Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία του Ρούντολφ, του ταράνδου του Άγιο Βασίλη

Εξώφυλλο του βιβλίου του Robert L. May από τον εκδοτικό οίκο Maxton Publishers, Inc - πηγή

Το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη το σέρνουν 8 τάρανδοι, οι Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κούπιντ, Ντόνερ και Μπλίτσεν. Η ιστορία βασίζεται στο ποίημα του 1823 "A Visit from St. Nicholas", που αποτελεί τη βάση της δημοτικότητας των ταράνδων ως χριστουγεννιάτικα σύμβολα, όπου ο Ντόνερ και ο Μπλίτσεν αρχικά ονομαζόντουσαν Dunder και Blixem.

Ο Ρούντολφ ο τάρανδος -που στην Ελλάδα το μεταφράσαμε σαν ελαφάκι- είναι γνωστός ως ο 9ος τάρανδος του Άγιου Βασίλη.Ο Ρούντολφ εμφανίστηκε το 1939 σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Robert L. May και εκδόθηκε από τον οίκο του Montgomery Ward.

Ο οίκος διένειμε παιδικά βιβλία σαν παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα. Το 1939, ο Ward ζήτησε από έναν υπάλληλο του να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο. Ο 34χρονος Robert L. May έγραψε την ιστορία του Ρούντολφ και πουλήθηκαν αμέσως 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το 1946 είχαν πουληθεί 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο May δοκίμασε το βιβλίο στην 4χρονη κόρη του Barbara, που το λάτρεψε.

Όταν ο γαμπρός του May, στιχουργός Johnny Marks, έγραψε τους στοίχους και τη μελωδία για το "Rudolph the Red-Nosed Reindeer", γεννήθηκε το φαινόμενο Ρούντλοφ. Πολλοί μουσικοί το απέρριψαν, φοβούμενοι μη συνδεθούν με τον μύθο του Άι Βασίλη. Το τραγούδι ηχογράφησε τελικά ο Gene Autry το 1949, παρά τις διαφωνίες της συζύγου του. Εκείνη τη χρονιά το τραγούδι πούλησε 2 εκατομμύρια αντίτυπα, κατατάσσοντας το δεύτερο τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, πίσω από το "White Christmas" του Bing Crosby.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου