Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

10 από τα μεγαλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

 
Σε όλο τον κόσμο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ως χόμπι την πεζοπορία σε μακρά μονοπάτια. Η πεζοπορία είναι μια διαδρομή μεγάλων αποστάσεων που συνήθως διαρκεί μήνες.
 
 
 
Το 1939, ο πεζοπόρος George W. Outerbridge ολοκλήρωσε την πρώτη διαδρομή του πρόσφατα ολοκληρωμένου Appalachian Trail. Όμως, το 1948, ο Earl Shaffer έκανε την ίδια διαδρομή αλλά με δημοσιότητα.
 
Δείτε 10 από τα μεγαλύτερα μονοπάτια στον κόσμο, μερικά από τα οποία είναι πολλαπλών χρήσεων -για πεζοπόρους, ποδηλάτες και ιππείς. Για να βρεθεί κανείς και να κάνει σε αυτά πεζοπορία θα χρειαστεί εκπαίδευση και προετοιμασία.
 
Great Trail, Καναδάς (14.912 μίλια / 24.000 χιλιόμετρα)
 
 
Το Great Trail -παλαιότερα γνωστό ως Trans Canada Trail- συνδέει εκατοντάδες τοπικά μονοπάτια. Η διαδρομή, την οποία οι φανατικοί του είδους σκέφτηκαν για πρώτη φορά το 1992, περνάει από 13 επαρχίες και εδάφη, από το St. John στη Νέα Γη μέχρι το Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Το μονοπάτι πολλαπλών χρήσεων άνοιξε επίσημα το 2017 και έχει λάβει εγκώμια επειδή συνδέει κοινότητες και ενσωματώνει μη χρησιμοποιημένες σιδηροδρομικές γραμμές μετατρέποντάς τις σε μονοπάτια. Ωστόσο, έχει δεχτεί και κριτικές, καθώς επί του παρόντος μόλις το 30% της διαδρομής είναι εκτός δρόμου.
 
 
American Discovery Trail (6800 μίλια / 10.944 χιλιόμετρα)
 

Το American Discovery Trail είναι το πρώτο και μεγαλύτερο μη μηχανοκίνητο μονοπάτι, από ακτή σε ακτή, των ΗΠΑ. Οι πεζοπόροι, οι αναβάτες και οι σκιέρ πηγαίνουν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, διασχίζοντας το Ντελάγουερ, το Μέριλαντ, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Ιλινόις, το Κεντάκι, την Αϊόβα, το Μισσούρι, τη Νεμπράσκα, το Κάνσας, το Κολοράντο, τη Γιούτα και τη Νεβάδα πριν φτάσουν στην Καλιφόρνια. Άνοιξε με τελετή το 2000, αν και οι πρώτοι που το ολοκλήρωσαν ήταν ένα ζευγάρι βαδιστών, ο Ken και η Marcia Powers (γνωστοί ως GottaWalk), οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2005 ολοκλήρωσαν 5.000 μίλια από ακτή σε ακτή. Ο πλήρης κύκλος, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πιθανών διαδρομών του -το μονοπάτι χωρίζεται σε δύο εναλλακτικά μονοπάτια πριν γίνει πάλι μια διαδρομή- κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τον πεζοπόρο Mike "Lion King" Daniel, ο οποίος πέρασε και από τα 6.800 μίλια τον Νοέμβριο του 2008.


E1, European Long Distance Path (4960 μίλια / 7980 χιλιόμετρα)
 
 
Το E1 είναι το μεγαλύτερο από τα 12 ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων που επιβλέπονται από την European Ramblers Association. Είναι μια κατακόρυφη διαδρομή: Το ταξίδι ξεκινά από τις βόρειες περιοχές της Νορβηγίας και τελειώνει στη Σικελία της Ιταλίας. Λαμβάνοντας υπόψη τους αυτόχθονες λαούς Σάαμι, στην βόρεια Νορβηγία το μονοπάτι δεν σηματοδοτείται, αλλά νότια του Nordkapp υπάρχουν στήλες με πέτρες. Μετά τη Νορβηγία, την Φινλανδία και τη Σουηδία, το μονοπάτι συνεχίζει στη Δανία (μέσω μιας μικρής διαδρομής με φέρι μποτ). Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τη Γερμανία προτού διασχίσει την Ελβετία και τελειώνει με μια πεζοπορία κατά μήκος της Ιταλίας.


Grand Italian Trail (4455 μίλια / 7170 χιλιόμετρα)
 
 
Το Grand Italian Trail, ή Sentiero Italia, διαθέτει ένα συνοδευτικό blog για φαγητό που προτείνει τοπικές γεύσεις από τις περιοχές που περνάει. Το μονοπάτι είναι κυρίως ορεινό, είναι κατά μήκους όλου του τόξου των Άλπεων και ολόκληρης της οροσειράς των Απέννινων πριν κατέβει στη Σικελία και τελειώσει στη Σαρδηνία. Το 1983 ήταν η χρονιά που σκέφτηκαν το μονοπάτι. Οι πρώτοι πεζοπόροι το ολοκλήρωσαν το 1995 και ξανά το 1999, αλλά φάνηκε να χάνει σε έλξη τα τελευταία χρόνια. Ο οργανισμός πίσω από το μονοπάτι κυκλοφόρησε έναν δωρεάν διαδικτυακό οδηγό, διαθέσιμο στα Αγγλικά και τα Ιταλικά.


Continental Divide Trail (3100 μίλια / 5000 χιλιόμετρα)
 

Αυτό το δύσκολο μονοπάτι διάρκειας πέντε μηνών κόβει κάθετα τις ΗΠΑ, από τη Μοντάνα στα βορειότερα σύνορα μέχρι το Νέο Μεξικό στο νότο. Το 1978, το CDT ορίστηκε ως National Scenic Trail και είναι γνωστό για τα τραχιά, ημιτελή τείχη του - ο συνασπισμός που συντηρεί το CDT το αποκαλεί "ζωντανό μουσείο της Αμερικανικής Δύσης". Είναι ένα σωστό μονοπάτι πεζοπορίας, καθώς το τραχύ έδαφος είναι ακατάλληλο για ποδηλάτες βουνού και μια πρόκληση για τους αναβάτες. Από το 1995, μόνο 15 άτομα είχαν ολοκληρώσει επίσημα το μονοπάτι. Σήμερα, περίπου 150 άτομα το χρόνο προσπαθούν να το ολοκληρώσουν. Το CDT είναι ένα από τα τρία αμερικανικά μονοπάτια που αποτελούν το "Triple Crown of Hiking", παράλληλα με το Pacific Crest Trail και το Appalachian Trail.


Great Himalayan Trail (2800 μίλια / 4585 χιλιόμετρα)
 

Το μονοπάτι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η προτεινόμενη διαδρομή εκτείνεται σε όλο το μήκος της οροσειράς των Ιμαλαΐων, περνώντας από το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν και το Θιβέτ. Το σκληρό έδαφος και τα εξαιρετικά μεγάλα υψόμετρα δεν είναι για τους δειλούς: Το υψηλότερο σημείο της διαδρομής στο Sherpani Col Pass στο Νεπάλ βρίσκεται στα 20.210 πόδια (6160 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν αυτή η "ακραία διαδρομή" ακούγεται πολύ επικίνδυνη, υπάρχει και ένα προτεινόμενο κατώτερο μονοπάτι γνωστό ως "πολιτιστική διαδρομή" που περνάει μέσα από λόφους και χωριά.


Hokkaido Nature Trail (2848 μίλια / 4585 χιλιόμετρα)
 

Τα μακρύτερα φυσικά μονοπάτια της Ιαπωνίας οδηγούν στο Χοκάιντο, το βορειότερο νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Ενώ η πλειοψηφία των φυσικών μονοπατιών της χώρας ορίστηκε από την κυβέρνηση το 1970, η ιδέα αυτής της μεγάλης διαδρομής αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2003. Συνδυάζει τα μονοπάτια του Χοκάιντο σε έναν τεράστιο βρόχο, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς κάποια τμήματα δεν έχουν ακόμη συνδεθεί. Προτείνεται ότι για να ολοκληρωθεί όλη η διαδρομή οι πεζοπόροι πρέπει να είναι έμπειροι και θα χρειαστούν 230 ημέρες.


England Coast Path (2795 μίλια / 4500 χιλιόμετρα)
 
 
Αυτό το φιλόδοξο μονοπάτι λειτουργεί από το 2014. Ακολουθεί όλη την ακτογραμμή της Αγγλίας και είναι το μεγαλύτερο παράκτιο μονοπάτι στον κόσμο. Η διαδρομή, η οποία ήταν εμπνευσμένη από την επιτυχία του Wales Coast Path, διασχίζει τείχη από βράχια, αγκυροβόλια, παραλίες, λιμάνια, έλη και αγροτικές εκτάσεις. Τα μεγάλα τμήματα του Coast Path είναι ανοιχτά, ωστόσο, το κυβερνητικό γραφείο του, η Natural England, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής για τα τελικά τμήματά του.


Pacific Crest Trail (2653 μίλια / 4270 χιλιόμετρα)
 

Αυτό το μονοπάτι πεζοπορίας εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού των ΗΠΑ. Χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Το PCT σχεδιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 και συντηρείται και διαχειρίζεται από το Pacific Crest Trail Association από το 1977. Έγινε διάσημο τα τελευταία χρόνια από την Αμερικανίδα ηθοποιό Ρις Γουίδερσπουν στην ταινία του 2014 "Wild", μια ταινία μεγάλου μήκους που βασίζεται στα απομνημονεύματα του συγγραφέα Cheryl Strayed. Κατά συνέπεια, είναι μια δημοφιλής διαδρομή και θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας της χώρας.


Te Araroa (1894 μίλια / 3000 χιλιόμετρα)
 

Το Te Araroa (που σημαίνει Μακρύ Μονοπάτι) είναι ένα γραφικό αλλά γεμάτο προκλήσεις μονοπάτι. Εκτείνεται σε όλο το μήκος της Νέας Ζηλανδίας -τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Νησί. Το Te Araroa Trust συντηρεί το μονοπάτι, το οποίο άνοιξε επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου του 2011. Η πεζοπορία στο Te Araroa διαρκεί περίπου έξι μήνες. Οι πεζοπόροι μπορούν να παραμείνουν στο δίκτυο των καλυβιών που διαχειρίζεται το Υπουργείο Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας, νοικιάζοντας καλύβες με τη νύχτα ή υποβάλλοντας αίτηση για πάσο έξι μηνών. Ο κάτοχος του ρεκόρ για την ολοκλήρωση της διαδρομής στο συντομότερο χρονικό διάστημα είναι ο Βρετανός δρομέας του μαραθωνίου Jez Bragg, ο οποίος το ολοκλήρωσε σε 53 ημέρες το 2013.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου