Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ένας τρούλος που δεν υπάρχει!


Ένα κατόρθωμα της προοπτικής που μπερδεύει το μυαλό με την ψευδαίσθηση. Η συναρπαστική ιστορία πίσω από ένα τρούλο που δεν υπάρχει.
 
 
 
Όταν στα τέλη του 16ου αιώνα κατασκευάστηκε ο καθολικός ναός του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα στη Ρώμη, το νεοϊδρυθέν Τάγμα των Ιησουϊτών προσπάθησε να βάλει την πιστή στον σκοπό του. Πίστευαν ότι ο ρόλος του καλλιτέχνη έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανακήρυξη της πίστης και την τόνωση της θρησκευτικής θέρμης. Έτσι, προσέλαβαν τον Giovanni Battista Gaulli, γνωστός ως Baciccio, για να δημιουργήσει μια φανταστική τοιχογραφία στην οροφή που να μοιάζει σαν να ανεβαίνει στον ουρανό ή να κατεβαίνει στην κόλαση. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Το 1674, ο Andrea Pozzo, μέλος του Τάγματος των Ιησουιτών, εφάρμοσε τα ταλέντα του στο υπόλοιπο της οροφής και των τοίχων του ναού. Πρώτος στόχος του Pozzo ήταν να βρεθεί μια λύση για το ημιτελές θόλο του μητρικού ναού των Ιησουϊτών, Ναού του Ιησού (Chiesa del Gesù) στη Ρώμη. Οι πατέρες της Εκκλησίας ήθελαν να προσθέσουν ένα τρούλο στο θόλο για να μεγεθύνουν το χώρο. Η λύση του Pozzo ήταν να ζωγραφίσει ένα φανταστικό τρούλο σε επίπεδο καμβά με την τεχνική του τετραγωνισμού -μια τεχνική στην οποία οι γραμμές υποχωρούν προς το κέντρο, ώστε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία να φαίνονται σαν είναι επέκταση των τοίχων του κτιρίου. Έπειτα τοποθέτησε τον καμβά στην οροφή.

1 σχόλιο:

  1. πολύ ενδιαφέρον...πω πω σαν τρουλος φαινεται, σαν να εχει βαθος..ποσο ταλεντο χρειαζεται για κατι τετοιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή