Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Η ζωή του Rocky Dennis, του αγοριού του οποίου η σπάνια παραμόρφωση ενέπνευσε την ταινία "Η Μάσκα" του 1985

Ο Rocky Dennis και η μητέρα του, Rusty, που μοιράστηκαν έναν απίστευτα στενό δεσμό

Όλοι περίμεναν ότι ο Rocky Dennis θα είχε πεθάνει πριν τα επτά λόγω της εξαιρετικά σπάνιας κατάστασής του. Αντ' αυτού, επιβίωσε μέχρι την εφηβεία και έζησε μια αξιοσημείωτη ζωή.



Ο Rocky Dennis γεννήθηκε με μια εξαιρετικά σπάνια δυσπλασία των οστών, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση των χαρακτηριστικών των οστών του προσώπου του και την ανάπτυξη με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό. Οι γιατροί είπαν στη μητέρα του, Florence "Rusty" Dennis, ότι το παιδί θα υπέφερε πολλαπλές αναπηρίες λόγω της ασθένειάς του και πιθανότατα θα πέθαινε πριν φτάσει την ηλικία των επτά.

Κατά ένα παράξενο τρόπο, ο Rocky Dennis έζησε μια σχεδόν κανονική ζωή μέχρι τα 16 του.

Τα πρώτα χρόνια του Rocky Dennis

Τα πρώτα σημάδια της σπάνιας κατάστασης του Rocky Dennis εμφανίστηκαν όταν ήταν μικρό παιδί.

Ο Roy L. Dennis, που αργότερα απέκτησε το παρατσούκλι "Rocky", γεννήθηκε υγιής στις 4 Δεκεμβρίου του 1961 στην Καλιφόρνια. Είχε έναν μεγαλύτερο, ετεροθαλή αδελφό, τον Joshua, παιδί της Rusty Dennis από προηγούμενο γάμο. Ο Rocky ήταν απόλυτα υγιής. Όμως, λίγο μετά τα 2 του εμφανίστηκαν στις ιατρικές εξετάσεις του τα πρώτα σημάδια μιας ανωμαλίας.

Ένας τεχνολόγος ακτίνων Χ, με κοφτερή ματιά, παρατήρησε μια ελαφριά κρανιακή ανωμαλία στο κρανίο του μικρού Rocky. Σύντομα, το κρανίο του άρχισε να αυξάνεται με συγκλονιστικό ρυθμό. Οι εξετάσεις στο ιατρικό κέντρο της Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αποκάλυψαν ότι ο Rocky έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που προκαλούσε κρανιοεγκεφαλικές δυσπλασίες (Craniodiaphyseal dysplasiaμ, CDD), γνωστή και ως "λεοντισμός" (lionitis). Η ασθένεια, που ονομάζεται κρανιόφθιση, παραμόρφωσε σοβαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Rocky λόγω της ανώμαλης ανάπτυξης του κρανίου του, κάνοντας το κεφάλι του δύο φορές το κανονικό του μέγεθος. Η πίεση που προκλήθηκε από τις ανώμαλες συγκεντρώσεις ασβεστίου στο κρανίο του έσπρωξε τα μάτια του προς τα άκρα του κεφαλιού του και η μύτη του απέκτησε ένα ανώμαλο σχήμα. Οι γιατροί είπαν στη μητέρα του ότι ο Rocky προοδευτικά θα έχανε την ακοή του, θα τυφλωνόταν και θα υπέφερε από σοβαρή νοητική αναπηρία, πριν το βάρος του κρανίου του καταστρέψει τον εγκέφαλο. Βάσει άλλων έξι γνωστών κρουσμάτων της νόσου, προέβλεπαν ότι το αγόρι δεν θα ζούσε μέχρι τα επτά του.

Στα έξι του, η μητέρα του Rusty Dennis, τον έγραψε στο δημόσιο σχολείο -με συστάσεις από γιατρούς- σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο αγόρι. Παρά την κατάστασή του, ο Rocky Dennis αποδείχθηκε σπουδαίος μαθητής, ο οποίος τακτικά ήταν από τους πρώτους στην τάξη του. Επίσης, ήταν δημοφιλής στα άλλα παιδιά. "Όλοι τον λάτρευαν επειδή ήταν πραγματικά αστείος", δήλωσε η μητέρα του το 1986. Όταν ο Rocky συμμετείχε σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με αναπηρίες, κέρδισε πολλούς τίτλους και τρόπαια επειδή ψηφίστηκε ως ο "καλύτερος φιλαράκος", ο "πιο καλοσυνάτος" και ο "φιλικότερος κατασκηνωτής".

Οι αυξανόμενοι πόνοι του Dennis

Από το λεύκωμα του Rocky Dennis Junior στο γυμνάσιο. Παρά τα όσα είχαν προβλέψει οι γιατροί, ο Rocky έζησε μια πλήρη ζωή μέχρι την εφηβεία του.

Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ο Rocky έζησε καλά μέχρι την εφηβεία του, ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πιστώνεται στο θάρρος και το πνεύμα που του ενστάλαξε η μητέρα του ενώ μεγάλωνε. Ως έφηβος, ανέπτυξε ισχυρή αίσθηση του χιούμορ για την κατάστασή του και, όποτε κάποιος -παιδιά ή και ενήλικες- το ανέφερε, εκείνος αστειευόταν.

"Κάποτε, έκλαιγε στην παιδική χαρά γιατί 'τα παιδιά με λένε άσχημο' ... Του είπα ότι όταν γελούν μαζί σου, γέλα και εσύ με εσένα. Αν ενεργείς όμορφα, θα είσαι όμορφος και θα το βλέπουν και θα σε αγαπούν ... Πιστεύω ότι το σύμπαν θα στηρίξει οτιδήποτε θέλεις να πιστέψεις. Αυτό έμαθα και στα δύο μου παιδιά". - Rusty Dennis, μητέρα του Rocky Dennis

Σύμφωνα με τη μητέρα του, το Halloween ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για τον Dennis, ο οποίος ηγούνταν μιας ομάδας παιδιών της γειτονιάς. Έκανε φάρσες σε ανυποψίαστους γείτονες προσποιούμενος ότι φοράει περισσότερες από μία μάσκες. Όταν έβγαζε την ψεύτικη μάσκα που φορούσε, οι μεγάλοι καταλάβαιναν το αστείο όταν περίμεναν να βγάλει και τη δεύτερη μάσκα τραβώντας στο πρόσωπό του. "Ο Rocky έπαιρνε πάντα πολλές καραμέλες", υπερηφανευόταν η Rusty με την "μαύρη" αίσθηση του χιούμορ του γιου της.

Ο Dennis ήξερε τι του συνέβαινε και ως έφηβος, παρά την έντονη παραμόρφωσή του. Όταν ένας πλαστικός χειρουργός προσφέρθηκε να τον εγχειρήσει για να φαίνεται πιο "φυσιολογικός", ο Dennis αρνήθηκε.

Και πάλι όμως, τα παιδιά τον κορόιδευαν, ενώ οι γιατροί και οι δάσκαλοί του προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν. Στο γυμνάσιο, οι καθηγητές του προσπάθησαν να το μεταφέρουν σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά η μητέρα του δεν το επέτρεψε. "Προσπάθησαν να πουν ότι η νοημοσύνη του ήταν μειωμένη, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια", δήλωσε η Rusty Dennis. "Νομίζω ότι ήθελαν να τον κρατήσουν μακριά από την αίθουσα διδασκαλίας τους γιατί [νόμιζαν] ότι θα ενοχλούσε τους γονείς των άλλων παιδιών". Όμως, ο Rocky Dennis συνέχισε να υπερέχει και μάλιστα να τελειώσει το γυμνάσιο με έπαινο.

Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό ζούσε μια κανονική ζωή, ο Rocky Dennis έκανε αμέτρητες επισκέψεις σε γιατρούς. Μέχρι να φτάσει τα 7 του, είχε επισκεφτεί 42 φορές τον οφθαλμίατρο και είχε κάνει αμέτρητες εξετάσεις έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδό του. Όταν διάβασε ένα βιβλίο στον οφθαλμίατρό του, ο οποίος είχε πει ότι δε θα μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει γιατί θα ήταν τυφλός -νομικά, ο Dennis θεωρούνταν τυφλός λόγω της 20/200 και 20/300 όρασής του-, ο Dennis, σύμφωνα με τη μητέρα του, είπε στον γιατρό, "Δεν πιστεύω ότι είμαι τυφλός".

Εξώφυλλο στο περιοδικό People. Η μάχη του Rocky Dennis παρουσιάστηκε το 1985 στην ταινία "Η Μάσκα" με την Σερ στο ρόλο της μητέρας του.

Η μητέρα του τού έδινε φυσικές θεραπείες, όπως βιταμίνες και βλαστούς αλφάλφα, και τον ανάθρεψε με την φιλοσοφία της αυτοθεραπείας με τη δύναμη της πίστης. Κάθε φορά που τον έπιαναν φοβεροί πονοκέφαλοι, τον έστελνε στο δωμάτιό του για να ξεκουραστεί, συμβουλεύοντας να "βολευτεί ώστε να αισθάνεται καλύτερα". Ωστόσο, δεν υπήρχε άρνηση της φθίνουσας υγείας του. Οι πονοκέφαλοί του επιδεινώθηκαν και η σωματική του διάπλαση εξασθένησε. Ήταν τόσο προφανής η αλλαγή στην συνήθως αισιόδοξη συμπεριφορά του, που η μητέρα του μπορούσε να καταλάβει ότι πλησίαζε το τέλος του γιου της. Στις 4 Οκτωβρίου του 1978, ο Rocky Dennis πέθανε. Ήταν 16 χρονών.

Η Μάσκα: Γεγονότα εναντίον φαντασίας


Η εντυπωσιακή ιστορία της επιμονής του Rocky Dennis και του δεσμού που είχε αναπτύξει με τη μητέρα του, τράβηξαν την προσοχή της σεναριογράφου και ηθοποιού Άννα Χάμιλτον Φέλαν (Anna Hamilton Phelan) η οποία είδε τον Dennis όταν επισκέφτηκε το Κέντρο Γενετικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η βιογραφική ταινία "Η Μάσκα" που έκανε πρεμιέρα επτά χρόνια μετά το θάνατο του Rocky Dennis. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, με πρωταγωνιστές τον Έρικ Στολτζ ως Dennis Rocky και την ποπ τραγουδίστρια Σερ στο ρόλο της μητέρα του (για τον ρόλο κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών). Η ταινία επαινέθηκε τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Λόγω των περίπλοκων προσθετικών για τον ρόλο, ο Στολτζ παρέμενε ως Rocky Dennis ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των γυρισματών. Σύμφωνα με τον Στολτζ, παρακολουθώντας την ανταπόκριση των ανθρώπων όταν τριγυρνούσε στην παλιά γειτονιά του Dennis, εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία, μπόρεσε να έχει μια ματιά της ζωής και του τέλους του. "Οι άνθρωποι δεν θα ήταν εντελώς ευγενικοί", δήλωσε. "Ήταν ένα πολύ περίεργο μάθημα να περπατάς ένα μίλι όντας αυτό το αγόρι. Η ανθρωπότητα αποκαλύφθηκε ότι είναι κάπως άσχημη, κατά περιόδους".

Κάποια πράγματα που παρουσιάζονται στην ταινία είναι, χωρίς αμφιβολία, πολύ δραματοποιημένα. Κάποια συμβάντα όμως που παρουσιάζει όντως συνέβησαν. Πράγματι, ο πραγματικός Rocky Dennis, ενώ μεγάλωνε, ήταν περιτριγυρισμένος από τους φίλους της ποδηλάτισσας μητέρας του. Τη νύχτα πέθανε, όντως η μητέρα του και οι φίλοι της έκαναν έναν πάρτι γι' αυτόν. Επίσης, το εγκάρδιο ποίημα που διαβάζει ο Dennis στη μητέρα του στην ταινία ήταν πραγματικό.

Όπως είναι φυσικό και συμβαίνει σε κάθε ταινία, η Μάσκα προσαρμόζει κάποιες πραγματικότητες για κινηματογραφικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, η ταινία δεν περιλάμβανε τον ετεροθαλή αδερφό του Dennis, τον Joshua Mason, ο οποίος αργότερα πέθανε από το AIDS. Στην ταινία, η μητέρα του Dennis βρίσκει το άψυχο σώμα του στο κρεβάτι το επόμενο πρωί, αλλά στην πραγματικότητα, η Rusty βρισκόταν στο γραφείο του δικηγόρου της για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της εναντίον μιας κατηγορίας για κατοχή ναρκωτικών που αντιμετώπιζε. Έμαθε για το θάνατο του γιου της από τον τότε εραστή της και αργότερα σύζυγό της Bernie -που στην ταινία παρουσιάζεται ως Gar και τον υποδύεται ο Σαμ Έλιοτ-, ο οποίος της τηλεφώνησε για να της πει τα τραγικά νέα. Στην ταινία, ο Rocky Dennis θάβεται με κάρτες του μπέιζμπολ, που έχουν βάλει στα λουλούδια στον τάφο του. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το σώμα του έγινε δωρεά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια -ύστερα από αίτημα του πανεπιστήμιου- για ιατρική έρευνα και αργότερα αποτεφρώθηκε.

Ο Rocky Dennis δεν έζησε πολύ αλλά έζησε στο έπακρο. Μέσα από το χιούμορ και την ήπια επιμονή του, έδειξε ότι οτιδήποτε είναι εφικτό για όποιον πιστεύει στον εαυτό σου.

"Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ενέργεια δεν μπορεί να καταστραφεί. Απλά παίρνει άλλη μορφή", δήλωσε η μητέρα του μετά το θάνατό του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου