Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μερικά μέρη που η σκιά τους δημιουργεί παράξενες καταστάσεις


Υπάρχουν μέρη ή γλυπτά που η σκιά τους αποτελεί μέρος της εμφάνισής τους. Υπό κατάλληλες συνθήκες, οι σκιές μετατρέπονται σε εικόνες. Μερικές φορές, αυτό συμβαίνει σκόπιμα, άλλες είναι από σύμπτωση.Η πυραμίδα του Kukulcan, Τσιτσέν Ιτζά, Μεξικό


Ένα σκιερό φίδι γλιστράει από την πλευρά αυτής της πυραμίδας των Μάγια, το οποίο είναι ορατό κατά τη διάρκεια της εαρινής και φθινοπωρινής ισημερίας. Μια ψευδαίσθηση φωτός και σκιάς δημιουργεί επτά τρίγωνα παράλληλα προς τη σκάλα. Ξεκινώντας από την κορυφή, οι σκιές σέρνονται προς τα κάτω, μέχρι τελικά να ενωθούν, στο κάτω μέρος, με ένα φίδι, τον Kukulcan, τον αρχαίο φτερωτό θεό φίδι.


Sky Gate, Χονολουλού, Χαβάη, ΗΠΑ


Δείτε: Όταν ο ήλιος βρίσκεται εντελώς κάθετα σε κάποιο σημείο και δεν υπάρχει σκιά

Κατά τη διάρκεια του "Lahaina Noon", όταν δηλαδή ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Χονολουλού και συμβαίνει κάθε έξι μήνες, η σκιά αυτού του γλυπτού δημιουργεί έναν τέλειο κύκλο. Για 363 ημέρες, η σκιά είναι ίδια με το γλυπτό. Αλλά για δύο μέρες, όταν ο ήλιος είναι ακριβώς από πάνω του, ο δακτύλιος δημιουργεί ένα εντελώς συμμετρικό στεφάνι.


Μνημείο Βετεράνων, Φοίνιξ, Αριζόνα, ΗΠΑ


Κάθε χρόνο, την Ημέρα των Βετεράνων, στις 11 Νοεμβρίου, στις 11:11 π.μ., οι σκιές των μνημείων ευθυγραμμίζονται για να παρουσιάσουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ. Το μνημείο αποτελείται από πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει έναν κλάδο του αμερικανικού στρατού. Ο κύκλος που σχηματίζεται από τις ευθυγραμμισμένες σκιές αντιπροσωπεύει τα σύνορα της χώρας.


Η Σκιά του Προσκυνητή, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ισπανία (φωτογραφία στην αρχή)
Ένα τυχαίο τέχνασμα του φωτός προκαλεί την εμφάνιση της σκιάς ενός προσκυνητή κάθε βράδυ κάτω από τη γωνία του πύργου του ρολογιού στην Plaza de la Quintana. Η σκιά φοράει την παραδοσιακή στολή ενός θρησκευτικού προσκυνητή: μανδύα, πλατύ κάλυμμα κεφαλής και ραβδί. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι πρόκειται για την εικόνα ενός ιερέα που κάποια νύχτα που σχεδίαζε να φύγει με την ερωμένη του περιμένοντας την στις σκιές κάτω από τον πύργο, εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ.


Dialogo, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ


Σύμφωνα με το μύθο της πανεπιστημιούπολης, η σκιά του συγκεκριμένου γλυπτού στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου μοιάζει με σφυροδρέπανο -το σύμβολο του κομμουνισμού- κάθε Πρωτομαγιά το μεσημέρι. Το Dialogo τοποθετήθηκε το 1971, ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Αν και μερικοί αναφέρουν ότι πρόκειται απλά για ένα τυχαίο γεγονός, άλλοι εξακολουθούν να συνδέουν το γλυπτό με τον κομμουνισμό.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου