Φωτογραφία του σκελετού του πρώτου εμβρύου. Τα λευκά είναι τα τσόφλια.
(φωτογραφία: Diane Scott, University of Toronto at Mississauga)
Πολλά σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς. Συνήθως τέτοια εποχή, που πλησιάζει ο νέος χρόνος γίνονται πολλές ανασκοπήσεις. Σήμερα λοιπόν θα δούμε 9 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2012.
Ιανουάριος: Αυγά δεινοσαύρου 190 εκατομμυρίων χρόνων (φωτογραφία πάνω)
Το 1976 μια ομάδα ερευνητών που δούλευε στη Νότια Αφρική βρήκε πολλά αυγά δεινοσαύρου. Χωρίς την κατάλληλη τεχνολογία για περαιτέρω έρευνα, εκείνα τα αυγά ταυτοποιήθηκαν και μπήκαν σε μια αποθήκη μέχρι φέτος, που τοποθετήθηκαν κάτω από πολύ ισχυρά μικροσκόπια. Οι εικόνες είναι απίστευτες: Πλήρως διατηρημένα έμβρυα Σαυρόποδων, ηλικίας 190 εκατομμυρίων χρόνων, ακόμα κουλουριασμένα μέσα στα αυγά. Τα έμβρυα του Μασοσπόνδυλου είναι τα πιο παλιά εμβρυϊκά δείγματα οποιουδήποτε σπονδυλωτού έζησε στη γη. Εκτίθενται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά. Περισσότερα εδώ.
Φεβρουάριος: Ένας νέος κολοσσός του Αμενχοτέπ Γ'
Το πρόσωπο του πρόσφατα ανακαλυφθέντος αλαβάστρινου αγάλματος του Αμενχοτέπ Γ'. (φωτογραφία: MSA)
Αν και οι Κολοσσοί του Μέμνονα, στο Λούξορ της Αιγύπτου, είναι γνωστοί σε όσους ενδιαφέρονται για την Αιγυπτιολογία, κανείς δεν ήξερε -μέχρι φέτος- ότι ακόμη ένα δίδυμο ζευγάρι υπήρχε στο ναό του Αμενχοτέπ. Αυτό ακριβώς βρήκε ο Αρμένιος αρχαιολόγος Gurik Suruzyan κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Λούξορ. Αν και τα αγάλματα του Μέμνονα είναι σκαλισμένα σε αμμόλιθο (και το ένα διαθέτει διαφορετικό κομμάτι αμμόλιθου, σημάδι συντήρησης από την Ρωμαϊκή εποχή), το νέο άγαλμα είναι από αλάβαστρο. Επίσης, σε αντίθεση με τα αγάλματα του Μέμνονα, τα αγάλματα στο Λούξορ -το ένα δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί- ανατράπηκαν από σεισμό γύρω στο 1200 π.Χ.. Μόνο το κεφάλι έχει 1,2 μέτρα ύψος. Περισσότερα εδώ.
Μάρτιος: Το πιο αρχαίο διατηρημένο μέλι του κόσμου
Κάποτε στην Γεωργία, μια πολύ πλούσια γυναίκα θάφτηκε με τα απαραίτητα για τη μετά θάνατο ζωή, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και πολλά δοχεία με μέλι. Τα στοιχεία ηλικίας 5.500 χρόνων δείχνουν πως η γυναίκα ήταν έμπορος μελιού, καθώς βρέθηκαν τρεις ποικιλίες μέσα στον τάφο, που είχε συληθεί. Τα ευρήματα που είναι 2.000 χρόνια πιο παλιά από τα μέχρι πρόσφατα που είχαν βρεθεί υποδεικνύουν ότι στην Γεωργία ασχολούνταν πριν από τους Αιγύπτιους με το μέλι. Περισσότερα εδώ.
Μάιος: Ένα αρχαίο τσουνάμι διέλυσε την ιρλανδική κοιτίδα
Ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην Ιρλανδία επιβεβαιώθηκε φέτος με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης στοιχείων από ένα σωρό οστρακοειδών, που δείχνει πως έμεναν άνθρωποι εκεί, έστω παροδικά, πριν από 6000 χρόνια. Αλλά το ενδιαφέρον με την περιοχή είναι πως βρίσκεται κάτω από ένα παχύ στρώμα -άγνωστου ακόμα- μαύρου υλικού που διαλύεται ταχύτατα στο νερό. Η θεωρεία λέει πως πρόκειται για υλικό που έφερε τσουνάμι, πράγμα που εξηγεί πρώτον πως γίνεται να αφεθεί τόσο πολύ υλικό με τη μια και δεύτερον τι έγιναν οι κάτοικοι της περιοχής. Περισσότερα εδώ.
Ιούνιος: Το Θέατρο Αυλαία
Οι αρχαιολόγοι στο Θέατρο Αυλαία. (φωτογραφία: AP)
Πριν ο Σέξπιρ αποφασίσει να παίζει τα έργα του στο Θέατρο Γκλομπ, χρησιμοποιούσε το Θέατρο Αυλαία στο Σόρντιτς του Λονδίνου. Το κτήριο εξαφανίστηκε εντελώς από τα αρχεία το 1622, παρά το ότι εκεί παίχτηκε πρώτη φορά το Ρωμαίος και Ιουλιέτα και το Ερρίκος ο 6ος. Τον Ιούνιο, μια ομάδα έφερε στην επιφάνεια τα απομεινάρια του Θεάτρου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ανακατασκευών των ιστορικών περιοχών της πόλης. Περισσότερα εδώ.
Ιούνιος: Ένας Θησαυρός από χρυσά και ασημένια νομίσματα
Στο Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ (Bailiwick of Jersey) ανακαλύφθηκαν γύρω στα 50.000 με 70.000 νομίσματα της Εποχής του Σιδήρου, αξίας το καθένα 100 και 200 λιρών Αγγλίας. Ο θησαυρός χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ.. Προς το παρών πιστεύεται πως ο θησαυρός ανήκε σε κάποια φυλή που το έσκασε από τον στρατό του Ιουλίου Καίσαρα. Περισσότερα εδώ.
Ιούλιος: Το SS Terra Nova, ένα πλοίο που μετέφερε εξερευνητές στον Νότιο Πόλο
Το Terra Nova στους πάγους (φωτογραφία: en.wikipedia.org)
Το SS Terra Nova υπηρέτησε τρία χρόνια στην Βρετανική Εθνική Εξερεύνηση της Ανταρκτικής με πλοίαρχο τον Robert Falcon Scott. Το 1909, ο Scott αγόρασε το πλοίο έναντι 12.500 λιρών Αγγλίας και σαλπάρισε με την ομάδα του για το νησί Ross, όπου συγκέντρωσαν τις πρώτες σημειώσεις για την Ανταρκτική. Αν και πίστευαν πως θα ήταν οι πρώτοι που θα πήγαιναν στον Νότιο Πόλο, βρήκαν πως ο Αμούνδσεν είχαν φτάσει 34 μέρες νωρίτερα. Ο Scott πέθανε στην επιστροφή και το Terra Nova χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1942. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού, άρχισε να ανατρέπεται. Το πλήρωμα διασώθηκε ενώ οι διασώστες έβαλαν φωτιά στο πλοίο και το βούλιαξαν με κανονιά. Τον Ιούλιο, το πλοίο RV Falkor του Schmidt Ocean Institute ανακάλυψε το ναυάγιο. Περισσότερα εδώ.
Σεπτέμβριος: Ένας βασιλιάς θαμμένος κάτω από χώρο στάθμευσης
Ο Ριχάρδος ο Γ' (φωτογραφία: el.wikipedia.org)
Ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας βασίλεψε από το 1483 μέχρι το θάνατο του σε μάχη το 1485, που τερμάτισε τον Πόλεμο των Ρόδων. Το σώμα του θάφτηκε στην εκκλησία Greyfriars του Λέστερ -όχι πριν εκτεθούν σε δημόσια θέα. Η εκκλησία ήταν ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών που ιδρύθηκε το 1255 αλλά χάθηκε απ' τα αρχεία το 1536. Μαζί με το μοναστήρι που υποτίθεται πως καταστράφηκε, χάθηκαν και τα οστά του Ριχάρδου. Αλλά το Σεπτέμβριο, τα τείχη της μονής ανακαλύφθηκαν μετά από μια έκρηξη για ανασκαφές από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Η μονή, μαζί και ο σκελετός που μάλλον είναι του Ριχάρδου ανακαλύφθηκαν κάτω από το χώρο στάθμευσης του δημοτικού συμβουλίου του Λέστερ. Αν και το τεστ DNA θα αργήσει, ο σκελετός μέσα στη μονή καθώς και τα τραύματα του σκελετού, δείχνουν πως μάλλον είναι ο χαμένος βασιλιάς. Περισσότερα εδώ.
Δεκέμβριος: Ταυτοποιήθηκε η μεγαλύτερη αιγυπτιακή σαρκοφάγος
Προτομή του Μερενπτά. Μουσείο του Λούβρου (φωτογραφία: el.wikipedia.org)
Θαμμένες μαζί, τέσσερις σαρκοφάγοι στην Κοιλάδα των βασιλέων ήταν υπό ανακατασκευή για πολλά χρόνια. Αλλά όταν η ομάδα άρχισε να ασχολείται με τη μεγαλύτερη σαρκοφάγο που ανακαλύφτηκε ποτέ -μήκους σχεδόν 4 μέτρων και ύψους σχεδόν 2,5 μέτρα-οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ταυτότητα της μούμιας. Ο Μερνεφθά ήταν πολεμοχαρής φαραώ σχεδόν πριν 3.200 χρόνια πριν. Η σαρκοφάγος του είναι ασυνήθιστη και η αιτία του μεγέθους της εξερευνάται. Περισσότερα εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου