Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Το μνημείο του ανθρώπου που παραλίγο να σκοτώσει τον Χίτλερ


Το 1938, ο Γερμανός εργάτης Georg Elser αποφάσισε να σκοτώσει τον Χίτλερ.



Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, ο Elser πήγε να δει τον Χίτλερ να εκφωνεί τον ετήσιο λόγο του για την επέτειο για το Πραξικόπημα της Μπιραρίας (Beer Hall Putsch) στο Bürgerbräukeller. Δεν μπόρεσε να μπει στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αλλά όταν το πλήθος αποχώρησε, ο Elser τρύπωσε για να ρίξει μια ματιά. Γνώριζε ότι ο Χίτλερ θα επέστρεφε στον ίδιο χώρο τον επόμενο χρόνο για να τιμήσει για άλλη μια φορά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματός του.

Επέστρεψε στο σπίτι του στο Königsbronn και έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο μετάλλων, παρά το ότι εργαζόταν ήδη σε ένα εργοστάσιο εξοπλισμών, στο κοντινό Heidenheim, όπου είχε αρχίσει να κλέβει συστηματικά εκρηκτικά. Τελικά συγκέντρωσε 105 φυσίγγια ανατινάξεων και 125 πυροκροτητές.


Τους επόμενους μήνες, κατασκεύασε πάνω από 250 εκρηκτικά στην δουλειά του. Μέχρι τον Ιούλιο, δοκίμαζε τις εκρηκτικές ύλες που είχε κατασκευάσει σε έναν απομονωμένο κήπο που ανήκε στους γονείς του.

Το Αύγουστο του 1939, ο Elser μετακόμισε στο Munich. Μίσθωσε έναν διαμέρισμα -με δύο ανυποψίαστα ζευγάρια- και έζησε από τις αποταμιεύσεις του. Κάθε βράδυ έτρωγε αργά στο Bürgerbräukeller. Μετά το δείπνο, ο Elser κρυβόταν στη διπλανή μπιραρία και όταν κλείδωναν οι πόρτες της έσκαβε μια κολόνα με ηχείο. Έφτιαξε μια μυστική πόρτα στην κολόνα και πέρασε τις νύχτες του -μεταξύ 10:30 και 3 π.μ.- σκάβοντας τον χώρο πίσω της. Μάζευε τα χαλάσματα σε ένα χαρτοφύλακα και τα έβγαζε από την πίσω πόρτα στις 6:30 π.μ., όταν άνοιγε ξανά η αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφτιαχνε μια βόμβα. Για να καλυφτεί στα ζευγάρια τους είπε ότι ήταν εφευρέτης.


Στις 5 Νοεμβρίου, το εσωτερικό της κολόνας είχε αντικατασταθεί από την καταχθόνια μηχανή του Elsner. Μετά Όταν τελείωσε, το γιόρτασε με ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ. Στις 6 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε την αδερφή του, άφησε τα εργαλεία του σ' αυτήν και την αποχαιρέτησε αόριστα. Την επόμενη ημέρα επέστρεψε στο Μόναχο για να ελέγξει τη βόμβα του και έφυγε για τη Σουηδία το πρωί της 8ης Νοεμβρίου.

Εκείνη τη νύχτα, 8 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ναζί σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν, όταν η βόμβα εξερράγη ακριβώς στις 9:20 μ.μ., ακριβώς 13 λεπτά μετά την έξοδο του Χίτλερ από την εκδήλωση. Η πτήση του είχε ακυρωθεί λόγω ομίχλης, οπότε η εκδήλωση ξεκίνησε μισή ώρα νωρίτερα ώστε ο Χίτλερ να ταξιδέψει με τρένο.

Ο Elser συνελήφθη στα ελβετικά σύνορα. Όταν τον έψαξαν βρήκαν πάνω του κόπτες καλωδίων, σημειώσεις, σκίτσα, πυροκροτητές και μια άδεια καρτ ποστάλ του εσωτερικού του Bürgerbräukeller. Έζησε τις τελευταίες μέρες κρατούμενος. Το 1945, λίγο πριν το τέλος του πολέμου, σκοτώθηκε υπό τις εντολές του Χίτλερ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.


Το έργο του έγινε γνωστό μόλις στη δεκαετία του 1960 μετά τη δημοσιοποίηση των αρχείων της Γκεστάπο. Πρόσφατα, η πόλη Hochhuth, η οποία είναι γεμάτη με μνημεία, προσκάλεσε καλλιτέχνες να φτιάξουν ένα Denkzeichen (Σύμβολο Σκέψης) για να τιμήσουν τον Elser. Ο Γερμανός καλλιτέχνης Ulrich Klages δημιούργησε ένα κομμάτι, ένα ύψους 56 ποδιών γλυπτό που είναι το περίγραμμα του προσώπου του Elser και αναβοσβήνει το βράδυ. Αποκαλύφθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2011, για να συμπέσει με την επέτειο της ηρωικής προσπάθειάς του.

Στο πεζοδρόμιο, κάτω από το χαλύβδινο γλυπτό, υπάρχουν δύο αναφορές. Και οι δύο προέρχονται από τα αντίγραφα της ανάκρισής του στα χέρια της Γκεστάπο. Στο ένα αναφέρεται ότι αισθάνθηκε "[...] ότι η κατάσταση στην Γερμανία μπορεί να αλλάξει μόνο με την εξάλειψη της σημερινής ηγεσίας". Στο άλλο αναφέρονται συνοπτικά οι προθέσεις του: "Ήθελα να αποτρέψω τον πόλεμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου