Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Γκαγκάριν: Πως είδε τη γη από τροχιά, τα 11 λάθη της πτήσης και βίντεο από την ιστορική 12η Απριλίου 1961


12 Απριλίου 1961. Ο Γιούρι Γκαγκάριν, εκτοξεύεται για να μπει σε τροχιά γύρω από τη γη. Η ημέρα είναι πραγματικά ιστορική! Είναι ο πρώτος άνθρωπος που το επιχείρησε και το πέτυχε.



Το πρώτο βίντεο είναι το τρέιλερ ενός ντοκιμαντέρ-ταινίας, για την πτήση του Γκαγκάριν. Μπορείτε να "δείτε" τι έβλεπε και κυρίως να ακούστε τι μετέδιδε εκστασιασμένος από το θέαμα. Οι φράσεις του, μεταφράζονται και μπορείτε να καταλάβετε τι έλεγε, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι "τα έχει δει όλα".



Η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα είχε στιγματισθεί από μία πλειάδα από τεχνικά προβλήματα και το διαστημόπλοιο του Βοστόκ, που είχε μεταφέρει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα πριν μία 50ετία, δεν είχε τεθεί σε καλή τροχιά, αποκάλυψε πέρυσι ένας ειδικός του ρωσικού διαστημικού τομέα.



«Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Γκαγκάριν, διαπιστώθηκαν 11 κρίσιμες περιστάσεις, ή ανωμαλίες, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας», τόνισε ο Μπαρίς Τσέρτοκ, πρώην βοηθός του Σεργκέι Καρόλιεφ, που θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.



Τα προβλήματα ξεκίνησαν ακόμη πριν την εκτόξευση του Βοστόκ, οπόταν διαπιστώθηκε πως η όλη κατασκευή -των πυραύλων και του διαστημοπλοίου- του Γκαγκάριν ήταν κατά 14 κιλά βαρύτερη από το κανονικό, τόνισε ο 99χρονος σήμερα Τσέρτοκ.



Για να το ελαφρύνουν αποφασίσθηκε να κοπούν κάποια καλώδια, όμως κατά τη διάρκεια των εργασιών κόπηκαν κατά λάθος τα καλώδια για τη μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας στο διαστημόπλοιο, τόνισε ο Τσέρτοκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημόσιας υπηρεσίας διαστημικών κατασκευών Γενεργκία.



Ο ειδήμονας αποκάλυψε και άλλο ένα σφάλμα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί μοιραίο: το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν εκτοξεύθηκε σε εσφαλμένη τροχιά, γεγονός που σε περίπτωση μίας βλάβης θα προκαλούσε επιμήκυνση του χρόνου επιστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα, ίσως και για έναν μήνα, ενώ ο κοσμοναύτης διέθετε προμήθειες μόλις για μία εβδομάδα σε αυτήν την πτήση που διήρκεσε 108 λεπτά.



Ο Γκαγκάριν ήλθε αντιμέτωπος επίσης με διάφορα άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επανόδου του -η βαλβίδα τροφοδοσίας με οξυγόνο στο σκάφανδρό του δεν λειτούργησε αμέσως και το αλεξίπτωτο ενεργοποιήθηκε τυχαία- ακόμη πριν την προσγείωσή του σε απόσταση 600 χλμ. από το προβλεπόμενο σημείο, τόνισε ο ίδιος ειδήμονας.


Το δεύτερο βίντεο είναι ένας ύμνος για την αποστολή του Γκαγκάριν.



Στο τρίτο βίντεο μπορείτε να δείτε όλη τη προετοιμασία του Γκαγκάριν λίγο πριν την εκτόξευσή του.



πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου