Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 279 (-4)

 

 
 
 
Το ναυάγιο του BORA στο Τρίκερι. Το άτυχο «Καλή Τύχη» και άλλα πλοία που έγιναν αξιοθέατα στον βυθό του Παγασητικού
 


Κοντά στο Τρίκερι Μαγνησίας, το ιστορικό καταφύγιο οπλαρχηγών του ’21, βρίσκεται ο ύφαλος «Λευτέρης«. Ήδη από την αρχαιότητα και την εποχή του Ξέρξη, ο μικρός βράχος του υφάλου αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ναυσιπλοΐας.
Μέχρι τον 21ο αιώνα, διατήρησε τη «φήμη» του, καθώς αποτέλεσε την αιτία για δεκάδες ναυάγια που βρίσκονται μέχρι σήμερα κρυμμένα στα βάθη του Παγασητικού Κόλπου. Μερικά από αυτά καταγράφηκαν από την καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα και την υποστήριξη του Κώστα Κόντου (Aqua Core Divers). - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το νησί που ανήκε στον Ωνάση και δεν απέκτησε ποτέ την φήμη του Σκορπιού
 

Η Σπάρτη ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοίδων που βρίσκεται ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία και το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες που είχαν σαν ορμητήριο το Μεγανήσι. Μαζί με είκοσι τρία ακόμα νησιά, τα οποία περιβάλλουν τη Λευκάδα, αποτελούν τα ονομαζόμενα Πριγκιποννήσια της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη και χαμηλό υψόμετρο, μόλις εφτά μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και τοποθετείται ακριβώς απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας.  Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε σε γαλλική οικογένεια, ενώ το 1963 αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Σκορπιού, με την φήμη του να φτάνει στα πέρατα του κόσμου, ο Ωνάσης ξεκινά τις εργασίες στη Σπάρτη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του πρώτου για τον γιο του Αλέξανδρο. Όμως οι εργασίες σταματούν βίαια  τον Γενάρη του 1973, όταν το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον 25χρονο Αλέξανδρο, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο ίδιος βρίσκει τραγικό θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη.
Αρκετά χρόνια αργότερα, περνάει στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα «βασιλιά της ποτάσας» Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, θέλοντας να το προσφέρει ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Εκατερίνα και την 12χρονη Άννα.
Στόχος της οικογένειας είναι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Σκορπιό, που μεταμορφώνεται σε πολυτελές resort για κροίσους, να ξεκινήσουν οι εργασίες και σε αυτό το νησί.  
Και αν οι εργασίες ανοικοδόμησης της Σπάρτης επισκιάστηκαν την πρώτη φορά από την «κατάρα» των Ωνάση, το μέλλον αυτή τη φορά φαίνεται διαφορετικό, μιας και η ιστορία γράφεται μονάχα μια φορά… 

Οι Βίγλες της Χίου - Chios watchtowers
 

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι, κτισμένες σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής. Τοποθετημένες σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, σε οπτική επαφή η μία με την άλλη, ήταν πυκνότερες στις νότιες και δυτικές ακτές του νησιού που προσφέρονταν για αποβάσεις. Αποτελούν ένα παράκτιο δίκτυο παρατήρησης και μετάδοσης μηνυμάτων και κτίστηκαν επί Γενουοκρατίας, μέσα στα πλαίσια της αμυντικής οχύρωσης της Χίου κατά την περίοδο ανάμεσα στο 1346 και το 1566, όταν το νησί κατείχαν οι Γενοβέζοι (ή, αλλιώς, Γενουάτες). Οι βίγλες της Χίου συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι τα μέσα του 18ου αι. τουλάχιστον, οπότε το πρόβλημα της πειρατείας αρχίζει να εκλείπει. Η λέξη «Βίγλα» έχει λατινική ρίζα.  Προέρχεται από το vigil ή vigilia που σημαίνει σκοπιά, φυλάκιο, παρατηρητήριο. Η αρχική σημασία της ήταν «επαγρύπνηση». 
 
 
Το πανέμορφο νησάκι του Σικελιανού που έχει πάνω μόνο ένα εκκλησάκι
 

Ο λόγος για έναν τόπο παραδεισένιο, με ρηχά τιρκουάζ νερά, ένα νησί που αποτελεί στην ουσία μια ενιαία παραλία. Μιλάμε, βέβαια, για το «νησάκι του Σικελιανού» ή Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκάδας. Είναι στην ουσία ένα ελληνικό νησί όλο παραλία και το μοναδικό πράγμα που έχει επάνω του είναι ένα εκκλησάκι. Είναι προστατευμένο από τους ισχυρούς ανέμους και περιβαλλόμενο από μια απέραντη παραλία, με ελάχιστη βλάστηση. Θα σου θυμίσει κάποιο εξωτικό νησί του εξωτερικού και όμως βρίσκεται στην Ελλάδα.
Σ’ αυτό το νησάκι, ο Άγγελος Σικελιανός, κάτω από το γαλήνιο βλέμμα του Αγίου Νικολάου, εμπνεύστηκε και συνέγραψε με ασυγκράτητη έμπνευση τις μεγάλες του ποιητικές συλλογές. Είναι το νησί που είχε επιλέξει μαζί με τη σύζυγό του Εύα και το παιδί τους να ζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μια σκηνή. Στο νησάκι αυτό που μοιάζει με ατελείωτη παραλία δεν υπάρχει κανένα άλλο κτίσμα πέρα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Από ψηλά θα θαυμάσεις τα τιρκουάζ νερά, τη χρυσαφένια άμμο και το λευκό της μικρής εκκλησίας. Το νησάκι διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία αλλά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολη Λευκάδας-Ιθάκης. Το νησάκι κινδυνεύει από τη μανία των κυμάτων και πρόσφατα χωρίστηκε στα δύο. 
 
 
Οι άνθρωποι μιας Ελλάδας που έχει πια χαθεί
 
Mια παρέα μαζεμένη γύρω από ένα αγόρι που λουστράρει τα παπούτσια του

Γυναίκες και παιδί στο αγρόκτημά τους

Τουρίστες αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αίγινας
 
Έγχρωμες φωτογραφίες του Harisson Forman από όλη την Ελλάδα - στο: lifo.gr
 
 
Φορλίδας: Το αρχαιότερο καφενείο στην Ελλάδα - Το αγαπημένο στέκι του Παπαδιαμάντη που συμπληρώνει 236 χρόνια ζωής
 


 
Στο καφενείο "Φορλίδας" στο Λαύκο Πηλίου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Το παραδοσιακό χωριό, το πέτρινο αρχοντικό που είναι τοποθετημένο το μαγαζί και η διακόσμηση, παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή. Και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν δεν πρόκειται για οποιοδήποτε καφενείο αλλά για το αρχαιότερο της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785. - στο: thetoc.gr
 
 
Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας
 

Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας αποτελεί ένα από τα όχι και τόσο γνωστά μέρη με αξεπέραστη, ωστόσο, ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται στον Νομό Φωκίδας και αποτελεί θησαυρό της περιοχής, ο οποίος καταδεικνύει πως σε κάθε γωνιά της γης κρύβεται ένα μυστικό με ιστορικά ίχνη πολλών χιλιετιών. - στο: maxmag.gr
 
 
Η Αθήνα μόλις απέκτησε το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο
 

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του έξω από το ΟΑΚΑ… κι έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους να το επισκεφθείς.
Εκεί όπου τον Αύγουστο του 2004 βρισκόταν το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (για τους φίλους IBC) που έστελνε ήχους και εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη, άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του το ολοκαίνουριο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα μουσείο που, την παραμικρή ανάμνηση να έχεις από την αθηναϊκή Ολυμπιάδα, αποκλείεται να σε αφήσει ασυγκίνητο/η. Κι αυτό, το συναισθηματικό δηλαδή του πράγματος, είναι μόνο η αρχή. - στο: in2life.gr
 
 
Το ελληνικό Woodstock έγινε τον Ιούλιο του 1985 στο Καλλιμάρμαρο
 


Τον Αύγουστο του 1969 σε μια φάρμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε ένα από τα πλέον ιστορικά φεστιβάλ μουσικής που έχουν διοργανωθεί ποτέ. Το Woodstock ξεκίνησε σαν μια ριψοκίνδυνη ιδέα κάποιων νεαρών για να βγάλουν λεφτά [...]
Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1985 η Ελλάδα ζει το δικό της (τηρουμένων των αναλογιών, εννοείται) Woodstock το οποίο έφερε στη χώρα μερικά από τα πλέον διάσημα ονόματα της εποχής, συγκέντρωσε χιλιάδες νεολαίους στο Καλλιμάρμαρο και την έβαλε για τα καλά στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη. Ο μέχρι τότε φτωχός συγγενής των live μουσικών δρώμενων, κάνει το «μπαμ» και διοργανώνει το μεγαλύτερο event εκείνης της χρονιάς στην Ευρώπη μετά το θρυλικό Live Aid.
Ένα μοναδικό διήμερο φεστιβάλ, που είχε το όνομα: Rock in Athens! - στο: newsbeast.gr
 
 
Πώς εξηγείται ο μυστηριώδης ήχος της διάσημης γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο
 

Ο παράξενος, για πολλούς απόκοσμος και ανατριχιαστικός για άλλους απλά ενοχλητικός, ήχος που εκπέμπει η διάσημη γέφυρα του Σαν Φρανσίκο Golden Gate, έχει μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» για τους εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να ανακαλύψουν την «πηγή» του.
 
«Αφού μελετήσαμε εκτενώς αυτό το φαινόμενο, διαπιστώσαμε ότι ο ήχος προέρχεται από νέο και πιο αεροδυναμικό κιγκλίδωμα που εγκαταστήσαμε στη δυτική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γέφυρας Paolo Cosulich-Schwartz.
«Ήταν μέρος ενός εξοπλισμού Golden Gate Bridge που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη γέφυρα για τις μελλοντικές γενιές, επιτρέποντάς της να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους έως και 100 μίλια / ώρα.»


Ο ήχος, που ακούγεται μόνο τις θυελλώδεις μέρες, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «φυσαρμόνικα-φάντασμα» και από άλλους ως «ψαλμοδίες μοναχών». Κάποιοι επίσης βρήκαν το τραγούδι της γέφυρας «χαλαρωτικό», κάποιοι «ανατριχιαστικό» ή «αφόρητο» και μία γυναίκα το απέδωσε σε... «εξωγήινους». - στο: cnn.gr 


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου