Πρόσφατα σε μια βόλτα μου στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο με τίτλο "The Wonderful World of Albert Kahn" (Ο Υπέροχος Κόσμος του Albert Kahn).
Το 1909 ο εκατομμυριούχος Γάλλος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Albert Kahn ξεκίνησε το φιλόδοξο project να δημιουργήσει ένα έγχρωμο φωτογραφικό αρχείο ανθρώπων του κόσμου. Σαν ιδεολόγος και διεθνιστής, ο Kahn πίστευε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνική "autochrome", το πρώτο παγκοσμίως φιλικό προς τον χρήστη, με αληθινά χρώματα φωτογραφικό σύστημα, για την προώθηση την ανταλλαγή πολιτισμών με σκοπό την ειρήνη και την κατανόηση.
Η συλλογή του Kahn –αποτελούμενη από πάνω από 72.000 φωτογραφίες– ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστη, αλλά πλέον μπορούμε να δούμε πως δεν ήταν όλα ασπρόμαυρα σε μια εποχή άγνωστη σε εμάς.
Μογγόλος Κυνηγός, Μογγολία, 20 Ιουλίου 1913 (φωτογραφία πάνω)
Όταν η κινέζικη δυναστεία Τσινγκ κατέρρευσε το 1911, η Μογγολία γρήγορα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η νέα τότε Δημοκρατία της Κίνας κατάφεραν να ανακτήσουν τα εδάφη, ενώ η άλλη δύναμη της περιοχής, η Ρωσία, ζούσε τη δική της επανάσταση. Αλλά η κυριαρχία της Κίνας ήταν σύντομη. Ένας αποστατικός αντι-κομμουνιστικός στρατός από τη Ρωσία κατέλαβε σύντομα τη χώρα. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε δυο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Μογγολίας και έξι χρόνια πριν τις επιθέσεις των Κινέζων και των Ρώσων.
Κοπέλες από το Κουρδιστάν με στάμνες, Zakho, Ιράκ, 11 Μαΐου 1917
Κουρδιστάν σαν χώρα δεν υπάρχει. Είναι η περιοχή με εδάφη από το Ιράν, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ. Το 1920, οι νικητές σύμμαχοι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπόσχονταν στους Κούρδους ένα ανεξάρτητο κράτος. Μια υπόσχεση που δεν κράτησαν.
Βούλγαρος που συνελήφθη από Έλληνες στρατιώτες, Άθως, Ελλάδα, 10 Σεπτεμβρίου 1913
Η φωτογραφία είναι αμέσως μετά τη λήξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου, όπου Έλληνες και Σέρβοι συμμάχησαν εναντίον των πρώην συμμάχων τους στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, Βούλγαρους.
Οικογένεια Αλγερινών ετοιμάζει κουσκούς, Biskra, Αλγερία, 1909-11
Αυτή η οικογένεια ετοιμάζει το βασικό φαγητό της Βόρειας Αφρικής, της Αλγερίας, της Λιβύης, της Τυνησίας και του Μαρόκου, το κουσκούς.
Φαγητό στον πόλεμο, Ρενς, Γαλλία, 1 Απριλίου 1917
Τρία χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Σύμμαχοι στηρίζονταν στους ποδηλάτες αγγελιαφόρους. Υπήρχαν και ο τηλέγραφος και το τηλέφωνο αλλά σαμποτάρονταν εύκολα. Αυτός ο αγγελιαφόρος, κατά τη διάρκεια μιας στιγμής ανάπαυλας, απολαμβάνει λίγο ψωμί και τσάι.
Παιδιά που παίζουν, Ρενς, Γαλλία, 1917
Αυτά τα παιδιά παίζουν στα ερείπια της Ρενς, 129 χλμ βορειοανατολικά από το Παρίσι. Επειδή η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία καταστράφηκε από τα βομβαρδιστικά κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Boulogne-Billancourt, Γαλλία, Ιούνιος 1921
Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (Rabîndranâth Tagore, 6 Μαΐου 1861 - 7 Αυγούστου 1941), ήταν Ινδός συνθέτης, συγγραφέας και φιλόσοφος, του οποίου το έργο είχε σημαντική επίδραση στη λογοτεχνία και τη μουσική της Βεγγάλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα και στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913 (πηγή).
Η Πλατεία του Νεκρού, Μαρακές, Μαρόκο, 18 Ιουνίου 1926
Η πλατεία Jemaa el-Fnaa είναι ακόμη και σήμερα η κύρια πλατεία του Μαρακές –μια πόλη διάσημη για τα τζαμιά της με ισπανικές επιρροές, τα κτήρια από κόκκινη άργιλο και την εξωτική εμφάνιση της. Προσέξτε το κεντράρισμα στην ομάδα των ανθρώπων στο κέντρο και το θόλωμα άλλων που κινούνται.
Παιδική ηλικία, Βερόνα, Ιταλία, 16 Μαΐου 1918
Προφανώς αυτή η φωτογραφία –που τραβήχτηκε σε κάποια εκκλησία της Βερόνα– απαιτούσε έκθεση περισσότερη από ένα λεπτό. Το αποτέλεσμα θυμίζει Ρέμπραντ ή Άντονι βαν Ντάικ.
Το πτώμα ενός στρατιώτη, Aisne, Γαλλία, μετά τον Πόλεμο
Sadhu στην Βρετανική Ινδία, Βομβάη, Ινδία, 17 Δεκεμβρίου 1913
Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην 99 χρόνων φωτογραφία.
Νομάς φυλακισμένος, Ourga, Μογγολία, 25 Ιουλίου 1913
Οι νομάδες της Μογγολίας είχαν ένα σύστημα δικαίου προσαρμοσμένο στον δικό τους τρόπο ζωής. Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν εγκληματία δεμένο με μια βαριά αλυσίδα για να μην μπορεί να τρέξει στην αχανή στέπα, ενώ θα μπορούσε ταυτόχρονα να περπατάει και να βόσκει τα κοπάδια απ' όπου επέλεγαν οι μεγαλύτεροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου