Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Παράξενα ονόματα στο Ηλιακό μας Σύστημα

Η περιοχή Xanadu του Τιτάνα - πηγή

Το Μάουντ Ντουμ, ο κρατήρας Αϊνστάιν και οι πεδιάδες Αράκις

Τα ονόματα των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Αλλά όσο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα μέρη σε κάθε πλανήτη και στους δορυφόρους τους, είναι ανάγκη να βρουν νέα ονόματα.



Όροι, κρατήρες, κοιλάδες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά στην Αφροδίτη προέρχονται από ονόματα ουράνιων και υδάτινων θεοτήτων, πολεμοχαρών θεών ή άλλων της αγάπης, της μοίρας και της γονιμότητας.

Αλλά μερικές φορές φαίνεται ότι οι αστρονόμοι κουράζονται να βρουν μυθολογικά ονόματα και τους αρέσει να αντλούν ονόματα για το ηλιακό σύστημα με λεπτομέρειες από τα αγαπημένα τους βιβλία ή να αφιερώσουν έναν κρατήρα σε έναν επιστήμονα.

Για παράδειγμα, στις 13 Νοεμβρίου η International Astronomical Union (IAU) ενέκρινε το όνομα Μάουντ Ντουμ για μια κορυφή στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα. Σύμφωνα με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, σε αυτό το βουνό που βρίσκεται στην καρδιά της Μόρντορ, είναι το μόνο μέρος που μπορεί να καταστραφεί το Ένα Δαχτυλίδι. Πολλά από τα μέρη του Τιτάνα έχουν ονόματα από τη μυθολογία του Τόλκιν και από το Ντιούν (Dune) του Φρανκ Χέρμπερτ.

Για να καταλήξουν σε τέτοια ονόματα, τα μέλη του IAU συμφώνησαν σε ένα θέμα -ας πούμε, η ονομασία όλων των κρατήρων του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη, θα είναι από τους Κέλτικους θεούς και ήρωες. Καθώς θα γίνονται καλύτεροι χάρτες ενός πλανήτη ή ενός δορυφόρου, θα μπορούν και άλλοι να προτείνουν ονόματα. Αυτά τα ονόματα θα αξιολογούνται, θα εγκρίνονται και θα δημοσιεύονται διαδικτυακά. Η διαδικασία δεν είναι μόνο για επιστήμονες καθώς θα μπορεί και το κοινό να προτείνει ονόματα.

Τιτάνας
Τα ονόματα στον Τιτάνα είναι μυθολογικά. Στην φωτογραφία (πάνω) βλέπουμε την περιοχή Xanadu -η φωτεινή περιοχή κάτω και δεξιά από το κέντρο. Η περιοχή πήρε το όνομα της από ένα θρυλικό παλάτι στο ποίημα "Kubla Khan" του Samuel Taylor Coleridge. Όμως όλα τα όρη έχουν ονόματα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και οι πεδιάδες από τον το Ντιούν.

Μάουντ Ντουμ
Έτσι εκτός από το Μάουντ Ντουμ υπάρχουν το Μαουν Έρεμπορ και το Μοναχικό Βουνό από το Χόμπιτ. Επίσης υπάρχουν τα Misty Mountains (όπου πάνε τα πνεύματα) όπου υπάρχει η πόλη των Νάνων Khazad-dum και τα ορυχεία της Μόρια. Οι πλανήτες από το Ντιούν έχουν δώσει το όνομα τους στις πεδιάδες του Τιτάνα. Για παράδειγμα, ο Arrakis Planitia, η πεδιάδα Chusuk και ο λαβύρινθος Sikun.

Επιστήμονες στο Ηλιακό Σύστημα
Ο Αϊνστάιν έχει τον κρατήρα του. Και άλλοι -άντρες και γυναίκες- επίσης τιμώνται, όπως ο Γαλιλαίος και ο Τσαρλς Μπαμπάτζ. Τα γυναικεία ονόματα απαντώνται στην Αφροδίτη, όπως η κόρη των Κιουρί, Irene Joliot-Curie.

Εξερευνητές της Σελήνης
Πρόσφατα μερικές περιοχές του δορυφόρου της Γης πήραν ονόματα επιστημόνων, εξερευνητών και αστροναυτών. Λίγο βόρεια από το σημείο που κατέβηκε το Apollo 11 υπάρχουν τρεις μικροί κρατήρες, και τα ονόματα τους είναι Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins. Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, ο Yuri Gagarin, επίσης έχει τιμηθεί δίνοντας το όνομα του σε έναν κρατήρα.

Μηχανικοί στη Σελήνη
Ο Νικόλα Τέσλα και ο Τόμας Έντισον, αλλά και οι Ιούλιος Βερν και Χ. Τζ. Γουέλς έχουν και αυτοί τους δικούς τους κρατήρες.

Καλλιτέχνες και συγγραφείς
Στον Ερμή υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί και συγγραφείς καθώς υπάρχουν κρατήρες προς τιμήν του Μπαχ, του Μπετόβεν και του Τσαρλς Ντίκενς. Ακόμη υπάρχει ο κρατήρας Τόλκιν και στον Άρη υπάρχει ο κρατήρας Edgar Rice Burroughs.

Κοιλάδες των Ανακαλύψεων
Όλες οι κοιλάδες στον Ερμή έχουν ονόματα από εγκαταστάσεις τηλεσκοπίων. Έτσι το τηλεσκόπιο Arecibo -που εμφανίζεται στην ταινία "Contact", στην ταινία του James Bond "GoldenEye 007" και σε ένα επεισόδιο του The X-Files- δίνει το όνομα του σε μια κοιλάδα.

Η εξερεύνηση και ο Ντα Βίντσι στον Άρη
Οι γκρεμοί στον Άρη έχουν ονόματα πλοίων των εξερευνητών. Έτσι το Σάντα Μαρία του Κολόμβου και το Endeavour του Κάπτεν Κουκ, απαντώνται εκεί πάνω. Αλλά -αψηφώντας κάθε κατηγορία- στον Άρη βρίσκεται και ο Ντα Βίντσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου