Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Προπόνηση Ελλήνων μαραθωνοδρόμων το 1896 σε μια φωτογραφία του LIFE


Σπάνια φωτογραφία του περιοδικού LIFE το 1896, μόνο λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
 
 

Έλληνες μαραθωνοδρόμοι προπονούνται. Στη μέση της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Χαρίλαος Βασιλάκος, σημαντικότερος αντίπαλος του Σπύρου Λούη και κατά ορισμένες θεωρίες (όχι αβάσιμες πάντως) πραγματικός νικητής του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 1896. Ούτε φυσικά και τότε ήμασταν σίγουροι για πολλά πράγματα, αφού οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες έδιναν και έπαιρναν!

Στο βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ" που εξέδωσε το περιοδικό Εικόνες, βρίσκουμε γραμμένο το εξής:

"Πάντως αρκετοί είναι οι ξένοι συγγραφείς που στη βιβλιογραφία τους μιλάνε για σκάνδαλο, δηλώνοντας ότι ο Σπύρος Λούης είχε κόψει δρόμο μέσα από τα χωράφια για να βρεθεί επικεφαλής στον αγώνα". Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν αντέδρασαν δυναμικότερα οι ξένοι. Ίσως γιατί καταλάβαιναν ότι το θέμα ήταν εσωτερικό Ελληνικό. Τίποτα δε μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση υπέρ των ξένων μια και οι δύο επόμενοι νικητές ήταν Έλληνες. Αλλά οι αμφιβολίες δεν σταματάνε έως εδώ. Ο δημοσιογράφος (εσχάτως και πολιτικός) Γιάννης Δημαράς το 1988, μία μέρα πριν την έναρξη των τότε Ολυμπιακών αγώνων αφιέρωσε εκπομπή στην ΕΤ2 λέγοντας:

"Για πρώτη φορά πρωταγωνιστής μιας τέτοιας εκπομπής δεν είναι ο Σπύρος Λούης. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που η εκπομπή θέλησε να σταθεί στο 2ο νικητή, (που για πολλούς ήταν και ο πραγματικός) τον Βασιλάκο, έναν αφανή ήρωα που πέθανε με το παράπονο του ηττημένου. Τιμή στον αθλητή που δεν ενίκησε, ίδια τιμή στο νικητή, ίδια στο νικημένο". Αξιοσημείωτη είναι και η παράγραφος εκείνη του πολυτελούς λευκώματος του Πανελληνίου που εκδόθηκε το 1991 επ' ευκαιρία των 100 χρόνων του συλλόγου. Γράφει λοιπόν κάπου. "Στο μουσείο της Ολυμπίας βρίσκεται η δάφνη με την οποίαν τον στεφάνωσε ο τότε Βασιλιάς Γεώργιος Α' καθώς και η φωτογραφία του, της εποχής καθώς και η επιφυλλίδα της εφημερίδας Εσπερινή με τίτλο -Ο πραγματικός πρώτος Ολυμπιονίκης".

πηγή: theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου