Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ποιος μαχαίρωσε τον φαραώ;


Η μούμια του Ραμσή Γ’ «μίλησε» στους ειδικούς για τη δολοφονία.Με μια μαχαιριά στον λαιμό που του έριξαν συνωμότες φαίνεται πως πέθανε ο φαραώ Ραμσής Γ' πριν από 3.167 χρόνια. Φως σε αυτή την ανεξιχνίαστη δολοφονική επίθεση έρχονται να ρίξουν οι επιστήμονες, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και βάζοντας τέλος στις διαφορετικές θεωρίες που είχαν διατυπωθεί για την αιτία θανάτου του.

Μια μεγάλη και βαθιά πληγή, μήκους 6,8 εκ. στον λαιμό της μούμιας του φαραώ, που κυβέρνησε από το 1186 έως το 1155 π.Χ. οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο λάρυγγάς του κόπηκε με αιχμηρή λεπίδα. Πίσω από τη δολοφονική επίθεση φέρεται πως βρισκόταν η Τίι, η νεότερη από τις δύο συζύγους του τελευταίου σπουδαίου φαραώ του Νέου Βασιλείου, η οποία θέλησε να ανεβάσει στον θρόνο τον γιο της, Πενταβέρε.

Τη διεύθυνση των ερευνών έχει ο δρ Αλμπερτ Ζινκ από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Μπολζάνο, στην Ιταλία. Και ο οποίος μαζί με την ομάδα αξιοποίησαν τελευταίας τεχνολογίας τομογράφους και έκαναν ανθρωπολογικές και ιατροδικαστικές αναλύσεις για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Μέχρι τώρα δεν ξέραμε σχεδόν τίποτα για την τύχη του Ραμσή Γ'. Οι προηγούμενες έρευνες έγιναν με ραδιογράφους που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το τραύμα διότι δεν είχαν στη διάθεσή τους τόσο εξελιγμένα μηχανήματα», λέει ο δρ Ζινκ, παρότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν καλυμμένο με γάζες και έως τώρα δεν είχε αποκαλυφθεί για λόγους συντήρησης. Γι' αυτό άλλωστε δεν είχε εντοπιστεί και το φυλακτό του θεού Ωρου, που οι ταριχευτές είχαν κρύψει στην πληγή για να επουλωθεί το τραύμα στη μετά θάνατον ζωή.

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ακόμη αν το τραύμα ήταν θανατηφόρο, αλλά πιστεύουμε πως ήταν. Δεν αποκλείουμε να έγινε κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης, αλλά το θεωρώ απίθανο καθώς δεν γνωρίζουμε ανάλογα παραδείγματα», προσθέτει ο δρ Ζινκ.

Η νέα ανακάλυψη ίσως βάλει τέλος στην έριδα των επιστημόνων, καθώς άλλοι υποστήριζαν πως η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραμσή Γ' ήταν επιτυχημένη και άλλοι πως κατάφερε να επιζήσει έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν και μια δεύτερη μούμια που επίσης φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου και φέρεται πως ανήκε στον γιο του Ραμσή με την Τιι, τον Πενταβέρε. Από τις αναλύσεις φάνηκε πως ο νεκρός ήταν ηλικίας 18 έως 20 ετών και οι ομοιότητες στο DNA έδειξαν πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για τον αναμεμειγμένο στη συνωμοσία γιο του Ραμσή Γ'ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, αν και οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι μπορεί να στραγγαλίστηκε.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου