Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οι χαμένες εκκλησίες της Ρωσίας


Κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα, τα τελευταία απομεινάρια των ξύλινων ρωσικών εκκλησιών βρίσκονται στα δάση της βορειοδυτικής γωνιάς της χώρας.


Ξεχασμένες από πολλούς και έτοιμες να τις καταπιεί η φύση, οι λίγες εναπομείναντες εκκλησίες εκτίθενται στα άγρια στοιχεία της φύσης χωρίς καμία ελπίδα να σωθούν.


Ο φωτογράφος Richard Davies πέρασε εννιά χρόνια εντοπίζοντας τις εκκλησίες και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο "Wooden Churches - Travelling in the Russian North" με τις φωτογραφίες που τράβηξε.


Αυτές οι εκκλησίες χτίστηκαν σε όλη τη Ρωσία από την εποχή του πρίγκιπα Βλαντιμίρ, ο οποίος, όταν στράφηκε στο χριστιανισμό το 988 διέταξε να χτιστούν ξύλινες εκκλησίες εκεί που υπήρχαν πριν παγανιστικά είδωλα.


Οι περισσότερες εκκλησίες είναι συγκεντρωμένες στα βορειοδυτικά και σε ορισμένες περιοχές, όπως το Λένινγκραντ, το Vologda, το Μουρμάνσκ, ο Αρχάγγελος και στην Δημοκρατία της Καρελίας.


Ο φωτογράφος ξεκίνησε την περιπέτεια του όταν έμαθε για τον καλλιτέχνη Ivan Yakovlevich Bilibin. Το 1902 ο Bilibinm φωτογράφιζε και μελετούσε την τοπική λαογραφία στην επαρχεία Vologda. Χρησιμοποίησε το έργο του σε ένα άρθρο που έγραψε το 1904 όπου θρηνούσε τη θλιβερή κατάσταση των ξύλινων εκκλησιών. Οι φωτογραφίες του εκδόθηκαν σαν ταχυδρομικές κάρτες το 1911 από την "Κοινότητα της Αγίας Ευγενείας".


Αυτές οι κάρτες ήταν που τράβηξαν την προσοχή του Davies και το 2002 ξεκίνησε την εξερεύνηση.


πηγή: dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου