Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μια τεράστια φωτογραφία 2,2 Gigapixel του Γαλαξία που τραβήχτηκε μέσε σε μόλις 4,5 ώρες


Ο αστροφωτογράφος Bartosz Wojczyński δημιούργησε μια γιγαντιαία φωτογραφία 2,2 gigapixel του Γαλαξία που μπόρεσε να τραβήξει μέσα σε μόνο μια νύχτα, κάτι που αποτελεί εκπληκτικό επίτευγμα δεδομένου ότι, κάποιος άλλος φωτογράφος, για μια παρόμοια φωτογραφία 1,7 gigapixel, χρειάστηκε 12 χρόνια για να την ολοκληρώσει.
 
 
 
Μπορείτε να δείτε εδώ μια έκδοση της φωτογραφίας με δυνατότητα μεγέθυνσης στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Η τεράστια φωτογραφία τραβήχτηκε στο Tivoli Astro Farm στη Ναμίμπια με δύο αστρογραφικά διοπτρικά τηλεσκόπια Takahashi Epsilon 130D (εστιακό μήκος 430 mm, f/3.3) και δύο κάμερες Nikon D810A, τοποθετημένες σε μια βάση αστροφωτογραφίας Losmandy G11.

"Τα τηλεσκόπια τοποθετήθηκαν με μια ελαφριά γωνία το ένα ως προς το άλλο, το οποίο επέτρεψε τη σύλληψη ταυτόχρονα δύο ξεχωριστών περιοχών του ουρανού", λέει ο Wojczyński. "Το συνολικό κόστος αυτού του εξοπλισμού είναι περίπου 25.000 δολάρια".
 

Ο Wojczyński λέει ότι η πλήρης, τελική ανάλυση της φωτογραφίας είναι 53.480x41.010 pixel και καταλαμβάνει πάνω από 13 gigabyte χωριτικότητας. Η τελική φωτογραφία είναι μια σύνθεση 110 μωσαϊκών (55 ανά τηλεσκόπιο) και ο χρόνος έκθεσης ήταν ανά 4 λεπτά σε ISO 400, σε συνθήκες που ο Wojczyński περιγράφει ως τέλειες για παρατήρηση -χωρίς ανιχνεύσιμη φωτορύπανση, μεγάλο υψόμετρο, ξηρό αέρα με εξαιρετική διαφάνεια και όλοι οι τεχνητοί δορυφόροι στη σκιά.

Αυτές οι συνθήκες επέτρεψαν στον Wojczyński, όχι κάνει όλες τις απαραίτητες λήψεις σε κάτι περισσότερο από 4,5 ώρες σε μία μόνο νύχτα, αλλά επίσης να παράξει μια τελική εικόνα που είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που τράβηξε ο Φινλανδός εικαστικός καλλιτέχνης και αστροφωτογράφος J-P Metsavainio και χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρώσει.

"Ολόκληρη η φωτογραφία χρειάστηκε πάνω από 4,5 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας της 13ης Μαΐου του 2021. Αυτό είναι πολύ σύντομο σε σύγκριση με άλλα παρόμοια έργα gigapixel, και κατέστη δυνατή λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούσα το διπλό σετ και στόχευσα στη φωτεινότερη περιοχή του νυχτερινού ουρανού, οπότε δεν ήταν απαραίτητες εξαιρετικά μεγάλες εκθέσεις", λέει ο Wojczyński.

Ο Wojczyński λέει ότι επειδή χρησιμοποίησε DSLR και όχι αυτό καθ' αυτό κάμερες αστροφωτογραφίας, ο νυχτερινός ουρανός εμφανίζεται στα φυσικά του χρώματα και πώς θα τον έβλεπε το ανθρώπινο μάτι αν ήταν αρκετά ευαίσθητο στο φως.

"Ο Γαλαξίας είναι κίτρινο-πορτοκαλί, καθώς αυτό είναι το κυρίαρχο χρώμα των αστεριών στον γαλαξία μας. Το χρώμα των νεφελών προκαλείται από ιονισμένο υδρογόνο που εκπέμπει το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του στο κόκκινο μέρος του ορατού φάσματος", λέει ο ίδιος.
 

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου