Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Το Ελβετικό Μουσείο Παιχνιδιών στη λίμνη της Γενεύης


Ένα ελβετικό μουσείο επιτραπέζιων παιχνιδιών στεγάζεται μέσα σε ένα όμορφο κάστρο.




Σκαρφαλωμένο στην ανατολική όχθη της λίμνης της Γενεύης, πίσω από τα χιονισμένα βουνά, ένα μεσαιωνικό ελβετικό κάστρο με δύο πύργους που περιβάλλεται από μια τάφρο είναι απίστευτα γραφικό. Το εσωτερικό του όμως είναι ακόμη πιο γοητευτικό.


Χτισμένο τον 13ο αιώνα ως αμυντικό φρούριο, το κάστρο στην κωμόπολη Λα Τουρ ντε Πε (Tour-de-Peilz) πέρασε αιώνες παρακολουθώντας την κίνηση στη λίμνη. Σήμερα, διατηρείται ως ιστορικό μνημείο, με εκπληκτική θέα. Από το 1987 φιλοξενεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο επιτραπέζιων παιχνιδιών της Ελβετίας.


Το Ελβετικό Μουσείο Παιχνιδιών (Musee Suisse du Jeu) είναι ένας θησαυρός παιχνιδιών από διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μαζί με τα κλασικά -ματζόνγκ από την Κίνα, oware από την Αφρική, pachisi (αργότερα parcheesi) από την Ινδία- η συλλογή περιλαμβάνει μερικά ασυνήθιστα κομμάτια όπως ένα επιτραπέζιο κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου και μια συλλογή από vintage κουλοχέρηδες.


Υπάρχουν παιχνίδια με χαρτιά, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και παιχνίδια καζίνο. Όλα τα κλασικά παιχνίδια βρίσκονται στο μουσείο: backgammon (τάβλι), μπριτζ, ντάμα, Scrabble, Monopoly. Και φυσικά, υπάρχει μια ολόκληρη έκθεση αφιερωμένη στο σκάκι, συμπεριλαμβανομένου ενός σκακιού σε κανονικό μέγεθος που μπορεί κανείς να παίξει δίπλα στη λίμνη. Υπάρχει επίσης μια βιβλιοθήκη με περίπου 5.000 βιβλία που σχετίζονται με τα παιχνίδια. Δεν θα βρείτε, όμως, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή παιχνίδια για κινητά. Οι επιμελητές πιστεύουν ότι τα παλιομοδίτικα παιχνίδια δεν χάνονται, ακόμα και στην ψηφιακή εποχή.


Όραμα του μουσείου είναι να συγκεντρώσει τους διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου μέσω κάτι κοινού που μοιραζόμαστε όλοι: το παιχνίδι. Ο άνθρωπος παίζει διάφορα παιχνίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας με κομμάτια πέτρας, μετά με φασόλια, καθιστώντας τα παιχνίδια όλο και πιο εξελιγμένα και περίπλοκα, όπως και η ανθρωπότητα δηλαδή.

Κρεμάλα, από εικόνα του Μουσείου

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου