Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Τζέικομπ Ρίις: ο φωτογράφος που έδειξε "Πώς ζουν οι άλλες μισές ζωές" στην Νέα Υόρκη στην δεκαετία του 1890 - Μέρος 3ο


Το 1870, ο 21χρονος Τζέικομπ Ρίις (Jacob Riis) μετανάστευσε από την Δανία στην πολύβουη Νέα Υόρκη. Με μόλις 40 δολάρια, ένα χρυσό μενταγιόν που περιείχε μια τούφα από τα μαλλιά της κοπέλας του που άφησε πίσω, και με όνειρα να δουλέψει επιπλοποιός, έψαξε μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Όταν όμως έφτασε στην πόλη, αντιμετώπισε αμέσως πάρα πολλά εμπόδια.



Δείτε ακόμη:
Ο αληθινός Bill The Butcher από τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" ήταν ένας οξύθυμος, ξενοφοβικός μποξέρ - Μέρος 1ο
Η πραγματικές Συμμορίες της Νέας Υόρκης: Όταν οι Νεκροί Λαγοί και τα Παιδιά από το Bowery κυβερνούσαν το Five Points - Μέρος 2ο
1908-1911: Οι φωτογραφίες που βοήθησαν στην απαγόρευση της παιδικής εργασίας στις ΗΠΑ

Ο Jacob A. Riis

Ο φωτογράφος Jacob Riis πρωτοστάτησε στην κοινωνική μεταρρύθμιση μέσω των φωτογραφιών της καθημερινής ζωής στις παραγκουπόλεις της Νέας Υόρκης.


Όπως και οι άλλοι, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που κατέφυγαν στη Νέα Υόρκη για να βρουν μια καλύτερη ζωή, ο Ρίις αναγκάστηκε να μείνει σε μία από τις περίφημες, ασφυχτικά γεμάτες από κόσμο και ασθένειες κατοικίες της πόλης. Ζώντας μέσα στην αθλιότητα και ανίκανος να βρει σταθερή δουλειά, ο Ρίις έκανες πολλές δουλειές, από ένα αγρόκτημα μέχρι σιδεράς, προτού καταφέρει να βρει μια δουλειά ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος στον New York News Association.


Ο Riis φωτογράφησε τις ετοιμόρροπες συνθήκες των κατοικιών.


Διακρίθηκε για το έργο του και σύντομα έγινε γνωστός σε διάφορες άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Tribune από τη Νέα Υόρκη, όπου προσλήφθηκε ως αστυνομικός δημοσιογράφος. Αντιμέτωπος με την τεκμηρίωση της ζωής που γνώριζε πολύ καλά, χρησιμοποίησε τη γραφή του ως μέσο για να εκθέσει τη δεινή κατάσταση, την φτώχεια και τις κακουχίες των μεταναστών. Ήθελε να δείξει μια πιο λεπτομερή εικόνα των εμπειριών του, τις οποίες θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να συλλάβει σωστά μέσω του πεζού λόγου. Οπότε, πήρε μια απόφαση που θα άλλαζε την ζωή: θα μάθαινε φωτογραφία.

Κουκέτες σε κατοικία

Επιπλέον, οι φωτογραφίες του περιλαμβάνουν πολλές λήψεις μεταναστών και φτωχών ανθρώπων που απλά αγωνίζονταν να επιβιώσουν.

Ένα τυπικό δωμάτιο σε μια κατοικία

Σύντομα, άρχισε να φωτογραφίζει τις παραγκουπόλεις, τα σαλούν, τις κατοικίες και τους δρόμους που οι φτωχοί της Νέας Υόρκης αποκαλούσαν απρόθυμα "σπίτι". Συχνά, φωτογράφιζε τη νύχτα -με φλας, μια καινούργια λειτουργία τότε-, κάτι που του επέτρεψε να τραβήξει φωτογραφίες δείχνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μετανάστες από την Βοημία ενώ φτιάχνουν τσιγάρα στην κατοικία τους

... συμπεριλαμβανομένων εξαθλιωμένων παιδιών.

Πολεμώντας της φυματίωση στην οροφή

Το 1890, ο Ρίις μάζεψε τις φωτογραφίες του στο βιβλίο "How the Other Half Lives: Studies Among the Tenements of New York". Διαθέτοντας φωτογραφίες που δεν είχε δει ποτέ κανείς μέχρι τότε, μαζί με αμβλύς και ανήσυχες περιγραφές, το βιβλίο έδειξε την σκληρή πραγματικότητα των φτωχογειτονιών της πόλης. Από τη δημοσίευσή του, το βιβλίο έχει αναγνωριστεί ως βασικός καταλύτης για την κοινωνική μεταρρύθμιση.

Κοιτώνας

Το βιβλίο του "How the Other Half Lives: Studies Among the Tenements of New York", έδωσε έμφαση στο θέμα και βοήθησε στην κοινωνική μεταρρύθμιση στη Νέα Υόρκη.






από: my modern met

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου