Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή γυάλινων πρες παπιέ στο Γουινσκόνσιν


Πριν από τον ηλεκτρισμό και το live streaming, τα παιδιά διασκέδαζαν με την φαντασία. Η Evangeline Bergstrom, ένα παιδί στα τέλη του 1800, δε διέφερε. Όταν βαριόταν τα καθημερινά της μαθήματα, χάζευε στα γυάλινα πρες παπιέ της γιαγιάς της. Η λεία, λαμπερή σφαίρα έπαιζε με το φως με έναν τρόπο που την μάγευε.




Η Bergstrom συνέχισε να εκτιμάει τα πρες παπιέ ακόμα και όταν ενηλικιώθηκε άρχισε να τα συλλέγει, αν και δεν ξεκίνησε παρά όταν έφτασε στα 63 της -ειρωνικά, θα μπορούσε να πει κανείς, μιας και ο σύζυγος της ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρίας χαρτιού. Πριν πεθάνει το 1958, η Evangeline μετέτρεψε το σπίτι της στο Neenah του Γουινσκόνσιν σε μουσείο, το οποίο σήμερα στεγάζει την αρχική συλλογή της με πάνω από 650 πρες παπιέ.


Το μουσείο, γνωστό σήμερα ως Μουσείο Γυαλιού Bergstrom-Mahler (Bergstrom-Mahler Museum of Glass), έχει προσθέσει και άλλα αποκτήματα στην αρχική συλλογή, αυξάνοντας τα αντικείμενα σε περίπου 4.000 κομμάτια. Τα γυάλινα πρες παπιέ έχουν μια πληθώρα χρωμάτων, στυλ και λεπτομερειών. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα σπάνιο κομμάτι, ένα από τα 10 πρες παπιέ Super Magnum Piedouches που ζυγίζει 25 κιλά.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1840, Γάλλοι καλλιτέχνες γυαλιού ξεκίνησαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως "κλασική περίοδος" των πρες παπιέ. Η ετικέτα της εταιρίας Baccarat αναγνωρίστηκε ως το χρυσό πρότυπο για το γυαλί και το κρύσταλλο. Το σχέδιο Millefiori (χίλια λουλούδια) της εταιρίας ενθουσίασε την Bergstrom.


Αργότερα, η εταιρία Clichy-la-Garenne στο Παρίσι καθιερώθηκε ως η σημαντικότερη εταιρία παραγωγής και ήταν η μοναδική γαλλική εταιρία που εκτέθηκε στην Έκθεση Crystal Palace του 1851. Όμως, το ενδιαφέρον για τη συλλογή πρες παπιέρ θα αργούσε ακόμα. Τελικά, κάποτε ένα από αυτά πουλήθηκε για πάνω από 250.000 δολάρια σε πλειστηριασμό.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου