Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ολόκληρο το πόρισμα Τσεβά για το Πολυτεχνείο

Το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (το κεφάλι του Έλληνα ιστορικού Νίκου Σβορώνου), έργο του Μέμου Μακρή

Μια ιδιαίτερα σημαντική μαρτυρία, αλλά και πηγή για τον ιστορικό, αποτελεί το πόρισμα του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημητρίου Τσεβά για τα ηρωικά αλλά και δραματικά ταυτόχρονα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν εκείνος που πραγματοποίησε την έρευνα για τον ξεσηκωμό, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δικτατορία. Στο πόρισμά του, που συντάχθηκε 11 μήνες αργότερα (Οκτώβριος 1974) καταγράφει τα όσα προηγήθηκαν, με τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, στις 14 Νοεμβρίου 1973, μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, όταν εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο το τακν και οι δυνάμεις καταστολής της χούντας.

Σ’ εκείνη την πρώτη φάση, ο Δ. Τσεβάς κατέγραψε τον αριθμό των νεκρών που μέχρι τότε ήταν γνωστός, τις συνθήκες θανάτου του καθενός από αυτούς, αλλά και τα στοιχεία για τους τραυματίες.

Παράλληλα, αφού στοιχειοθετούσε και νομικά τα ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν από την πλευρά της αστυνομίας και του στρατού, κατέγραφε και τους υπεύθυνους της τραγωδίας, κατονομάζοντας 23 από αυτούς, με πρώτους τους δικτάτορες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Ιωαννίδη.

Ολόκληρο το πόρισμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου