Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα ζωγραφισμένα κρανία στο Οστεοφυλάκιο του Χάλστατ στην Αυστρία


Όποιος επισκέπτεται το Χάλστατ στην Αυστρία κάνει μια βόλτα και στο Οστεοφυλάκιο της περιοχής, που αποκαλείται Karner (νεκροφυλακείο) ή απλά Beinhaus (Σπίτι των Οστών). Πρόκειται για έναν από τους θησαυρούς του Χάλστατ. Είναι ένα από τα τελευταία μέρη της Αυστρίας. Τα οστεοφυλάκια κάποτε ήταν συχνά στις Ανατολικές Άλπεις, αλλά πλέον έχουν εξαφανιστεί. Το ιδιαίτερο με το οστεοφυλάκιο του Χάλστατ -εκτός του ότι είναι ένα από τα τελευταία- είναι ότι τα κρανία που φυλάσσονται εκεί είναι ζωγραφισμένα.Το οστεοφυλάκιο βρίσκεται στο υπόγειο του Ναού του Αγίου Μιχαήλ (Church of Saint Michael), μιας εκκλησίας από τον 12ο αιώνα μ.Χ., που είναι χτισμένη πάνω στους απότομους βράχους του Hallberg.


Τα κρανία -κάπου 700 ζωγραφισμένα και άλλα 500 χωρίς ζωγραφιές- συνοδεύονται από πλήρες αρχείο γεννήσεως, θανάτου και γάμου του νεκρού. Το αρχείο ξεκινάει από το 1720 -οπότε και ξεκίνησε η παράδοση- και διατηρείται από την Καθολική Εκκλησία. Μαζί με τα κρανία φυλάσσονται και τα οστά, αλλά και αυτά είναι χωρίς διακοσμήσεις και χωρίς καμία σύνδεση με το κρανίο.


Σε όλα τα κρανία υπάρχει στο μέτωπο ζωγραφισμένος ο Σταυρός της Μάλτας, ενώ σε κάποια υπάρχει το όνομα του νεκρού και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του.


Τη διακόσμηση έκαναν οι νεκροθάφτες. Κατόπιν παραγγελίας της οικογένειας του θανόντος, ζωγράφιζαν λουλούδια, τριαντάφυλλα και κορώνες αν ο νεκρός ήταν γυναίκα ή κορίτσι. Αν ο νεκρός ήταν άντρας, ο "καλλιτέχνης" ζωγράφιζε στεφάνια από δρυ ή κισσό.


Το έθιμο σταμάτησε την δεκαετία του 1960. Όμως το τελευταίο κρανίο που μπήκε στο Οστεοφυλάκιο είναι μιας γυναίκας που πέθανε το 1983 και το κρανίο της τοποθετήθηκε μαζί με τα άλλα το 1995.


Το γιατί ζωγραφίζονταν τα κρανία παραμένει ένα μυστήριο. Οι ντόπιοι το μόνο που λένε είναι ότι "επειδή το νεκροταφείο είναι μικρό και δεν χωρούσε πολλούς -και η Καθολική Εκκλησία δεν επέτρεπε την αποτέφρωση-, ξέθαβαν τους νεκρούς μετά από χρόνια και κρατούσαν τα οστά τους στο Οστεοφυλάκιο."

πηγές: hallstattaustria.net , atlasobscura.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου