Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς εφευρέθηκε το χανζαπλάστ


Εκτιμάται ότι η Johnson & Johnson έχει παράξει περίπου 100 δισεκατομμύρια χανζαπλάστ (Band-Aid, όπως αποκαλεί το προϊόν της η εταιρία) απ' όταν εφευρέθηκαν το 1920.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή την εφεύρεση; Χρειάστηκε λίγη εφευρετικότητα, μια κολλητική ταινία και πολλές γρατζουνιές.Το 1920, η Josephine και ο Earle Dickson μόλις είχαν παντρευτεί και η Josephine κοβόταν και καιγόταν συχνά. Ο Earle ήταν αγοραστής βαμβακιού για την Johnson & Johnson και το ζευγάρι δούλευε από κοινού για να φτιάξουν αυτοσχέδιους αυτοκόλλητους επιδέσμους για τους μικροτραυματισμούς της Josephine. Έκανα εκείνους τους επιδέσμους από κολλώδη χειρουργική ταινία και αποστειρωμένους επιδέσμους.

Τελικά, το ζευγάρι είδε ότι θα μπορούσε να φτιάξει πολλούς έτοιμους επιδέσμους από ένα μακρύ ρολό κολλητικής ταινίας και με μικρά κομμάτια υφάσματος. Μαζί με λίγο κρινολίνο (σκληρό ύφασμα από λινάρι, τρίχες αλόγου, βαμβάκι κλπ) που εμπόδιζε τα κολλώδη κομμάτια να μην κολλούν πρόωρα, είχαν δημιουργήσει τους αυτοκόλλητους επιδέσμους... αργότερα γνωστούς ως Band-Aid.

Με λίγη επιπλέον μηχανική και ένα έξυπνο μάρκετινγκ στους Προσκόπους, τα Band-Aid έγιναν απαραίτητο οικιακό αξεσουάρ.

Δείτε την ιστορία της εφεύρεσης σε μόλις 100 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου