Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Το κόλπο ενός μάγου που προκάλεσε πανικό στους θεατές του BBC το 1956


Ο Protul Chandra Sorcar, ένας περιπλανώμενος μάγος γνωστός ως P.C. Sorcar, οδήγησε την υπνωτισμένη 17χρονη βοηθό του σε ένα χειρουργικό τραπέζι. Καθώς η κάμερα του BBC ζουμάρισε, ο Sorcar ασφάλισε την βοηθό του στο τραπέζι. Από πάνω της υπήρχε ένα μεγάλο, κυκλικό πριόνι. Ο Sorcar άρπαξε τη λαβή του πριονιού, το έβαλε σε λειτουργία και άρχισε να το κατεβάζει προς τον αφαλό του κοριτσιού.Δείτε ακόμη:
Vintage αφίσες 15 μάγων
Σκοτεινή Τέχνη: Θεαματικές εικονογραφήσεις της Χρυσής Εποχής της Μαγείας
Ο μάγος που κατέπληξε τον κόσμο καλώντας πνεύματα και μιλώντας με μούμιες
Ο μάγος του 18ου αιώνα που δεν είχε άκρα και ξετρέλανε την Αγγλία
Η ινδική πρωτεύουσα της μαύρης μαγείας
Το μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πράγα
Αλλά και τις πολλές ιστορίες για τον μεγάλο Χάρι Χουντίνι

Σήμερα, το να βλέπουμε το κόψιμο μιας γυναίκας στη μέση είναι ένα κλισέ των μάγων, ένα τέχνασμα που επαναλήφθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αλλά το 1956, ήταν ένα ασυνήθιστο θέαμα και μάλιστα σε ζωντανή αναμετάδοση. Ακόμη πιο ασυνήθιστο ήταν το γεγονός ότι η Dipty Dey, η βοηθός του Sorcar, δεν είχε μπει σε κάποιο κουτί. Το σώμα της ήταν σε πλήρη θέα.

Καθώς το πριόνι του Sorcar φαινόταν να διέρχεται από τη σπονδυλική στήλη της Dey, ο οικοδεσπότης Richard Dimbleby μπήκε μπροστά στην κάμερα και ανακοίνωσε ότι η εκπομπή είχε τελειώσει. Εκατομμύρια θεατές του BBC έμειναν να αναρωτιούνται αν ο Sorcar είχε μόλις σκοτώσει μια γυναίκα σε ζωντανή αναμετάδοση.

Η παράσταση του Sorcar, την 9η Απριλίου του 1956, στην εκπομπή του BBC "Panorama" αντιπροσώπευε μια σειρά από μια αυξανόμενη "λατρεία" για τους Ινδούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πλάσαραν το στερεότυπο του Ινδού μυστικιστή με παράξενες ικανότητες. Η επίσκεψη στην Μεγάλη Βρετανία ενός τέτοιου μάγου δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ήταν επίσης η εποχή που η τηλεόραση συνέχιζε να παρουσιάζει θαυματοποιούς. Από τις πρώτες ταινίες στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κάμερες προσπάθησαν να συλλάβουν τεχνάσματα τα οποία ήταν διαθέσιμα μόνο στα πλήθη του θεάτρου. Το 1937, η τηλεόραση του BBC, μια σχετικά νέα υπηρεσία, μετέδωσε μια παράσταση του μάγου Ahmed Hussain, ο οποίος περπάτησε πάνω σε καυτά κάρβουνα φορώντας τουρμπάνι και σερβάνι.

Ενώ ο Hussain ασχολούνταν -προς όφελος των Ινδών θαυματοποιών- με τη βρετανική τηλεόραση, ο Sorcar καταπιανόταν με τους Ιάπωνες. Γεννημένος το 1913 από μια γενιά μάγων, ο Sorcar αγκάλιασε την κληρονομιά του και χρησιμοποίησε την εθνικότητά του για να ταξιδέψει στον κόσμο. Μπορούσε να εξαφανίσει από τη σκηνή ένα αυτοκίνητο και να αντιγράψει χειρόγραφα εθελοντών από το ακροατήριο, παρόλο που είχε δεμένα μάτια. Ένα άλλο κόλπο του ήταν το κόψιμο της άκρης της γλώσσας της βοηθού του επειδή μιλούσε πάρα πολύ.

Η επιτυχημένη αυτοπροβολή του Sorcar τον έκανε μεγάλο αστέρι στην πατρίδα του. Τόσο πολύ, που κάποτε μια οικογένεια πήγε το γιο της για να τον θεραπεύσει επειδή τον είχε δαγκώσει ένα δηλητηριώδες -αντί να τον πάει σε έναν γιατρό. Μέχρι να τους πείσει ο Sorcar να πάνε σε γιατρό, το αγόρι είχε υποκύψει.

Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο δεν τον έβλεπαν σαν θεραπευτή, η φήμη του έφτασε και στο BBC, που τον κάλεσε να εμφανιστεί στο Panorama. Για τον Sorcar, ήταν μια καλή ευκαιρία, μιας και είχε κλείσει μια σειρά παραστάσεων στο York Theater του Λονδίνου στις 10 Απριλίου. Ήταν μια πάρα πολύ καλή διαφήμιση.

Ξεκίνησε εκτελώντας μερικά από τα κλασικά κόλπα του. Όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, οδήγησε την "υπνωτισμένη" Dey στο τραπέζι και άρχισε την κόβει στη μέση με το πριόνι. Ξαφνικά, ο Dimbleby παρενέβη για να καληνυχτίσει τους θεατές.


Στον θεατή από το σπίτι αυτή η κίνηση φάνηκε σαν να είχε συμβεί κάτι τρομερό. Ήταν ο Sorcar αγριάνθρωπος; Είχε κόψει την γυναίκα, αναγκάζοντας το BBC να απομακρύνει το σφαγείο πριν οι κάμερες γεμίζουν αίμα;

Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα, το κανάλι κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα ανθρώπων που ρωτούσαν αν ζούσε η Dey. Ήταν τόσες πολλές οι κλήσεις που το BBC απασχόλησε ένα συγκεκριμένο άτομο για να ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με τις δυνατότητες του μάγου.

Αργότερα την ίδια νύχτα, πάρθηκε μια απόφαση: Αργά το βράδυ, στο ειδησεογραφικό δελτίο του καναλιού, θα βεβαίωνε τους θεατές ότι η Dey ζούσε. Για πρώτη και μοναδική φορά, ένα πρόγραμμα ειδήσεων αναγκάστηκε να αναφέρει ότι ένα μαγικό κόλπο είχε πάει ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί.

Αυτό που δεν εξηγήθηκε ποτέ ήταν γιατί το δίκτυο διέκοψε την μετάδοση τόσο ξαφνικά.

Φυσικά, η Dey ήταν μια χαρά. Συνέχισε να "κόβεται" και να "κολλάει" κάθε βράδυ στις παραστάσεις του Sorcar. Πολλοί θεατές πλήρωναν εισιτήρια μόνο και μόνο για να δουν ότι η Dey ζούσε ακόμη!

Ο Dimbleby διέκοψε την εκπομπή για έναν απλό λόγο. Ο χρόνος της εκπομπής είχε τελειώσει και το BBC δεν άλλαζε το πρόγραμμά του. Ο Sorcar δεν είχε διαχειριστεί καλά το χρόνο του.

Ο Sorcar μάλλον γέλασε με αυτή την εξήγηση. Ένας έμπειρος μάγος ήξερε ακριβώς πόσο χρόνο είχε στη διάθεσή του και κατάλαβε ότι δεν θα είχε την ευκαιρία να τελειώσει το κόλπο με την Dey. Φαινομενικά, αφήνοντάς την κομμένη, η φήμη του θα εκτοξευόταν. Το κόλπο δεν ήταν μόνο επιτυχές, αλλά εκτελέστηκε άψογα. Το ίδιο έκανε και την επόμενη χρονιά στις Η.Π.Α., στο NBC.

Ο Sorcar συνέχισε τις περιπλανήσεις του για ακόμη μιάμιση δεκαετία. Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους μάγους της εποχής. Το 1971, λίγο μετά από μια παράσταση στην Ιαπωνία, υπέστη καρδιακή προσβολή. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν ήταν ακόμη ένα κόλπο. Όμως δεν ήταν. Ο Sorcar ήταν νεκρός στην ηλικία των 57 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα γιο, τον P.C. Sorcar Junior, που συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση.

Αργότερα, ο γιος του θυμήθηκε την παράσταση του πατέρα του στο BBC και γέλασε με την ιδέα ότι ο πατέρας του, ο οποίος ήξερε τι συνέβαινε κάθε δευτερόλεπτο ενώ ήταν στη σκηνή, είχε κάνει λάθος με το ρολόι. Για έναν μάγο, το χρονοδιάγραμμα είναι τα πάντα. Και ο P.C. Sorcar ήξερε πότε αφήσει το κοινό να διψάει για περισσότερα.από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου