Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ο "πατέρας" της αντίστροφης μέτρησης


10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 ... Εκτόξευση!Όλοι μας έχουμε δει την κλασική αντίστροφη μέτρηση σε ταινίες με αστροναύτες αλλά και από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, που γίνονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων! Ο δημιουργός της αντίστροφης μέτρησης, δεν δούλευε για τη NASA ούτε καν ήταν κάποιος επιστήμονας. Ήταν σκηνοθέτης ταινιών επιστημονικής φαντασίας και ονομαζόταν Φριτς Λανγκ.

Ο Λανγκ στα γυρίσματα του Γυναίκα στη Σελήνη - πηγή

Δυο από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν το "Metropolis" (1926) και το "M" (1931). Και οι δυο πλέον θεωρούνται κλασικές.


Στα τέλη του 1920, ο Λανγκ σκηνοθέτησε μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ονομαζόταν "Frau im Mond" (1929). Στην ταινία γίνεται μια εκτόξευση ενός πυραύλου σαν αυτούς που αργότερα εκτοξεύθηκαν από το Κανάβεραλ.

Ο Λανγκ σκέφτηκε ότι θα είχε περισσότερη αγωνία αν γινόταν αντίστροφη μέτρηση αντί του "1-2-3" για την εκτόξευση. Σύντομα η επιστήμη αντέγραψε την τέχνη και η αντίστροφη μέτρηση έγινε σταθερή διαδικασία στην εκτόξευση πυραύλων.

Όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, χρησιμοποίησαν μερικές από τις "τεχνικές" του Λανγκ για την εκτόξευση πυραύλων. Αυτό όμως έγινε μετά τη φυγή του Λανγκ από τη Γερμανία για να σωθεί.

Η γερμανική αφίσα του Das Testament des Dr. Mabuse - πηγή

Λέγεται πως είχαν καλέσει τον Λανγκ στο γραφείο του Γκέμπελς, το 1934. Ο Γκέμπελς είχε δυο μηνύματα για τον σκηνοθέτη. Το πρώτο ήταν για να τον ενημερώσουν ότι η ταινία του "Das Testament des Dr. Mabuse" (1933) θα απαγορεύονταν στην Γερμανία επειδή "υποκινούσε την διατάραξη της δημόσιας τάξης". Το δεύτερο ήταν ότι ο Γκέμπελς ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τις ταινίες του Λανγκ, που ήθελε να τον κάνει επικεφαλής των γερμανικών στούντιο.

Ο Λανγκ, με εβραϊκό υπόβαθρο, προφανώς φοβήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Σχεδίαζε να φύγει από τη Γερμανία και πλέον έπρεπε να το επισπεύσει. Επειδή η συνάντηση με τον Γκέμπελς κράτησε πολύ, οι τράπεζες στην Γερμανία είχαν κλείσει και φοβούμενος μην ανακαλύψουν το εβραϊκό αίμα του, έφυγε εκείνο το ίδιο βράδυ χωρίς λεφτά.

Η σύζυγος του, Τέα φον Χάρμπου (Thea Von Harbou), μπήκε στο κόμμα των Ναζί το 1932 και το 1933 πήρε διαζύγιο από τον Λανγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου