Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ηταν ο Πλάτων παλαιστής;

Ένα διεθνές συνέδριο αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τον Αθηναίο φιλόσοφο

Παίζετε στο παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» για τις 50.000 ευρώ. Η ερώτηση είναι: «Ο Πλάτων ήταν...»: α. ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη, β. δάσκαλος του Αριστοτέλη, γ. παλαιστής, δ. όλα τα παραπάνω. Η τέταρτη απάντηση είναι εκείνη που θα σας στέψει νικητή. Αλλά αν υποθέσουμε ότι γνωρίζατε πως ο Πλάτων είχε δοκιμάσει την τύχη του στην παλαίστρα, γνωρίζετε αν είχε καταφέρει να κάνει «διεθνή» καριέρα και να στεφθεί Ολυμπιονίκης;

Την απάντηση θα επιχειρήσει να δώσει ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και ανασκαφέας του σταδίου της αρχαίας Νεμέας Στίβεν Μίλερ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ακαδημία Πλάτωνος: Τεκμήρια και ιστορικές μαρτυρίες» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Διοργάνωση που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή για πρώτη φορά, επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (φιλοσοφία, ιστορία, ιστορία των επιστημών και, φυσικά, αρχαιολογία), με στόχο την κοινή προσπάθεια εξέτασης των σχετικών ιστορικών μαρτυριών και την κριτική ανάλυση και αποτίμηση του περιεχομένου τους.

Το νήμα για να ξετυλιχθεί το κουβάρι είναι μια προτομή του Αθηναίου φιλοσόφου που βρέθηκε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και το οποίο μελέτησε διεξοδικά ο Αμερικανός αρχαιολόγος. Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου αποδεικνύεται η ταινία που είναι περασμένη και στερεωμένη στα μαλλιά του. «Ίσως είναι ένδειξη ότι ο Πλάτων νίκησε σε κάποιους αγώνες» εκτιμά ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος επισημαίνει πως προπονητής του ήταν ο Αρίστων από το Άργος.

Οι πηγές θέλουν τον Πλάτωνα να δοκίμασε τις δυνάμεις του στα Ίσθμια και στους Δελφούς ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 408 π.Χ., παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν διασώζεται στις πηγές (πράγμα σύνηθες κατά τον ερευνητή), καθώς φέρεται ως παιδί να είχε εκφράσει ανάλογη επιθυμία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχε ταξιδέψει με τον πατέρα του σε τουλάχιστον δύο διοργανώσεις. Ωστόσο ο Στίβεν Μίλερ δεν αποκλείει την πιθανότητα οι νικητήριες κορδέλες στο γλυπτό του Πλάτωνα να συνδέονται με την ευρύτερη φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου θα είναι όταν η Ντανιέλα Μαρκιάντι από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο θα παρουσιάσει πως γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος είχε αναπτυχθεί η λατρεία πλειάδας θεοτήτων. Από τον Δία και την Αθηνά - που είχε επιλέξει την περιοχή για να μεταφυτευθούν ελιές από την πρώτη που χάρισε στην Αθήνα και βρίσκεται στην Ακρόπολη ώστε να παράγεται το λάδι για τους νικητές των Παναθηναϊκών Αγώνων. Και από τον Έρωτα και τον Προμηθέα έως τις Μούσες, τον Ερμή και τον Ηρακλή.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου