Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο βίντεο έκλειψης


Όταν μια ομάδα αστρονόμων εξέτρεψε μια πτήση για να έχει καλύτερη θέα της σκιάς του φεγγαριού.



Με περισσότερες από 2.300.000 προβολές στο YouTube, το -παρακάτω- βίντεο μιας ηλιακής έκλειψης που καταγράφηκε από την πτήση 870 της Alaska Airlines το 2016 είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καταγραφές έκλειψης στην ιστορία.

Ο άντρας που ακούγεται να φωνάζει "TOTALITY!" (ολότητα) και "PROMINENCES!" (σπουδαίο) είναι ο ερασιτέχνης αστρονόμος Mike Kentrianakis, ένας κυνηγός εκλείψεων. Το 2016, ένας φίλος του του είπε ότι μια εμπορική πτήση από το Άνκορατζ προς τη Χονολουλού ίσως περνούσε ακριβώς μέσα από τη σκιά μιας ηλιακής έκλειψης, κάτι που τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον του Kentrianakis.

Το 2016, μια ολική ηλιακή έκλειψη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου, αλλά στην στεριά ήταν ορατή μόνο από μια χούφτα νησιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Η πλειοψηφία του μονοπατιού ήταν στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού κάτι που δεν είναι ιδανικό για τους παρατηρητές μιας έκλειψης.

Ένα χρόνο πριν συμβεί η έκλειψη, ο μετεωρολόγος και φίλος του Kentrianakis, Joe Rao, είδε ότι υπήρχε μια πτήση της Alaska Airlines από το Άνκορατζ προς τη Χονολουλού που θα περνούσε πολύ κοντά από το μονοπάτι της έκλειψης στον Ειρηνικό. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να πείσουν την αεροπορική εταιρεία να αλλάξει την ώρα αναχώρησης της πτήσης.

"Νομίζω ότι πίστευαν ότι ήμασταν λίγο τρελοί στην αρχή και πραγματικά δεν το πίστευαν", έχει δηλώσει ο Kentrianakis. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Rao είχε ζητήσει την αλλαγή μιας προγραμματισμένης πτήσης για να δει μια έκλειψη. Το 1990, η Trans Air America συμφώνησε να καθυστερήσει μία από τις πτήσεις της κατά 41 λεπτά. Αυτή τη φορά, το 2016, η Alaska Air τελικά συμφώνησε να αλλάξει την ώρα αναχώρησης της πτήσης, μιας και είχε ζητηθεί πολύ νωρίτερα. Μια από τις ανησυχίες των αεροπορικών εταιρειών ήταν ότι οι επιβάτες θα κοίταζαν έξω από το παράθυρο τις ακτίνες του ήλιου και θα έβλαπταν τα μάτια τους, αλλά οι δύο φίλοι κατάφεραν να πείσουν την εταιρεία.

Καθώς η έκλειψη του 2016 πλησιάζε, η ανυπομονησία του Kentrianakis μεγάλωνε. Πριν καν σκεφτεί να προωθήσει την πτήση ως μια εμπειρία για μια έκλειψη, η πτήση είχε ήδη ξεπουλήσει με τακτικούς επιβάτες και μόνο ο ίδιος και μια μικρή ομάδα άλλων ατόμων ήταν όσοι ήθελαν να δουν τη σκιά του φεγγαριού.

Ο Kentrianakis ήθελε να έχει ένα κινηματογραφιστή στο αεροπλάνο για να καταγράψει το γεγονός, αλλά του απαγορεύτηκε και κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει τη δουλειά μόνος του. "Ήμουν απρόθυμος, γιατί ήθελα απλά να απολαύσω το θέαμα".

Η πτήση 870 της Alaska Airlines έφυγε από το Άνκορατζ στις 2:15 μ.μ., στις 9 Μαρτίου του 2016, μόλις 25 λεπτά αργότερα απ' ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένη. Πέρασε πάνω από τον Ειρηνικό και πέταξε στη σκιά της έκλειψης, όπως φαίνεται και στο βίντεο. Ακόμη και οι άλλοι επιβάτες, που δεν είχαν πάει για να δουν την έκλειψη, τους είχε πλημμυρίσει το δέος.

Μετά την πτήση, ο Kentrianakis έστειλε το βίντεο σε μερικούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών παλιών συναδέλφων του στο CBS News, αλλά ποτέ δεν περίμενε να πετύχει τα εκατομμύρια των επισκέψεων.

Μετά την επιτυχία εκείνης της πτήσης του 2016, η Alaska Airlines προσφέρει μια ειδική πτήση δια μέσω της διαδρομής της έκλειψης του Αυγούστου του 2017. Μάλιστα, συναντήθηκαν και με τον Kentrianakis για την πτήση, αλλά ο ίδιος την απέρριψε απρόθυμα καθώς συμμετέχει στην American Astronomical Society για να ενεργήσει ως διευθυντής για την έκλειψη τις 21ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου