Με το διαδίκτυο μπορεί να διαδοθεί μια πληροφορία πολύ γρήγορα. Πριν τον 20ο αιώνα, η μόνη επαφή που μπορούσε να έχει κάποιος με μια φήμη ήταν μέσω διαδόσεων ή μαρτυριών. Αλλά χάρη στις ταινίες και τον ήχο, τώρα πλέον την ευχέρεια να μπορούμε να δούμε σχεδόν τα πάντα με τα μάτια μας. Δείτε 10 ήχοι που έγιναν διαθέσιμοι σε όλους μέσω του διαδικτύου.
10. Η πρώτη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής
Η πρώτη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής που έχουμε έρχεται από το 1860 και είναι ο γαλλικός λαϊκός τόνος "Au Clair De La Lune". Η ηχογράφηση έγινε από μια μηχανή που ονομαζόταν φωναυτογράφος (φωτογραφία πάνω, πηγή) που έπιανε ήχους και χρησιμοποιούσε μια βελόνα που κινούνταν για να καταγράψει τις δονήσεις που παράγονταν από τον θόρυβο σε ένα χαρτί. Με το μηχανή δεν ήταν δυνατή η αναπαραγωγή ήχου αλλά ήταν καθαρά για τη μελέτη της ακουστικής. Με τη χρήση των χαρακτικών που γινόντουσαν από το μηχάνημα ήταν σχετικά απλό να αναπαραχθούν οι ήχοι και να παιχτούν σαν την αρχική τους μορφή.
9. Σεισμός
Ο ήχος ταξιδεύει με διαφορετική ταχύτητα στα διάφορα υλικά. Οι σεισμοί διαδίδονται ως κύματα μέσα από το φλοιό της Γης. Μπορούν να αντηχούν στο μανδύα της Γης και να κάνουν τον κόσμο να ακούγεται σαν καμπάνα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να συλλεχθεί από επιστημονικές συσκευές και να γίνει ήχος. Ακούστε μια ηχογράφηση από το σεισμό στην Ιαπωνία το 2011.
8. Η περιπλανώμενη ψυχή
Ο ήχος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στον πόλεμο. Οι στρατιώτες μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν ψυχολογικό πόλεμο στους αντιπάλους με μυστηριώδης ήχους. Οι Βιετναμέζοι πίστευαν πως οι νεκροί έπρεπε να θάβονται, αλλιώς οι ψυχές τους θα περιπλανιόνταν στη Γη, μη μπορώντας να ησυχάσουν. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο αμερικάνικος στρατός έκανε ηχογραφήσεις φωνών "φαντασμάτων" μαζί με παράξενους ήχους που έμοιαζαν στους Βιετκόνγκ σαν μουρμουρητό νεκρών.
7. Το μογγόλικο τραγούδι του λαιμού
Το τραγούδι με το λαιμό είναι η μέθοδος της χρήσης της ανθρώπινης φωνής για να παραχθούν δυο διαφορετική τόνοι την ίδια στιγμή. Έχει μεγάλη απήχηση στην Ανατολική Ασία.
6. Ανακαλύφθηκε ύμνος του Μπετόβεν
Οι συμφωνίες του ακόμη παίζονται. Αν και έγραψε πολλές συνθέσεις, δεν ξέραμε ότι είχε ασχοληθεί και με την υμνωδία. Αλλά σε ένα σημειωματάριο του, ένα μικρό κομμάτι ήταν άγνωστο, που αναπαράχθηκε φέτος. Ένας ειδικός στην θρησκευτική μουσική από το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ είδε πρόσφατα τις νότες και συνειδητοποίησε τι είχε γράψει ο Μπετόβεν. Μια προσαρμογή του ύμνου Pange Lingua.
5. Bloop
Ο Ψυχρός Πόλεμος παρήγαγε πολλές τεχνικές καινοτομίες. Η μεγάλη απειλή από τα πυρηνικά υποβρύχια κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να βρουν έναν τρόπο να τα ανιχνεύουν. Μιας και ο ήχος μεταφέρεται πολύ καλά στο νερό, μια μέθοδος ήταν να ακούνε μέσα στα νερό με τη χρήση υδρόφωνων. Εκτός από τα υποβρύχια αυτές οι συσκευές εντόπισαν και πολλούς άγνωστους ήχους. Ένας απ' αυτούς –ο Bloop– ηχογραφήθηκε στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Οι γνώμες διίστανται αν πρόκειται για τον ήχο που παράγεται όταν σπάει ε΄να τεράστιο κομμάτι πάγου ή από κάποιο μεγάλο ζώο. Συμπτωματικά, η τοποθεσία του ήχου ήταν πολύ κοντά στο φανταστικό σημείο που κοιμάται ο μεγάλος θεός Κθούλου...
4. Ατομική βόμβα
Μακάρι κανένας μας να μην γίνει αυτήκοος μάρτυρας του ήχου μιας ατομικής έκρηξης. Την εποχή των δοκιμών, καμία έκρηξη δεν έμεινε χωρίς να ηχογραφηθεί. Η παραπάνω ηχογράφηση είναι από μια υποβρύχια δοκιμή στην Ατόλη Μπικίνι.
3. Οι σφυρίχτρες των Αζτέκων
Σε πολλούς τάφους Αζτέκων, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μικρές κεραμικές σφυρίχτρες. Έμοιαζαν με ζώα ή ήταν διακοσμημένες με γεωμετρικά σχέδια. Ο Roberto Velazquez έφτιαξε αντίγραφα από αυτές τις σφυρίχτρες, που τις αποκαλεί "Σφυρίχτρες του Θανάτου".
2. UVB-76
Σε όλο τον κόσμο, μυστηριώδης σταθμοί εκπέμπουν σήματα. Ένας από τους πιο διάσημους σταθμός είναι ο UVB-79 στη Ρωσία. Αυτός ο σταθμός εκπέμπει ένα μονότονο βόμβο όλη μέρα, κάθε μέρα. Περιστασιακά, ο βόμβος διακόπτεται και εκπέμπεται μια φωνή που που δίνει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στα Ρώσικα. Κάποιοι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο μεταδίδονται μηνύματα σε κατασκόπους.
1. Πολεμικές κραυγές
Σε όλη την ιστορία, οι στρατιώτες πάντα χρησιμοποιούσαν κραυγές για να τρομοκρατήσουν τους εχθρούς -το γνωστό μας "Αέρα" στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940. Κανένα όμως δεν ήταν τόσο τρομακτικό όσο η διαπεραστική κραυγή του Συμμαχικού Στρατού στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η κραυγή ήταν τόσο συριστική, που θύμιζε πολεμική κραυγή Ινδιάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου