Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία με γκιλοτίνα. Η τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Γαλλία. Τραβήχτηκε στις 17 Ιουνίου του 1939 στις Βερσαλίες και απαθανάτισε την εκτέλεση του Eugene Weidmann, σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πριν τον αποκεφαλισμό του.
Η Γκιλοτίνα αρχικά δεν είχε σχεδιαστεί για το σκοπό που τελικά έγινε το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της: τα τόσα πολλά θύματα που μπορούσαν να εκτελεστούν σε πολύ λίγο χρόνο. Είναι παράξενο, και πρέπει να γίνει μάθημα στους θεωρητικούς, το γεγονός ότι αυτό το αιματηρό εργαλείο προτάθηκε αρχικά ως μια συνδυαστική αρχή δικαιοσύνης και ελέους.
Φαίνεται σχεδόν γελοίο, αλλά είναι αλήθεια, το ότι, ανάμεσα στα προνόμια των Παλιών Ευγενών της Γαλλίας, στους οποίους οι άνθρωποι έμαθαν να παραπονιούνται, ήταν ο τρόπος που θανατώνονταν -γιατί έπρεπε μόνο οι ευγενείς να αποκεφαλίζονται όταν τους αστούς απλά τους κρεμούσαν; Γιατί αναρωτήθηκε ο Φιλόσοφος πρέπει οι ευγενείς να έχουν "ειδική μεταχείριση" στο θάνατο, διαφορετική από την Tiers état (Τρίτη Τάξη);
Απόσπασμα από το έργο του 1853 του John Wilson Croker "The History of the Guillotine".
Δείτε ακόμη στο Ξωτικό:
Η αποκρουστική συλλογή του Fernand Meysonnier
Φωτογραφία του 1923, με τον πιο διάσημο εκτελεστή της Γαλλίας, τον Anatole Deibler, και τον βοηθό του, Marcel Deschamps, να καθαρίζουν την γκιλοτίνα πριν περάσει ο "επόμενος".
Φωτογραφία τραβηγμένη γύρω στα 1900 στην Αλγερία, με τον αποκεφαλισμό του Αλγερινού Areski L'Bashir, κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών.
Τραβηγμένη στις 26 Ιανουαρίου του 1909 στο Carpentras, στη φωτογραφία φαίνεται η εκτέλεση του δολοφόνου Rémy Danvers. Η εκτέλεση έλαβε χώρα μόλις δυο εβδομάδες απ' όταν η Γαλλία επανέφερε την θανατική ποινή με την τετραπλή εκτέλεση της συμμορίας Pollet στο Béthune.
Φωτογραφία -που χρησιμοποιήθηκε σαν ταχυδρομική κάρτα- μιας εκτέλεσης με γκιλοτίνα στο Grande Place στην Σαϊγκόν.
φωτογραφίες: boisdejustice.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου