Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Sava Savanović, ο πρώτος βρικόλακας της Σερβίας ξαναγύρισε!

Ο μύλος που πιστεύεται πως ζει ο Sava Savanović

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Σέρβικου -κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-, μικρού χωριού Zarožje, Miodrag Vujetic, εξέδωσε μια περίεργη ανακοίνωση για τους κατοίκους. Τους προειδοποιούσε να βάλουν σκόρδο στις εξώπορτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και να κρεμάσουν σταυρούς στα δωμάτια. Και αυτό γιατί φοβούνται την επιστροφή του βρικόλακα της περιοχής.



Στην περιοχή, κοντά στον ποταμό Rogačica, υπήρχε ένας μύλος που ανήκε στην οικογένεια Jagodić. Στον μύλο πιστεύονταν ότι ζούσε ο βρικόλακας Sava Savanović, ο πρώτος βρικόλακας της Σερβίας. Οι ντόπιοι πίστευαν πως ο Savanović σκότωνε και έπινε το αίμα όσων πήγαιναν στο μύλο για να αλέσουν. Όταν η οικογένεια Jagodić αγόρασε το μύλο, φοβούμενη μην ενοχλήσουν τον βρικόλακα, δεν έκαναν καμία εργασία αναστήλωσης και συνέχισαν να τον λειτουργούν σαν τουριστικό αξιοθέατο. Πράγματι, πολλοί Σέρβοι πήγαιναν να δουν τον στοιχειωμένο μύλο. Ο μύλος σταμάτησε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1950 και πρόσφατα κατέρρευσε, λόγω της μη συντήρησης. Αυτή η κατάρρευση λοιπόν του μύλου, έκανε τους ντόπιους να ανησυχούν πως ξύπνησαν και πάλι τον βρικόλακα.

"Ο πρώτος Σέρβος βρικόλακας: Sava Savanović", γράφει η πινακίδα κοντά στο Zarožje, που καθοδηγεί τους τουρίστες στον στοιχειωμένο από τον βρικόλακα μύλο.

Ο Savanović αναφέρεται στην ιστορία του 1880 "Posle Devedeset Godina" (Μετά από Ενενήντα Χρόνια), του Σέρβου συγγραφέα Milovan Glišić και το οποίο βιβλίο ενέπνευσε την ταινία του 1973 "Leptirica".

Επίσης αναφέρεται στο μυθιστόρημα "Strah i njegov sluga" (Ο Φόβος και ο Υπηρέτης του) του Mirjana Novaković.

Διαβάστε και μια έρευνα που έκανε το National Geographic για το συγκεκριμένο θέμα (στα Αγγλικά).

πηγές: dailymail.co.uk , guardian.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου