Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

SS Nomadic: Το πλοίο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει επιβάτες και αγαθά στον Τιτανικό


Πλέον είναι το μοναδικό πλοίο της White Star Line.Το SS Nomadic καθελκύστηκε το 1910 από την White Star Line. Ήταν σχέδιο του Thomas Andrews, του σχεδιαστή του Τιτανικού, και κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Harland and Wolff, το ίδιο ναυπηγείο που κατασκεύασε τον Τιτανικό και το Ολύμπικ στο Μπέλφαστ και μάλιστα στο ίδιο σημείο. Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα πλοία, το Nomadic εξακολουθεί να πλέει και σήμερα.


Το πλοίο εγκαινιάστηκε επίσημα το 1911 και τέθηκε σε λειτουργία στο Σερμπούρ-Οκτβίλ (εξελληνισμένα Χερβούργο) της Γαλλίας, μεταφέροντας επιβάτες, αποσκευές, ταχυδρομείο και προμήθειες από το λιμάνι της πόλης μέχρι τα τεράστια υπερωκεάνια που ήταν αγκυροβολημένα στα βαθύτερα νερά της ακτής. Το Nomadic ήταν -και είναι- ακριβώς το 1/4 του μεγέθους του Τιτανικού και είχε πολλά από τα ίδια πολυτελή χαρακτηριστικά και έπιπλα με τα περίφημα τρία υπερωκεάνια της κλάσης Olympic (το Ολύμπικ, ο Τιτανικός και ο Βρεταννικός). Εκεί, στο λιμάνι του Χερβούργου, μετέφερε 247 επιβάτες από το λιμάνι στον Τιτανικό για το μοιραίο του ταξίδι -μεταξύ των οποίων τους επιχειρηματίες Μπένντζαμιν Γκουγκενέΐμ και Τζον Τζέικομπ Άστκορ (και οι δύο χάθηκαν στο ναυάγιο) και την κοσμική Μάργκαρετ Μπράουν, που μετά το ναυάγιο απέκτησε το παρατσούκλι "The Unsinkable (αβύθιστη) Molly Brown".


Το Nomadic είχε μια μακρά και γεμάτη καριέρα. Παρέμεινε για 57 χρόνια στις γραμμές, τόσο της White Star Line, όσο και της Cunard Line, ενώ υπηρέτησε και στους δύο Παγκοσμίου Πολέμους ως περιπολικό και για τη μεταφορά στρατευμάτων, αλλά και ως ναρκαλιευτικό και ναρκοθετικό.

Όταν αποσύρθηκε το 1968, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διασκέδασης στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι. Το 2002, το Nomadic έμεινε εγκαταλελειμμένο στη Χάβρη έως ότου η Βόρεια Ιρλανδία το αγόρασε για να το σώσει από το να καταλήξει παλιοσίδερα.


Σήμερα, είναι μόνιμος εκθεσιακός χώρος στο Dry Dock του Χάμιλτον, στην αποβάθρα που πιστεύεται ότι εξοπλίστηκε αρχικά. Έχοντας υποβαθμιστεί σημαντικά πριν την επιστροφή του στο Μπέλφαστ, το Nomadic πέρασε μερικά χρόνια πλήρους αποκατάστασης και διαφόρων ιστορικών εκθεμάτων που ξεκίνησαν το 2010. Από το 2013 δέχεται επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα των επιβατών του Τιτανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου