή η φωτογραφία, του δύτη και πρωτοπόρου της φωτογραφίας Louis Marie Auguste Boutan, τραβήχτηκε το 1899 και φαίνεται να είναι όντως το πρώτο υποβρύχιο πορτρέτο.



Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη φωτογραφία είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αυτά που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν είναι αυτοπροσωπογραφία. Είναι όμως ένα πορτρέτο του Ρουμάνου ωκεανογράφου και βιολόγου Emil Racovitza, που τραβήχτηκε από τον Louis Boutan στο Banyuls-sur-Mer στη Νότια Γαλλία το 1899.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες πληροφορίες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μια αυτοπροσωπογραφία που τραβήχτηκε το 1893, ότι η έκθεση ήταν 30 λεπτά, ότι ο Boutan υπέστη νάρκωση του αζώτου ως αποτέλεσμα και ότι έχει τραβηχτεί σε βάθος 50 μέτρων (!).

Όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά όσον αφορά το βάθος και η ημερομηνία 1893 φαίνεται να είναι η ημερομηνία που ο Boutan εφηύρε την πρώτη υποβρύχια φωτογραφική μηχανή του. Τράβηξε μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες εκείνο το έτος, αλλά αυτό το πορτραίτο ήταν πιο πιθανό να τραβήχτηκε το 1899 αφότου ανέπτυξε ένα υποβρύχιο φλας.


Βλέποντας ότι οι εκθέσεις του έπρεπε να διαρκούν μέχρι και 30 λεπτά για να συλλάβει τη σωστή ποσότητα του φωτός, ο Boutan άρχισε να αναπτύσσει ένα φλας.

Ένα βίντεο με επιδείξεις των φλας από το Barcelona Underwater Festival:


TRIBUTE TO LOUIS BOUTAN - HISTORICAL REENACTMENT IN THE AQUARIUM OF BARCELONA - THE FIRST UNDERWATER PHOTOGRAPH - BCN UW FEST from Josep Mª Castellvi on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου