Πτήση πάνω από τον «τσιμεντένιο γίγαντα» στους πρόποδες της Πάρνηθας
Πως έγιναν ερείπια οι εγκαταστάσεις έρευνας και τεχνολογίας του στρατού - στο: mixanitouxronou.gr
Με μια ανάσα
Μια γνωριμία με το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης.
Το μεσαιωνικό κάστρο της Μεθώνης από ψηλά
Το Κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στην Πελοπόννησο και στην κωμόπολη Μεθώνη Μεσσηνίας. Από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους. Είναι άγνωστο πότε οχυρώθηκε η θέση για πρώτη φορά, το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι αναφέρεται ότι την οχύρωσαν πρόχειρα και το 1206 που κατέλαβαν τη Μεθώνη οι Ενετοί γκρέμισαν την οχύρωση αυτή και το 1209 που πήραν οριστικά τη Μεθώνη έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού. - στο: mikropragmata.lifo.gr
Η Παναγία των βράχων: Το εκκλησάκι που βρίσκεται σαν αετοφωλιά μέσα σε ένα βράχο
Λίγα χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο και πολύ κοντά στην παραλία του Καραθώνα, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο, βρίσκεται η Παναγία των Βράχων ή Παναγία η Κατακεκρυμμένη.
Η εκκλησιά εικάζεται πως χτίστηκε περί τον 15ο αιώνα και είναι από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής. Στο εσωτερικό του Ναού υπάρχει αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που φέρει ημερομηνία 1609 μχ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής ο ναός αποτελούσε μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών, μιας και το ναΰδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια με δύσκολη πρόσβαση και χωρίς να γίνεται εύκολα ορατό από μακριά. Γι αυτό το λόγο το εκκλησάκι διαθέτει πολεμίστρες και μοιάζει με μικρό κάστρο.
Λέγεται ότι πίσω από το ιερό υπάρχει μία στενή σήραγγα η οποία καταλήγει στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε κρύπτη εντός του ιερού έχουν βρεθεί παλιές εικόνες αλλά και μια κασέλα με οστά ενός μοναχού που διέμενε στο ασκητήριο.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια την εκκλησία την συντηρούσαν οι υποδηματοποιοί του Ναυπλίου, με την πάροδο του χρόνου το επάγγελμα εξαφανίστηκε κι έτσι η συντήρηση της εκκλησίας πέρασε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.
Ο τρόπος παρασκευής των σπίρτων είναι κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό
Τα κεφαλάκια από εκατομμύρια ξυλάκια βυθίζονται σε ένα κατακόκκινο μείγμα και αφού ξεραθούν δημιουργείται το σπίρτο.
Το μείγμα περιέχει ερυθρό φωσφόρο και κατά την τριβή η θερμότητα μετατρέπει μέρος του ερυθρού φωσφόρου σε λευκό, το οποίο αναφλέγεται και προκαλεί την καύση της κεφαλής.
Σε αυτό το εργοστάσιο πακετάρονται 500 κουτάκια σπίρτων μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Το σπίρτο ασφαλείας κατασκευάστηκε το 1844 από τον Σουηδό Gustaf Erik Pasch.
Το πρώτο χιόνι στο Περτούλι του νομού Τρικάλων με πανσέληνο
από: Vaggelis Anifantis
Χριστούγεννα 2019 - Πρωτοχρονιά 2020
Τα πάντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - Αφιέρωμα του sansimera.gr
Βάλια Κάλντα: Το Ζωντανό Μουσείο Της Φύσης
Βάλια Κάλντα. Κοιλάδα μάγισσα, πλανεύτρα, ή ένας μικρός παράδεισος επί της γης; Αν αφεθείς έστω για λίγο, σίγουρα θα σε πλανέψει. - στο: carnetdevoyage.gr
Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών: το παλαιότερο παλάτι της πόλης
Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στεγάζεται επί της οδού Παπαρηγοπούλου, στο γνωστό κυρίως στους προγενέστερης γενιάς Αθηναίων παλαιό παλάτι της πόλης. Πρόκειται για το νεοκλασικό του Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου, το οποίο πέρασε στην ιστορία με την ονομασία «παλαιό παλάτι», αφού αποτέλεσε την πρώτη βασιλική κατοικία. Το νεοκλασικό κατοικήθηκε για πρώτη φορά από το βασιλικό ζεύγος Όθωνα και Αμαλία. Έως και σήμερα στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας, καθώς και φορεσιές της βασίλισσας Αμαλίας. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά εκθέματα του Μουσείου είναι το χειρόγραφο Σύνταγμα του 1844. - στο: maxmag.gr
Όταν μια ολόκληρη πόλη της Αμερικής την έβγαλε καθαρή για έναν φόνο
Το Skidmore του Missouri είναι χωριό. Όχι όπως εννοούν οι Αμερικανοί το χωριό, με μερικές χιλιάδες κατοίκους. Όπως το εννοούμε εμείς, ας πούμε για την ορεινή Αρκαδία. Στην τελευταία του απογραφή είχε 284 κατοίκους, ανεπίσημα πλέον έχει μείνει με 264 και η σιδηροδρομική γραμμή που το ένωνε κάποτε με τις γύρω πόλεις έχει πια εγκαταλειφθεί. Πολλοί λένε πως ούτε το Google Maps μπορεί να τα βάλει μαζί του. Περνάς από μέσα του και σταματά να λειτουργεί. Μαζί με τα αραιά σπίτια, τις μισογκρεμισμένες κατοικίες και τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα για καλλιέργειες, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρα ιδανική τοποθεσία για να παρατήσεις πτώμα. Όχι ότι οι κάτοικοι του Skidmore προσπάθησαν να κρυφτούν εκείνο το μεσημέρι. - στο: oneman.gr
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου