Φίδι-χρυσό βραχιόλι με λυχνίτη, από την Ελληνιστική περίοδο, 3ος-2ος αιώνας π.Χ.
Το Schmuckmuseum (Μουσείο Κοσμημάτων) στην πόλη Πφόρτσχαϊμ της Γερμανίας είναι το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο σε κοσμήματα. Η παράδοση της κοσμηματοποιίας στο Πφόρτσχαϊμ πηγαίνει πίσω στο 1767, όταν ο Karl Friedrich, Μεγάλος Δούκας της Βάδης, έδωσε τις ευλογίες του για το εμπόριο κοσμημάτων. Ο πυρήνας της συλλογής του Schmuckmuseum συγκεντρώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το Groβherzoglich-Badische Kuntstgewerbeschule (Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών), που απέκτησε αυθεντικά παραδείγματα παλιών κομματιών για μελέτη από τους μαθητές της.
Σήμερα, η συλλογή του Schmuckmuseum περιέχει χιλιάδες ιστορικά κομμάτια από την ελληνική, ρωμαϊκή και ετρουσκική αρχαιότητα, την εποχή της Αναγέννησης και την Μπαρόκ, καθώς και την Αρ Νουβό περίοδο. Το αρχαιότερο κομμάτι της συλλογής είναι από το δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας π.Χ.. Στο μουσείο υπάρχουν σχεδόν 1.200 δαχτυλίδια από την αρχαία Περσία, την Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Επίσης στη συλλογή υπάρχουν βραχιόλια, ρολόγια τσέπης και ρολόγια που φορέθηκαν ως κοσμήματα.
Χρυσό βραχιόλι αντίγραφο αρχαιοελληνικού, 1880-1885.
Ένα ρολόι τσέπης -περίπου 1770- έργο του Pierre Viala, Γενεύη. Το εξωτερικό αποτελείται από χρυσό, ασήμι, διαμάντια, γυαλί και σμάλτα.
Χρυσό δαχτυλίδι με σμάλτο, ορυκτό γυαλί και τρίχες, του 17ου αιώνα από την Αγγλία.
Καρφίτσα του Louis, Γαλλία, 1898-1900, με χρυσό, διαμάντια, ρουμπίνια, μαργαριτάρια και σμάλτο.
Μενταγιόν του Ernesto Rinzi, 1860-1865, από χρυσό, ρουμπίνια, σμαράγδια, διαμάντια, μαργαριτάρια και σμάλτο. Ο σταυροειδής σχεδιασμός θυμίζει σταυρούς του πρώτου μισού του 16ου αιώνα.
Ένα μενταγιόν-μωσαϊκό, πιθανόν από τη Ρώμη, 1875 περίπου.
Μενταγιόν από χρυσό και σμάλτο των Rozet & Fischmeister, Βιέννη, 1905 περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου