Φέντερερ εναντίον Ναδάλ - πηγή
Ο ενδυματολογικός κώδικας του τουρνουά του Γουίμπλεντον είναι ένας από τους πιο διάσημους στον αθλητισμό. Οι κανόνες, που ορίζουν ότι οι παίκτες πρέπει να ντύνονται "σχεδόν εντελώς λευκά", είναι τόσο αυστηροί που ο διαιτητής μπορεί να αναγκάσει τους παίκτες να αλλάξουν υπό την απειλή αποκλεισμού -όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Πώς όμως προήλθε αυτός ο κανονισμός;
Δείτε ακόμη:
Πιστεύεται ότι ο κανόνας προέρχεται από τη δεκαετία του 1800, όταν το τένις ήταν άθλημα για τους ευγενείς που παιζόταν κυρίως σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα από γυναίκες. Το θέαμα των ιδρωμένων σημείων στα χρωματιστά ρούχα θεωρήθηκε ακατάλληλο, επομένως η πρακτική της χρήσης κυρίως λευκών ενδυμάτων -δηλαδή "λευκά του τένις"- υιοθετήθηκε για να αποφευχθεί η αμηχανία. Το All England Club, το οποίο φιλοξενεί το τουρνουά, ιδρύθηκε το 1868 (αρχικά ως All England Croquet Club) και εισήγαγε το τένις σε χορτάρι ("Lawn Tennis") το 1875.
Με απλά λόγια, ο σύλλογος είναι "κολλημένος" με την παράδοση. Οι οδηγίες για τα ρούχα που εκδόθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως "Το λευκό δεν περιλαμβάνει το υπόλευκο ή το κρεμ", ότι μια χρωματιστή γραμμή μπορεί να είναι "όχι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό" και ότι "τα εσώρουχα που είτε είναι ή μπορεί να είναι ορατά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένου λόγω του ιδρώτα)" δεν επιτρέπονται. Καλά καταλάβατε! Ακόμη και τα εσώρουχα των παικτών πρέπει να είναι λευκά.
Οι κανόνες έχουν φέρι πολλούς διάσημους παίκτες του τένις σε λάθος μεριά. Το 2013, ο πρώην πρωταθλητής του Γουίμπλεντον, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ, κλήθηκε να μην φοράει παπούτσια με πορτοκαλί πέλματα αφού κρίθηκε ότι είχαν παραβιάσει τον ενδυματολογικό κώδικα του All England Club Το 2002, η Άννα Κουρνίκοβα αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το μαύρο σορτς της με ένα λευκό που δανείστηκε από τον προπονητή της. Κάποτε, ο Αμερικανός Αντρέ Αγκάσι αρνήθηκε να παίξει στο τουρνουά επειδή του απαγορεύτηκε να φοράει την "υπογραφή", τζιν σορτς και φανταχτερές μπλούζες.
Ο κανόνας για τα λευκά ρούχα δεν είναι το μόνο κομμάτι που συνοδεύει τη μακρά ιστορία του Γουίμπλεντον. Είναι το μοναδικό Grand Slam τουρνουά που εξακολουθεί να παίζεται σε γήπεδο με γρασίδι και το μόνο με μια ημέρα διακοπής -τη ενδιάμεση Κυριακή- του τουρνουά.
Ωστόσο, ο σύλλογος δέχεται κάποιες αλλαγές. Το 2003, μια μακροχρόνια παράδοση που απαιτούσε από τους παίκτες να υποκλίνονται στο Royal Box, τα βασιλικά καθίσματα, στο κεντρικό γήπεδο διακόπηκε από τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ και τρίτο γιο της Ελισάβετ Β' και του Φίλιππου (ο οποίος είναι πρόεδρος του All England Club, ενώ η Κέιτ Μίντλετον (Αικατερίνη, Δούκισσα του Κέιμπριτζ) είναι προστάτης του συλλόγου) που το θεώρησε αναχρονιστικό -αν και η απαίτηση ισχύει αν παραβρεθεί η Βασίλισσα ή ο Πρίγκιπας της Ουαλίας-, ενώ το 2007, τα βραβεία για τα τουρνουά των ανδρών και των γυναικών έγιναν ισάξια -εν μέρει χάρη σε μερικές δηλώσεις σχετικά με το θέμα από την Αμερικανίδα Βένους Ουίλιαμς. Ο κανόνας για τα λευκά ρούχα μπορεί να είναι ενοχλητικός για τους παίκτες, αλλά τουλάχιστον ο σύλλογος έχει δείξει ότι μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων.
από: mental floss
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου