Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ισθμός στις Μπαχάμες που ίσα που χωρίζει τον Ατλαντικό από την Καραϊβική

Αριστερά ο Ατλαντικός, δεξιά η Καραϊβική - φωτογραφία

Όταν ο Winslow Homer ζωγράφισε τον πίνακα "Glass Window" ήταν σε αποστολή για το Century Magazine, καταγράφοντας το ταξίδι του στις Μπαχάμες με χρώματα. Ήταν το 1885 και ο καλλιτέχνης είδε αυτή τη γέφυρα στην αρχική της κατάσταση -ένα φυσικό πέτρινο τόξο που ίσα που χώριζε τον Ατλαντικό ωκεανό από την Καραϊβική θάλασσα.



Ο πίνακας "Glass Window" του Winslow Homer με την αρχική, πέτρινη γέφυρα - πηγή

Αυτό το πέτρινο τόξο, που συνδέει δυο στενές λωρίδες γης του νησιού Eleuthera (Ελεύθερα ή Ελευθέρα) και που είδε ο Homer, έχει καταστραφεί από τους τυφώνες. Αλλά το όνομα που έδωσε σ' αυτό το μοναδικό μέρος έμεινε. Η αποκαλούμενη μέχρι και σήμερα Glass Window Bridge, πρόκειται για ένα ευπαθές σημείο που έχει καταστραφεί και έχει κατασκευαστεί από την αρχή πολλές φορές τα τελευταία 130 χρόνια.


Συχνά αποκαλείται το "πιο στενό σημείο της Γης". Η γέφυρα παρέχει και σήμερα μια θέα στην εκπληκτική αντίθεση ανάμεσα στον Ατλαντικό ωκεανό και στην Καραϊβική. Περιστασιακά, όταν κάποιο δυνατό κύμα σκάει στα βράχια, για μια στιγμή, αυτός ο διαχωρισμός εξαφανίζεται και τα δύο υδάτινα σώματα ενώνονται.


Το Ελεύθερα έχει έκταση 518 τ.χλμ. και είναι το έβδομο μεγαλύτερο νησί των Μπαχαμών. Έχει μακρόστενο σχήμα, με μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα και πλάτος σε μερικά σημεία λιγότερο από 1.600 μέτρα. Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό επίθετο "ἐλεύθερος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου