Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 278 (-4)


 
 
Τα εντυπωσιακά πολύχρωμα Μανδράκια της Μήλου
 

Στα βόρεια της Μήλου, εκεί που το βλέμμα ατενίζει το απέραντο Αιγαίο Πέλαγος, υπάρχει ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη γραφικότητα και τα υπέροχα χρώματά του. Ο λόγος για τα Μανδράκια, το μικρό χωριουδάκι με το έντονο άρωμα της παλιάς Μήλου.
Στο μικροσκοπικό λιμανάκι του, δένουν κυρίως μικρές βαρκούλες, μιας και η είσοδος του λιμανιού "μπλοκάρει" τα πλεούμενα με βαθιά καρίνα, λόγω των βράχων που βρίσκονται διάσπαρτοι στον υπέροχο καταπράσινο βυθό της.
Η εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή του λιμανιού συνεισφέρει στην μοναδικότητα που καταγράφουν οι φωτογραφικοί φακοί των επισκεπτών που βρίσκονται στην περιοχή και μαγεύονται από το απίστευτο τοπίο της.
Η αντίθεση του πράσινου της θάλασσας με το ηφαιστειογενές λευκό των σπιτιών με τα λογιών - λογιών χρωματιστά πορτοπαράθυρα, σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, τότε που η απλότητα και η ανέμελη ζωή των νησιωτών κυριαρχούσε παντού.
Όσο για τους χειμερινούς μήνες, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Οι βαρκούλες αποχαιρετούν την υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας και αναπαύονται στα παραδοσιακά "σύρματα" που βρίσκονται τριγύρω από το λιμάνι, με σκοπό τον "καλλωπισμό" και την αποφυγή των μανιασμένων κυμάτων που επικρατούν στην περιοχή. Η ιδιαίτερη παλέτα των χρωμάτων είναι προσωπική επιλογή των βαρκάρηδων, με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε.
Τελικά, ναι...το αποτέλεσμα αυτής της πολυχρωμίας είναι και αυτό που κάνει τα Μανδράκια μοναδικά.


Εξερευνώντας το μοναδικό ναυαγισμένο Τσιμεντένιο πλοίο της Μεσογείου σε έναν επίγειο παράδεισο
 
 
Στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας, απέναντι από την Φθιώτιδα, βρίσκεται η Λιχάδα και τα εξωτικά Λιχαδονήσια. Το γραφικό ευβοϊκό χωριό ξεχωρίζει για την ομορφιά και τη πανοραμική θέα του. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν το σπουδαίο υποβρύχιο μυστικό του. 
Σε βάθος δώδεκα μέτρων βρίσκεται βυθισμένο ένα Γερμανικό τσιμεντόπλοιο.
Τα τσιμεντόπλοια, αν και εμφανίστηκαν πρώτη φορά στον Α’ Παγκόσμιο, σταμάτησαν να ναυπηγούνται λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της αργής μετακίνησής τους. Όταν, όμως, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος και σημειώθηκε τεράστια έλλειψη μεταλλεύματος, τα τσιμεντόπλοια επανήλθαν στο προσκήνιο από τους Ναζί, ως αναγκαστική λύση. Ένα από αυτά βρίσκεται στον βυθό του Ευβοϊκού κόλπου. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Αρτολίθια. Η εκπληκτική παραλία της Ηπείρου με τους φυσικούς κυματοθράυστες που είναι πάντα "λάδι"
 

Αν σας περιέγραφαν μια παραλία με εκπληκτικά καταγάλανα νερά και με φυσικούς επιβλητικούς κυματοθράυστες που την προστατεύουν από τα κύματα και είναι πάντα "λάδι" σίγουρα δεν θα περνούσε από το μυαλό σας ότι αναφερόμαστε σε μια παραλία της Ηπείρου.
Κι όμως τα Αρτολίθια είναι ακόμα ένα καλά κρυμμένο "διαμάντι" της Ηπειρώτικης γης. Ανακαλύψτε την μέσα από το βίντεο μας και μέσα από το αφιέρωμα του TravelGirl (Μαρκέλλα Σαράιχα) και των συνεργατών της.
Μια όχι και τόσο εύκολα προσβάσιμη παραλία, καλά κρυμμένη για το ευρύ κοινό, είναι τα Αρτολίθια στον νομό Πρεβέζης. Τα Αρτολίθια βρίσκονται στο ύψος του Ζαλόγγου, κοντά στην Εθνική Οδό που συνδέει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα.
Πρόκειται για μια μαγική παραλία με βαθιά-κρυστάλλινα νερά.Η παραλία καλύπτεται από βράχια τόσο μέσα στο νερό όσο και έξω στην Ακτή καθώς και από πολύ πράσινό. Βρίσκεται στο σύνορο Ριζά- Καστροσυκία.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παραλίας είναι οι μεγάλοι (ορθοί) βράχοι -μέσα στο νερό- στοιχισμένοι κατά σειρά που σχεδόν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα είδους φράγματος παράλληλα προς την Ακτή που φαντάζουν μεγάλα καρβέλια ψωμί που τα έριξε ο θεός στη Γη.
Γι' αυτό και το όνομα Αρτολίθια από το Άρτος και Λίθος.
Επί τουρκοκρατίας, καράβια λαθραία άφηναν ψωμί για τους Σουλιώτες. Το έκρυβαν στα βράχια το οποίο το έπαιρναν μετά οι Σουλιώτες κατά τον αποκλεισμό τους από τους από τον Αλί Πασά και γι αυτό το λόγο και η παραλία ονομάσθηκε Αρτολίθια. 


Τοίχοι και τέχνη
 

Κτίρια μουντά, κτίρια εγκαταλελειμμένα...κτίρια που πληγώνουν την αισθητική κατοίκων και επισκεπτών.
Όταν όμως τα αναλάβει, ο 33χρονος τοιχογράφος Φίκος, μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Με θέματα που ποικίλουν, εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική ή κυπριακή μυθολογία, τη βυζαντική παράδοση, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς, όπως η δοκιμασία της πανδημίας.
Ο Φίκος ξεκίνησε από την Αθήνα και τα γκράφιτι. Τώρα ταξιδεύει την τέχνη του σε δεκάδες πόλεις του κόσμου.
Έχει ζωγραφίσει προσόψεις κτιρίων έως και 17 ορόφων, ωστόσο πάντα φροντίζει τα έργα του να εντάσσονται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Τελευταία του έργο η διακόσμηση τοίχων στη Λευκωσία.
 
 
Το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα είναι στο Κάστρο Πλαταμώνα
 
 
Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου και στα όρια της Δ.Κ. Πλαταμώνα, είναι χτισμένο το Μεσοβυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα. Ένα μοναδικά διατηρημένο Κάστρο που ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας, με τον επιβλητικό Πύργο εντός του, το οποίο αποτελούσε στρατηγικό σημείο ελέγχου του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία από ξηρά και θάλασσα. (σημείωση: μάλλον πρόκειται για φωτογραφία τραβηγμένη κατά την ανατολή του ήλιου...) - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Χαλκί: Το χωριό κόσμημα στην ενδοχώρα της Νάξου
 


Η Νάξος είναι από εκείνα τα νησιά των Κυκλάδων, και της Ελλάδας γενικότερα, που κρατούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους συνεχώς αμείωτο.
Ένα, λοιπόν, από τα πιο χαρακτηριστικά, γραφικά και παραδοσιακά χωριά του νησιού είναι και το Χαλκί, σε απόσταση, σχεδόν, αναπνοής από τη Χώρα της Νάξου. Μόλις 15 χλμ. χρειάζεται να διανύσει ο επισκέπτης του νησιού για να βρεθεί σε αυτό το πραγματικό χωριό- κόσμημα. Το Χαλκί βρίσκεται απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας και μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού. - στο: newsbeast.gr
 
 
Ο Γαλαξίας από τον Χελμό: Η φωτογραφία ενός Έλληνα που διακρίθηκε διεθνώς
 

Πέρυσι, μια νύχτα του Αυγούστου όταν οι Περσείδες σκόρπιζαν μαγεία στον νυχτερινό ουρανό, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Θεμελής ανέβηκε στο αστεροσκοπείο του Χελμού προκειμένου να αιχμαλωτίσει τους πιο γνωστούς διάττοντες αστέρες της χρονιάς. - στο: iefimerida.gr
 
 
Τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ποτάμια της Ελλάδας
 
Πηνειός
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά ποτάμια που χαρακτηρίζονται από την ορμητικότητά τους αλλά και το μικρό τους βάθος.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει μικρά και ορμητικά ποτάμια.
Η ορμητικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι διασχίζουν μικρή απόσταση ξεκινώντας από το βουνό μέχρι να φτάσουν χαμηλότερα στο επίπεδο της θάλασσας.
Τα ελληνικά ποτάμια είναι μαγευτικά καθώς ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων που χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. - στο: maxmag.gr
 
 
Ο εντυπωσιακός παράκτιος καταρράκτης που καταλήγει απευθείας στα νερά του Ειρηνικού
 

Ο καταρράκτης Alamere, λοιπόν, αποτελεί ένα σπάνιο και θαυμάσιο παράδειγμα «παλίρροιας», ενός παράκτιου καταρράκτη που βυθίζεται απευθείας από ένα βράχο κάτω στην παραλία για να ενωθεί με τη θάλασσα. - στο: newsbeast.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου