Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 280 (-4)


 

Αχινόπετρα, η μυστική παραλία της Καβάλας με τα υπέροχα νερά και τους εκατοντάδες αχινούς
 
 
Στην ακτογραμμή κατά μήκος της εθνικής οδού Καβάλας-Θεσσαλονίκης, μακριά από την πολυκοσμία και τις τουριστικές ανέσεις, βρίσκεται η μυστική παραλία της Καβάλας. Η παραλία της Αχινόπετρας, όπως ονομάζεται, διαθέτει πεντακάθαρα νερά, αμμουδερή παραλία και ένα πανέμορφο ανάγλυφο. Ενδείκνυται για τους ακούραστους εξερευνητές του γαλάζιου, που αναζητούν την γαλήνη της θάλασσας. Η παραλία της Αχινόπετρας βρίσκεται 45 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Καβάλας. Όπως προδίδει και το όνομά της, στα καταγάλανα νερά της ζουν εκατοντάδες αχινοί.
 
 
Λιανή Άμμος Εύβοιας: Πείτε αντίο στον καύσωνα στην «πισίνα» του Αιγαίου, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα
 
 
Υπάρχει ένα μέρος μόλις 2 ώρες από την Αθήνα που μένει αλώβητο από τον καύσωνα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά αποτελεί μια τεράστια τιρκουάζ «πισίνα» με πεντακάθαρα και ρηχά νερά, που είναι ιδανικά για οικογένειες.
Πετάμε πάνω από την παραλία Λιανή Άμμο, κοντά στους Αγίους Αποστόλους στην Εύβοια.
Το Αιγαίο είναι στα καλύτερά του καθώς τα πεντακάθαρα νερά του (σημ: το κοντινότερο νησί είναι … η Χίος) λούζουν αυτή την πανέμορφη παραλία που έχει λεπτή, λευκή άμμο και καταπληκτικά χρώματα.
Με πολλά δέντρα να την περιβάλουν, δημιουργείται ένα τοπίο πανέμορφο που όλα τα στοιχεία της φύσης συμφωνούν αρμονικά. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο.
Η Λιανή Άμμος χωρίζεται σε μικρές αμμουδιές που αποτελούν το απόλυτο ησυχαστήριο για αυτούς που επιθυμούν την ιδιωτικότητα τους.
Η ψιλή άμμος σε συνδυασμό με τα καταγάλανα της νερά, την κατατάσσουν σε μαγευτική παραλία. Ο καιρός δεν την πιάνει πολύ και η θάλασσα είναι σχετικά ρηχή.
Τα δέντρα που την περιβάλουν δημιουργούν μεγάλους χώρους σκίασης μόλις 10 μέτρα από το νερό. Είναι ιδανική για οικογένειες αφού η σχετικά ρηχή θάλασσα σε συνδυασμό με την σκιά αποτελούν την βασική επιλογή για την προστασία των νεότερων μελών τους.
Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και αποτελεί ένα σίγουρο «καταφύγιο» από τον καύσωνα που μαστίζει τη Χώρα αυτή την περίοδο. 
 
 
Η άγνωστη εξωτική παραλία της Αιτωλοακαρνανίας Βαθυαβάλι
 

Το Βαθυαβάλι είναι ένας όρμος μαγευτικός, ο οποίος βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, 10 λεπτά από την Πογωνιά της Παλαίρου.
Τα νερά έχουν γαλαζοπράσινο χρώμα και θυμίζουν εξωτική παραλία.
Αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλιο γι αυτό είναι παράδεισος για πολλούς ιστιοπλόους που βρίσκουν καταφύγιο με τα πολυτελή σκάφη τους από την κακοκαιρία.
Ο δρόμος ήταν χωματόδρομος αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε άσφαλτος σχεδόν μέχρι την παραλία
Τα γαλαζοπράσινα νερά και το ψιλό βότσαλο που έχει το Βαθυαβάλι ανταγωνίζονται αρκετές από τις παραλίες της κοντινής Λευκάδας. 


Το κανάλι του έρωτα και ο μύθος της αγάπης που κρύβεται πίσω από αυτό...
 

Στην βορειοδυτική Κέρκυρα, εκεί που το Ιόνιο πέλαγος ανταμώνει με την Αδριατική, υπάρχει ένα αλλοτινό μικρό χωριουδάκι που με τον καιρό έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ένα υπερπολυτελές θέρετρο με παγκόσμια φήμη και χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Βέβαια η περίεργη μορφολογία του εδάφους έχει παίξει σημαντικό ρόλο, μιας και το θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης, τον κάνει να το ερωτευτεί με την πρώτη ματιά.
Ο λόγος για το Σιδάρι, το οποίο απέχει από την πρωτεύουσα της Κέρκυρας 32 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συγχώνευση δύο μικρών παραθαλάσσιων χωριών, τα οποία χωρίζονταν μονάχα από την παραλία, κατά μήκος της οποίας στη συνέχεια χτίστηκαν διάφορα οικοδομήματα. Όμως το Σιδάρι είναι γνωστό από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, ενώ έχουν εντοπιστεί ίχνη οικισμού από τη Νεολιθική εποχή που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είναι ο αρχαιότερος του νησιού.
Στην περιοχή κυριαρχούν τρεις αμμώδης παραλίες, στην πλειοψηφία τους οργανωμένες, μα την παράσταση κλέβει το Κανάλι της Αγάπης, γνωστό ως «Canal d’ Αmour». Πρόκειται για ένα φυσικό αριστουργηματικό πέρασμα το οποίο δημιουργήθηκε από τη διαβρωτική επίδραση του νερού και του αέρα στους βράχους από ψαμμίτη. Μάλιστα η γύρω θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με αποθέματα αργίλου, ενώ της αποδίδονται αρκετές αποτοξινωτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες.
Τα λευκά σμιλεμένα αργιλώδη βράχια που θαρρείς ότι αναδύονται μέσα από τη θάλασσα, δημιουργούν ένα μοναδικό εντυπωσιακό κανάλι που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές εικόνες ολόκληρου του νησιού. Εντυπωσιακοί κολπίσκοι, μικρές υποθαλάσσιες σπηλιές, κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που σπάνια συναντά κανείς.
Όσο για τον μύθο της αγάπης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος...
...εκείνο το ζευγάρι που θα καταφέρει να κολυμπήσει στο κανάλι, θα μείνει για πάντα ερωτευμένο...
...όσοι είναι μόνοι και καταφέρουν να κολυμπήσουν κατά μήκος ολόκληρου του καναλιού, θα βρουν στη ζωή τους την αληθινή αγάπη...  
...ενώ, όσοι δεν τολμήσουν μια βουτιά εκεί, αρκεί μια ευχή και ένα νόμισμα στα βαθιά, ώστε να γνωρίσουν τον έρωτα της ζωής τους...


Μία ώρα απ’ την Αθήνα: H παραλία – κόσμημα με τα καταπράσινα πεύκα που είναι ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο
 

Μία μόλις ώρα μακριά από την Αθήνα και σε απόσταση 20 λεπτών από το Λουτράκι, υπάρχει μια μαγευτική και «κρυμμένη» παραλία, που θυμίζει ένα τιρκουάζ κομμάτι Παραδείσου.
Η μαγευτική Μυλοκοπή δημιουργήθηκε από έναν αρχαίο σεισμό της περιοχής και στην ουσία πρόκειται για δύο παραλίες που ενώνονται ή χωρίζονται από μια λεπτή λωρίδα γης.
Η Μυλοκοπή είναι δυσπρόσιτη και για να την προσεγγίσεις χρειάζεσαι είτε τετρακίνητο όχημα, είτε να αφήσεις το αυτοκίνητό σου πριν τον χωματόδρομο και να περπατήσεις για περίπου μισή ώρα.
 
 
Το μπλε εκκλησάκι στο πιο ψηλό σημείο της Χίου που δέχτηκε εκατοντάδες περιηγητές στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος
 

Μικροί και μεγάλοι από όλα τα μέρη της Χίου , ξεκινώντας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21/6/2021 ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Χίου, στο Πελιναίο Όρος για να προσκυνήσουν τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και να θαυμάσουν την καταπληκτική θέα του νησιού από ψηλά!


Καβουρότρυπες: η Χαβάη της Ελλάδας
 


Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας, υπάρχει ένα σύμπλεγμα από παραλίες, γνωστές ως Καβουρότρυπες. Πρόκειται για μικρούς κολπίσκους, κρυμμένους πίσω από ένα υπέροχο πευκοδάσος. Οι κάτασπρες μικρές αμμουδιές, τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, τα λευκά βράχια και τα πυκνά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα, σαγηνεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Το τοπίο εξωτικής ομορφιάς σε συνδυασμό με τη θέα προς τον επιβλητικό Άθω, δημιουργούν έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Αν, λοιπόν, οι παραλίες της Χαλκιδικής συναγωνίζονταν μεταξύ τους, οι Καβουρότρυπες, αναμφισβήτητα, θα κέρδιζαν το πρώτο βραβείο. - στο: maxmag.gr
 
 
«Έγινε της Πόπης». Πώς βγήκε η έκφραση από το πλοίο που βυθιζόταν και το πλήρωμα προσπαθούσε να σώσει τα τυριά που μετέφεραν! 11 επιβάτες πνίγηκαν από πανικό
 

Το 1920, ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο περιέρχεται στην ιδιοκτησία της «Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας» και φέρει το όνομα «Πόπη».
Το «Πόπη» ήταν ένα παλαιό σε ηλικία σκαρί, που όταν εντάχθηκε στην εταιρεία του Ποταμιάνου μετρούσε ήδη σαράντα χρόνια ζωή. Είχε ξεκινήσει ως ιδιωτική θαλαμηγός αναψυχής και αφού άλλαζε διαρκώς ιδιοκτήτες κατέληξε να μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.
Το «Πόπη» στις 27 Νοεμβρίου του 1934 εξώκειλε στη νησίδα «Κασίδι» που απέχει περίπου τριακόσια μέτρα από τις βραχονησίδες «Φλέβες» και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο «Μικρό Καβούρι» που δεν είναι άλλο από το ακρωτήριο που εκτείνεται μετά το Λαιμό της Βουλιαγμένης.
Το πλοίο ήταν φορτωμένο, τουλάχιστον επισήμως, με 122 επιβάτες (τόσα ήταν τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ενώ αργότερα θα αποδειχθεί ότι οι επιβάτες έφταναν τους 140 καθώς πολλοί είχαν εκδώσει εισιτήριο μέσα στο πλοίο) αλλά και με εμπορεύματα -μεταξύ των οποίων και τυριά- και πλοίαρχο τον Γεώργιο Πιλάλη. - στο: mixanitouxronou.gr


Κάθε του live ήταν sold out: Το πιο ταλαντούχο ελληνικό συγκρότημα που έσβησε στην άσφαλτο
 

Το ρέκβιεμ για την μπάντα που προοριζόταν να «διδάξει» το ροκ στην Ελλάδα ήταν μια ιστορική συναυλία με τη συμμετοχή του θρυλικού βρετανού κιθαρίστα.
Οι MGC και οι Juniors ήταν τα συγκροτήματα που πρώτα έπιασαν στην Ελλάδα το σφυγμό της ροκ, διασκευάζοντας στις βραδινές εμφανίσεις τους τα πρώτα hits της εποχής και παράγοντας τη δική τους μουσική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η δημοφιλία των Juniors στο νεανικό κοινό αυξανόταν με ρυθμούς που πρόδιδαν ότι κάτι πολύ σπουδαίο για την ελληνική μουσική κυοφορούνταν στις νεότευκτες μουσικές σκηνές της Κυψέλης και ειδικά στο θρυλικό «Igloo», που «ξεπούλαγε» σε κάθε live των πέντε εξαιρετικών μουσικών. - στο: menshouse.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου